Egészségügyi szakértőképzés – Önök kérdezték

2018 tavaszán indítottuk el az első egészségügyi szakértői képzést, azóta már 3 képzési időszakot tudhatunk magunk mögött.

A tavaszi turnus jellemzően márciustól májusig, az őszi pedig októbertől decemberig tart. Büszkék vagyunk rá, hogy eddig immár összesen 31 fő végezte el sikeresen a képzésünket. Az érdeklődő, majd később részvevő szakemberektől érkezett néhány érdekesebb kérdésre gyűjtöttük most össze a válaszokat alábbiakban, Krázli Zoltán implementációs igazgató – a képzés szakértő vezetője - közreműködésével.

Jellemzően milyen profillal rendelkező szakemberek végzik el a kurzust?

„Az a tapasztalatunk, hogy a kórházi résztvevők vannak túlsúlyban minden alkalommal. A szakértő képzés tematikája és előadásai, valamint a gyakorlatok alapvetően a kórházak folyamatainak vizsgálatára, a hatékonyabb működés megtervezésére és a GS1 szabványok bevezetésére fókuszálnak. 

Azonban fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy képzésünk az egyéb profillal rendelkező egészségügyi intézmények és hatóságok számára is nagyon hasznosnak bizonyult. Kitűnő lehetőségnek tartjuk, hogy az egyes piaci szereplők ilyen keretek között is találkozzanak egymással, tanuljanak egymástól. Nem egyszer állt elő olyan helyzet a gyakorlatok során, hogy a vegyes profillal rendelkező csapatok több szempontból tudták felvázolni a problémát és megoldási alternatívákkal előállni. A vegyes profil nemcsak a hatósági és kórházi szereplőket jelenti, hanem a különböző munkaköri beosztásban dolgozó, eltérő tevékenységet végző egészségügyi szakembereket is.

Mind felső- mind középvezetők részt vesznek a képzésen, számos területről (pl.: intézeti gyógyszertár, anyaggazdálkodás, műszaki és IT részleg, ápolási osztály, logisztika, minőségbiztosítás stb.).” - mesélte Krázli Zoltán, és kiemelte - „Az idei első egészségügyi szakértőképzést rekord létszámú, 15 fő végezte el sikeresen a tavaszi időszakban. A résztvevők közül 11 fő kórházi képviselő, 3 fő hatósági résztvevő és 1 fő egyéb egészségügyi szervezettől érkezett szakember szerzett átfogó ismereteket a GS1 szabványrendszer alkalmazásának lehetőségeiről.”


Hogyan lehet színessé tenni egy száraznak tűnő, szabványokról szóló képzést?

Igyekszünk folyamatosan fejleszteni az oktatási anyagainkat és módszereinket a résztvevők visszajelzései alapján. Minden egyes képzési alkalommal mi, mint szervezők és szakértők is tanulunk valami újat. A szabvány nyújtotta elméleti lehetőségeken túl egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a bevezetési folyamat megismertetésére, annak egészségügyi alkalmazási gyakorlatára. Kiscsoportos gyakorlatokkal, rövid, játékos feladatokkal, külföldi és hazai esetpéldákkal, magyar hatósági előadók és szolgáltatók meghívásával igyekszünk színesebbé tenni a képzést.”

Ha jól tudom, a résztvevőknek valós projektfeladatot kell készíteniük a képzés végén. Ezt hogyan kell elképzelni?

„Az egyes képzési napok során különböző témákra fókuszálunk. A résztvevőknek ezeket a szempontokat kell végiggondolniuk a saját intézményüket illetően. Az első néhány alkalom a szabvány alapjairól szól és a problémafelvetésről. Ezt követően térünk rá az egyes megoldási alternatívákra. Arra ösztönözzük a résztvevőket, hogy a kurzusokon elhangzottakból ötleteket merítsenek. A kurzus végére ki kell választani egy fejlesztendő folyamatot az adott intézményből, és egy valós problémafelvetést követően erre kell kidolgozni egy GS1 szabványokkal támogatott megoldást. Így a résztvevő egy kidolgozott, vagy legalább egy elkezdett projekttervvel a kezében térhet vissza a mindennapi munkába. A projektterv a későbbiekben kitűnő alapként szolgálhat egy esetleges intézményi fejlesztés, bevezetés során.”

Milyen gyakorlati előnyei lehetnek a kurzusnak számomra vagy az intézményünk számára?

„Mi alapvetően egy szemléletmódot szeretnénk átadni a kurzuson résztvevőknek. Szeretnénk nekik megmutatni, hogy a kihívásaikra milyen alternatív GS1 szabványos megoldások léteznek, és azok milyen előnyökkel járhatnak a betegbiztonság vagy például a költség- és folyamatoptimalizálás szempontjából. Az már a leendő szakértők feladata, hogy mindezt kontextusba helyezzék saját mindennapi munkájukban, amiben persze sok segítséget, valós példát kapnak a képzés során. Fontos megemlíteni, hogy a képzésre a legkülönbözőbb pozícióból érkező munkatársak egymástól, egymás folyamatairól is sokat tanulnak, így egy, a korábbinál sokkal átfogóbb képet kaphatnak egy összetett egészségügyi intézmény működéséről.

Azonban ami talán a legnagyobb előnye a kurzusnak, az a résztvevők által elkészített projektmunka. Nem egyszer volt arra példa, hogy egy pályázathoz szükséges projekt kidolgozását hozta feladatként egy tanulónk és egy szakmailag jól megalapozott és előkészített projekttervvel térhetett vissza az intézményéhez.

Mindezt azért, hogy akár az intézmény vezetőségének bemutatva egy valós projektet is indíthassanak a problémák megoldására. Igyekszünk őket folyamatosan támogatni konzultációs lehetőségekkel is. A végső verzió prezentálását követően pedig mind a résztvevők egymásnak, mind pedig az oktatók részletes visszajelzést adunk a további fejlődési irányokat illetően."

Mi a következő lépés a képzés elvégzése után?

"Szakértőink reményeink szerint a sikeres vizsgát követően mindenképpen azon lesznek, hogy saját intézményeikben meghonosítsanak egy új, hatékonyabb működési formát, lépésről-lépésre megszervezzék a szabványokra épülő folyamatok bevezetését vagy, hogy a kidolgozott projekttervüket a gyakorlatban is megvalósítsák. De természetesen mi sem engedjük el a résztvevők kezét a képzés lezárását követően sem. Elindítottunk egy Alumni csoportot annak érdekében, hogy a már végzett hallgatók továbbra is meg tudják egymással osztani tapasztalataikat, elért sikereiket, vagy ha igénylik, akkor egyes területeken további támpontokat kaphassanak egymástól és a GS1 szakértőitől."

Tudjon meg többet képzésünkről!

Jelentkezzen a következő képzésünkre, amely 2019. október 22-én kezdődik: https://www.gs1hu.org/eu-szakerto-kepzes