Betegbiztonság növelése és költségmegtakarítás az angol kórházakban

2016-ban az angol Egészségügyi Minisztérium finanszírozásával (Scan4Safety program) hat angliai demonstrációs kórház kezdett bele a GS1 szabványok széleskörű használatába.  A gondozási ponton megvalósuló vonalkódleolvasás következtében számos előnyt realizáltak, többek között a betegbiztonság növelése és a hatékonyság javítása emelendő ki.

Scan4Safety program

2016-ban az angol Egészségügyi Minisztérium  (DHSC; Department of Health and Social Care) 12 millió fonttal támogatta a hat Angliai kórházban elinduló Scan4Safety programot. A program célja a gondozási ponton megvalósuló vonalkódleolvasás megvalósítása volt a betegbiztonság növelése és az angol Országos  Egészségügyi Szolgálat (NHS; National Health Service) hatékonyságának javítása érdekében.

A program során implementált vonalkódok a GS1 globális szabványrendszer szabályai szerint kerültek kialakításra. Azért a GS1 szabványt választották, mert a szabványrendszer garantálja a globálisan egyedi azonosítást és az automatikusan beolvasható vonalkódok használatát, továbbá garantálja az interoperabilitást az eszközök és informatikai rendszerek között.


A programban résztvevő demonstrációs kórházak:

 • Derby Teaching Hospitals NHS Foundation Trust (now University Hospitals of Derby and Burton NHS Foundation Trust)
 • Leeds Teaching Hospitals NHS Trust
 • North Tees and Hartlepool NHS Foundation Trust
 • Salisbury NHS Foundation Trust
 • Royal Cornwall Hospitals NHS Trust
 • University Hospitals Plymouth NHS Trust


A kórházakban bevezetett megoldások:

 • Valamennyi páciens egyedi azonosítót és egyben vonalkóddal ellátott karszalagot kapott, amelyet minden kezelés előtt leolvasnak;
 • A kezelésekhez és ápoláshoz használt valamennyi berendezést – beleértve a beültethető orvostechnikai eszközöket is – a felhasználás előtt leolvasnak és az adott beteghez rendelik;
 • A kórházi helyek GS1 szabványos azonosítót kaptak, amelyet minden ápolási lépés során leolvasnak;
 • Egyes kórházakban a kórházi dolgozók vonalkóddal ellátott névkártyát kaptak, amelyet a ellátás előtt szintén leolvasnak.

A demonstrációs kórházakban a GS1 szabványok alkalmazásával; a személyek, helyek és termékek leolvasásával és adminisztrációjával biztosítani tudják a teljes körű nyomon követhetőséget és költségkontrollt mind páciens, mind klinikai szinten.

Az ellátás előtt és alatt az összes érintett GS1 szabványos vonalkódot leolvassák, amely egy átfogó adatkészletet eredményez arról, hogy mely termékeket, mely betegen, mely kórházi dolgozó segítségével és hol használtak fel. A szabványos azonosítók alkalmazásával és leolvasásával egyszerű és hatékony készletgazdálkodás valósult meg a kórházakban, a termékvisszahívásra fordított idő számottevően lecsökkent (hetekről órákra), továbbá a betegbiztonság növelése mellett a betegellátásra fordítható idő megnőtt. A raktári bevételezést megelőző szkennelés biztosítja a következetes és megbízható készletgazdálkodást, beleértve a lejárati idők monitorozását is.


Az előnyök két kulcsfontosságú területen valósultak meg:


Legfőbb eredmények a hat demonstrációs kórházban összesen:Egyéb számszerűsíthető eredmények:

A Derby Teaching Hospital-ban összesen £3.194.346 megtakarítást értek el 2018 decemberéig a Scan4Safety program által, amelyet 2016 áprilisában vezettek be.

Jövőbeli tervek

Annak ellenére, hogy a Scan4Safety program sikeresen befejeződött, a kórházak felismerték a GS1 szabványok implementálásának szerteágazó előnyeit, és újabb kórházi projektek indultak a szabványok még szélesebb körű használata és a betegbiztonság növelése céljából.


A projektek többek között a következőkre terjednek ki:

 • Elektronikus betegnyilvántartás, elektronikus recept felírás és gyógyszerbeadás;
 • Sebészeti eszközök nyomon követése;
 • Orvosi nyilvántartás;
 • Ágyak-, vér- és vérkészítmények nyomon követése;
 • Beteg nyomon követés;


A cikk az Egészségügyi Minisztérium  (DHSC) által a kétéves bevezetési időszak (2016-tól 2018 decemberéig) során elvégzett független ellenőrzések eredményeire épül.


Forrás: https://healthcare.gs1uk.org/scan4safety/gs1_uk_a_scan_of_the_benefits_report.pdf