Élelmiszer-felhalmozás, új márkák iránti érdeklődés – így alakultak vásárlási szokásaink

A PwC legfrissebb felmérése szerint a Covid-19 járványnak hosszú távú hatása lesz az élelmiszeriparra. A megkérdezett vásárlók többsége még mindig aggódik a biztonsága miatt, és amíg meg nem oldódik a járványügyi kérdés, továbbra is nagy mennyiségű élelmiszert halmoznak fel otthonaikban.A PricewaterhouseCoopers 1600 amerikai fogyasztó bevonásával készített felmérést: a járvány és a recesszió olyan változásokat hozott a vásárlási szokásokban, amelyek hosszabb távon előnyt jelentenek  az élelmiszerboltok számára. A vásárlók 42%-a a járvány megszűnéségig változatlan ütemben halmozza fel otthonában az élelmiszereket, míg 64%-uk úgy nyilatkozott, hogy az egyelőre előre nem látható jövőbeli események miatt a vírusveszély után is folytatni fogja ezt.

További érdekes adat, hogy azoknak a válaszadóknak a 18%-a, akik a normálisnál nagyobb mértékben halmoztak fel élelmiszert, a járvány megszűnése után is hasonlóan fognak eljárni és megtöltik a kamráikat. Néhány fogyasztó a készlethiány miatt raktároz be élelmiszerekből. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 24%-uk továbbra is feltölti a készleteit, és teszi ezt mindaddig míg az élelmiszerboltokat fel nem töltik újra áruval. Egyes termékek hiányának következtében a vásárlók nyitottabbá váltak olyan márkák iránt, amelyeket alapból nem vásárolnának meg, de a felhalmozás miatt mégis mellettük döntöttek.

A tartalékok folyamatos feltöltése a központi raktárak megrohamozásához vezetett, ami gyakorlatilag életet lehelt olyan termékkategóriákba is, mint a konzervlevesek és a szárazgabonafélék. A kiskereskedők egyébként a frissáru-, a fehérjeforrások, valamint a pékáru-eladásban tapasztalnak kiugró emelkedést, amelyek az otthoni étkezés kulcsfontosságú összetevői.

A felmérésből az is látszik, hogy a fogyasztók érdeklődnek az eddig nem használt, nem preferált márkák iránt is, és hajlandóak új brandekkel megismerkedni ha a preferált márkáik éppen hiányoznak a polcokról.

Az éttermek fokozatos újranyitásával felmerül a kérdés, hogy vajon a kamrákba kerülő élelmiszerek, valamint a frissáruk eladása hogyan alakul majd. A PwC felmérése alapján, ez a tendencia a járvány legvégéig folytatódni fog. 79%- a megkérdezetetteknek élvezi az otthoni főzést – legalábbis alkalmanként, 66%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy biztonsági okokból még vonakodik az éttermi étkezéstől.

A megkérdezettek 51%-nak jelentős változás állt be az otthoni főzési szokásaiban, 69%-uk azt mesélte, hogy ez a tevékenység javított az életminőségén a járvány ideje alatt. 65%-uk pedig azt nyilatkozta, hogy kevesebbet evett ebben az időszakban.

A recesszió következtében a fogyasztók egyre árérzékenyebbé válnak, és egyre gyakoribb, hogy a sajátmárkás termékek felé fordulnak. Az IRI – ami egy termékinformációkkal foglalkozó cég - szerint az áruházi értékesítés az év végére előreláthatólag 10-12 milliárd dollárral fog növekedni, ami 2,5 milliárd dolláros emelkedés az előző évhez képest, így a teljes értékesítés eléri a 93-95 milliárd dollárt.

A PwC kutatásából kiderül, hogy a fogyasztók a vírus terjedésével odafigyeltek és betartották a biztonsági óvintézkedéseket. 88%-uk arról számolt be, hogy a körülményektől függően, de viselnek arcmaszkot külső helyszínen, 21%-uk már márciustól így tett. 80%-uk betartja a megjelölt távolságot másokkal szemben, ha nem az otthonában tartózkodik,  70%-uk pedig már március óta így jár el.

Forrás: www.grocerydive.com