Egyértelmű címkézéssel harcolna az EU az élelmiszerpazarlás ellen

Az iránytű, amely mindennapi élelmiszer-vásárlásainkat meghatározza, a dátumok feltüntetése. Sok vásárló azonban tévúton járhat, mert nem megfelelően értelmezi a „felhasználhatóság” fogalmát, vagy az ún. „best before” megjelölést, ami nem jelenti azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt.

Az Európai Bizottság Farm to Fork stratégiája új dátummegjelölési szabályokat fontolgat, mivel a fogyasztóknak kevesebb mint fele érti azt, hogy mi is a különbség a "felhasználható" és a "best before" között. Az Európában keletkező 88 millió tonnányi élelmiszerhulladék 10 százaléka emiatt keletkezik.

Drogenbos-ban, Brüsszeltől nem messze annak néztünk utána, hogy mit tesznek a gyártók és a fogyasztóvédők az ügy érdekében.

A legrégebbi belga fogyasztóvédő szövetség, a Test Achats szintén rámutat arra a tényre, hogy néha mindkét címkét használják ugyanazon terméktípusra, ami téves értelmezéshez vezethet.

"Ha a fogyasztó kezébe veszi ezt a két, hasonlónak tűnő terméket, és látja, hogy két különböző dátum vagy két különböző megfogalmazás van rajtuk, nyilvánvalóan növeli benne a zavart. A vevő kíváncsi lesz, miért címkézik az egyiket nagyon romlandóként és a másikat miért nem. Vagyis felmerül egy újabb kérdés is, ami tovább növeli a homályt" - mondta Julie Frère, a szövetség szóvivője.

Mi a különbség a 'felhasználható' és a 'lejárati idő' jelölések között?

Az egyik belgiumi hipermarket-láncnál a lejárati időn túli termékeket alacsonyabb áron értékesítik, jótékonysági szervezeteknek adják, vagy pedig energiát termelnek belőlük, például biometanizálás útján.

"Olyan termékeket használunk, amelyek sárga, promóciós címkékkel jelölik az elhasználódásuk dátumát. Ezután az el nem adott termékeket jótékonysági szervezeteknek adjuk át, hogy újra eloszthassuk az ételt a rászorulóknak. Végül pedig, képesek vagyunk újra feldolgozni, zöld energiává alakítani a már fogyasztásra alkalmatlanná vált élelmiszereket" - magyarázta Siryn Stambouli, a Carrefour Belgium szóvivője.

Azért, hogy a dátumjelölés minden szereplő számára érthető és használható legyen, a Bizottság nyilvános és célzott konzultációkkal hatásvizsgálatot indított, valamint tudományos tanácsot kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól. Ezzel párhuzamosan az EU Egészségügyi Főigazgatósága fogyasztói kutatást végez arról, hogy a fogyasztók hogyan értelmezik a dátumjelölést.

A fogyasztói szervezetek, például a belga „Test Achats”, hajlandók csatlakozni a kezdeményezéshez.

„Nagyon örülünk, hogy az Európai Bizottság foglalkozik ezzel a kérdéssel. Hatásvizsgálatot végeztek, és nyilvános konzultáció lesz, amelyen természetesen részt veszünk. Az ötlet, hogy megpróbáljuk szorosan követni a benyújtandó javaslatokat. Hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy megfelelnek-e a fogyasztók elvárásainak egyértelműség és megértés tekintetében" - fogalmazott Julie Frère.

A franciaországi Lyonban egy olyan kezdeményezést néztünk meg, amely hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. A Too Good To Go nevű alkalmazás összeköti az ügyfeleket éttermekkel és üzletekkel, ahol olcsóbban vásárolhatnak eladatlan ételeket.

A vállalat kampányt is indított, amihez több nagy márka is csatlakozott: arra kérték az embereket, hogy használják érzékeiket.

"A gyártókkal együtt olyan piktogramokat dolgoztunk ki, amelyek arra ösztönzik a fogyasztót, hogy bízzon az érzékelésében. A kinézetet, az illatot és az ízt jelölő piktogramok olyan termékeken vannak rajta, amelyek dátuma a legjobb. Így könnyebben értelmezhetőbbé válik a dátum, és arra tereli a fogyasztót, hogy bízzon az érzékeikben, mielőtt eldobna egy lejárt terméket" - mondta Luisa Ravoyard, a Too Good To Go France illetékese.

A jobb címkézési információk biztosítása és az élelmiszerek fenntartható kiválasztásának elősegítése a Farm to Fork stratégia cselekvési tervének része. Az Európai Bizottság célja, hogy 2022 végéig új, harmonizált szabályokat mutasson be a dátumjelölésről.

Forrás: https://hu.euronews.com/