Együttműködést írt alá a GS1 és a buildingSMART nemzetközi szervezet

A buildingSMART International (bSI) és a GS1 globális szervezet célja, hogy szakértelmüket és tapasztalataikat rendelkezésre bocsájtva elősegítsék, hogy az építőipar világszerte élvezhesse a globális szabványok és a szabványokra épülő szolgáltatások, valamint megoldások előnyeit. A globális buildingSMART szolgáltatások és GS1 szabványok alkalmazása különösen a termékazonosítás és termékadat-megosztás terén elengedhetetlen az építőipari szektorban napjainkban zajló digitalizációs kihívások megoldására.


Jelen megállapodás erősíti a nyílt szabványokra épülő interoperabilitásból származó előnyöket az építészet és infrastruktúra értékláncok vonatkozásában és elősegíti a digitális termékinformációk szélesebb körű alkalmazását. A közösen kitűzött elképzelésekkel és célkitűzésekkel a jelen együttműködés célja az érintett és meghatározó ellátási lánc résztvevők által kifejlesztett és karbantartott szabványok bevezetésének minél szélesebb körű kiterjesztése.

Ez a megállapodás a buildingSMART és a globális GS1 szervezet között fontos a számunkra, hiszen szervezeteink hasonló értékeket és célkitűzéseket képviselnek. Ez a mérföldkő megnyitja az utat a nyíltabb és interoperábilisabb munkamódszerek felé azáltal, hogy az eddigieknél precízebb szabványokkal szolgáljuk ki a végfelhasználókat”, mondta Richard Petrie, a buildingSMART International vezérigazgatója.

A globális szabványok használata, különös tekintettel a termékazonosításra és a termékadat-megosztásra, hatalmas lehetőséget rejt magában az építőipar számára.  Világszerte épületek digitális modellezésére vonatkozó szabályozások egyre növekvő száma, és a digitális verziók kimutatható értéke igazolta ezt a trendet. A GS1 globális szabványszervezet elégedett ezzel a megállapodással, amely lehetővé fogja tenni az építőipar számára hogy sikeresen vegye a digitális kihívásokkal kapcsolatos akadályokat”, nyilatkozta Miguel Lopera a GS1 elnök-vezérigazgatója.


További információért a témában a következő képviselőkhöz fordulhat:

A buildingSMART International-ről:

A buildingSMART International egy semleges és nonprofit testület, amely vezető szerepet tölt be a nyílt digitális információmegosztási megoldások fejlesztésében az épített elemek ellátási láncaiban. Küldetésének tekinti az olyan iparági résztvevők proaktív támogatását, akik világszerte nyílt szabványokat kívánnak fejleszteni az épületek és infrastruktúra tervezéséhez, a designhoz, a beszerzésekhez, összeszerelésekhez és az épület-működtetésekhez. Ennek érdekében egy nemzetközi hálózatot tartanak fenn és biztosítják a szükséges technikai és folyamattámogatást. Tagjai, melyek az épített környezet szektorának széles spektrumát képviselik, a buildingSMART szervezet platformján működnek együtt.

A GS1-ről

A GS1 egy szektorsemleges, nonprofit szervezet, amely a legszélesebb körben alkalmazott globális szabványokat fejleszti és tartja karban a hatékony üzleti kommunikáció érdekében. A GS1 világszerte leginkább a vonalkód szabványáról ismeretes, amelyet a BBC szerint „egyike annak az 50 dolognak, amely a világ gazdaságát megalapozta”. A GS1 szabványok javítják a hatékonyságot, illetve az ellátási lánc és árucikk életciklus biztonságát és láthatóságát, nyomon követhetőségét fizikai és digitális csatornákon egyaránt, közel 25 iparági szektorban. Mérete és elérhetősége - helyi tagszervezeteket működtet 112 országban, 1,5 millió vállalat a felhasználója és 6 milliárd tranzakcióban játszik szerepet naponta - segít biztosítani, hogy a GS1 globális szabványok közös nyelvet alkossanak, amely világszerte támogatja a rendszereket és folyamatokat.

További információért látogasson el a www.gs1.org-ra, vagy a kizárólagos hazai képviselet, a GS1 Magyarország weboldalára: www.gs1hu.org.