Elhunyt Dr. Debreczeny István, a GS1 Magyarország Alapító tagja

Mély fájdalommal adunk hírt arról, hogy a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. egyik Alapító tagja, Dr. Debreczeny István 2020. május 14-én, 83 éves korában elhunyt. Munkásságának meghatározó szerepe volt Társaságunk megalakulásában és fejlődésében. Dr. Debreczeny Istvánt a GS1 Magyarország saját halottjának tekinti.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. – korábbi nevén EAN Magyarország – három Alapító tagjának egyikeként, Dr. Debreczeny István széleskörű, több évtizedes szakmai munkásságának sokat köszönhet Társaságunk.

Dr. Debreczeny István a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatójaként 1983-tól részt vett a Magyar Kereskedelmi Kamara Csomagolási Tagozatának megszervezésében, amely 1984-ben az ő elnökletével, közel száz tagvállalattal megalakult. 1990-ben, az új egyesületi törvény alapján a Csomagolási Tagozat, az országban másodikként, önálló szakmai szövetséggé alakult át, így létre jöhetett a ma is működő Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség, röviden a CSAOSZ. Ez a szervezet lett a GS1 Magyarország Alapítója és tulajdonosa.

Az EAN International (a Nemzetközi Termékszámozási Társaság) 1984-ben tagjai közé fogadta Magyarországot és a Magyar Kereskedelmi Kamarában néhány hazai szakember – élükön Viszkei György és Magyar Béla, a hazai EAN szervezet másik két Alapító tagja -, megkezdte a termékszámozási szabványrendszer hazai bevezetését, terjesztését. Ez a munka folytatódott később a CSAOSZ égisze alatt.

„Sikerült az általunk indokoltnak és fontosnak tartott szakmai célokat elérni. Amit ebből az egész tevékenységből nagyon lényegesnek tartok: az EAN-kapun keresztül be tudtunk kapcsolódni a nemzetközi kereskedelmi vérkeringésbe.” – mesélte korábban Dr. Debreczeny István a kezdetekről.

Dr. Debreczeny István szakmai pályafutása elválaszthatatlanul összekapcsolódott e két szervezet – a CSAOSZ és a GS1 Magyarország - sorsával, működésével és fejlődésével.

1990-1992 között a CSAOSZ elnökeként, 1999-2008 között az EAN Magyarország ügyvezetőjeként, 2008 és 2014 között pedig az időközben átalakult szervezet, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságának elnökeként tevékenykedett fáradthatatlanul.

Mindezek mellett Dr. Debreczeny István a hazai sportélet nagy támogatója volt: 1976-tól segítette a Ferencváros munkáját, 1985-ben került az FTC elnökségébe, majd 1989 márciusától 1990 decemberéig elnökként vezette a testületet.

Dr. Debreczeny Istvánt több évtizedes szakmai munkásságáért a GS1 Magyarország Igazgatósága 2016-ban GS1 Életmű Díjjal tüntette ki, 2019-ben a Társaság fennállásának 35 éves évfordulója kapcsán rendezett ünnepélyes gála keretében pedig a GS1 Magyarország – korábban EAN Magyarország - megalapításában játszott kiemelkedő szerepéért Special Award díjat vehetett át.


Debreczeny úr nyugdíjazását követően is támogató figyelemmel kísérte Társaságunk tevékenységét, kedves, pozitív személyisége nagyon fog hiányozni nekünk.