Ételízesítőket tesztelt a Nébih

A termékteszt során 35 ételízesítő terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszt program keretében. 27 ételízesítőnél fordultak elő jelölési hibák, továbbá a hatóság – már a tesztfolyamat legelején – öt, zellert is tartalmazó ételízesítőt kivont a forgalomból, mert a csomagoláson nem jelölték az allergén jelenlétét.

A Szupermenta összesen 35 (25 hazai és 10 külföldi előállítású) ételízesítőt vizsgált.

Az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérések alkalmával sor került az ólom és kadmiumtartalom, adalékanyagok vizsgálatára, de az allergén összetevők nem várt jelenléte is ellenőrzésre került.

A szakemberek 5 ételízesítőnél kimutatták a zeller allergént, pedig a csomagoláson erre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem történt utalás. A hatóság az összes érintett terméktételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre tekintet nélkül, továbbá azok forgalomba hozatalát megtiltotta. A vizsgált ételízesítő tételek fogyasztóktól való visszahívására is sor került.

Egy terméknél – a helytelen allergén jelölés mellett – a sótartalommal is probléma volt: a laboratóriumi vizsgálat magasabb értéket mutatott ki, mint amit a csomagoláson feltüntettek.

A termékek több mint 2/3-ánál, 27 ételízesítőnél egyéb jelölési hibák is akadtak.

Gond volt többek között a zöldség összetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel is. A hibák miatt hatósági eljárások indultak, és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a hatósági ellenőrök megközelítőleg összesen 2.300.000 Ft értékben. A bírság mellett az érintett előállítókat és forgalmazókat természetesen a jogsértések megszüntetésére, valamint a jelölési hibák határidőre történő kijavítására is kötelezték.

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.


További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/izletes-teszt-etelizesitoket-vizsgaltunk/

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/-/etelizesitok-a-szupermenta-asztalan