Élő videóhívásokkal hitelesítené az Amazon az értékesítési partnereit

Az Amazon egy olyan kezdeményezésen dolgozik, amellyel távolról is képes lenne hitelesíteni potenciális értékesítőit a csalások visszaszorítása érdekében. Az idén bevezették a személyes hitelesítést, de februárban a COVID-19 miatt videokonferenciákra váltottak. A pilot olyan országok bevonásával már zajlik, mint Amerika, Anglia és Japán.


Az Amazon állítása szerint, 2019-ben az óvintézkedéseinek köszönhetően világszerte 2,5 millió felhasználói fiókot szűrtek ki, mielőtt azok feltöltötték volna hamis termékeiket az értékesítési felületre.

A potenciális értékesítők felé most videohívásokat kezdeményeznek, hogy ellenőrizhessék, a beadott jelentkezési lapon megadott adatok megfelelnek a valóságnak. „Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy közvetlenül lépjünk kapcsolatba a leendő értékesítőkkel, így a csalók még nehezebben tudnak elbújni előlünk” – meséli az Amazon szóvivője.

Az Amazont több kritika is érte az elmúlt időszakban a harmadik fél általi értékesítés gyakorlata kapcsán. Tavaly októberben, az Amerikai Ruhaipari Szövetség (AAFA - American Apparel and Footwear Association) azt javasolta az Amerikai Kereskedelmi Hivatalnak, hogy több online kereskedelmi óriás weboldalát jelölje meg, mint „visszaéléseiről ismert piacot” a hamisított termékek elterjedése miatt. Az Amazon még akkor reagált az AAFA megkeresésére, kijelentve, hogy a vállalat jócskán a törvényi kötelezettségein túl próbálja megakadályozni, hogy a hamisított termékek eljussanak az üzleteikbe.Az értékesítésből adódó komplikációk és az egyre mélyebb kontroll a márkák felett azt eredményezte, hogy számos nagyobb kereskedő visszavonult az Amazon platformjairól. Tavaly novemberben a Nike bejelentette, hogy kivonja termékeit az Amazon-tól, a Birkenstock pedig már 2016-ban elszánta magát erre a lépésre.

Az elmúlt néhány évben olyan online kereskedők, mint az Amazon vagy az eBay azon dolgoztak, hogy csökkentsék a platformjaikon keresztül értékesített hamis áru mennyiségét, de számos oka van annak, hogy a fogyasztók sokszor a hamisítványokat részesítik előnyben.

Az Amazon legutóbbi bejelentését - az értékesítők személyazonosságának ellenőrzéséről a hamisítás elleni küzdelem céljából – az váltotta ki a Wall Street Journal jelentése szerint, hogy az Amerikai Kereskedelmi Képviselet Irodája felvette az Amazon francia, német, indiai, kanadai és angol domainjeit a „visszaéléseiről ismert piacok” listájára.

Forrás: retaildive.com