Azonnal ellenőrizni kell az E410 adalékanyagot tartalmazó termékeket

A megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban – értesült a RASFF rendszeren keresztül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít, emellett minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kér.

Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért a későbbiekben – a jelenleg ismerteken túl – több termék is érintett lehet az etilén-oxid szennyeződésben.

Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják. Az EU-ban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

Megjelent az EU Bizottsági összefoglaló 

Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. A termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg. Mivel az E410 adalékanyagot széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és számos termék lehet érintett, a Bizottság összehívta az élelmiszer és takarmány kríziskoordinátor, valamit a peszticid és adalékanyag szakértőket a közös EU-s álláspont kialakítására.

A Bizottság jelentése alapján, az általános élelmiszer-biztonsági jogszabállyal* összhangban, a tagállamok arra a következtetésre jutottak, hogy ha egy termék etilén-oxiddal (**) szennyezett E410 adalékanyagot tartalmaz, ez a szennyezettség bármely szinten kockázatot jelent a fogyasztók számára, a fogyasztói expozíció biztonságos szintje nem határozható meg. Ezért az egészségvédelem magas szintjének biztosítása érdekében ezeket a termékeket ki kell vonni a forgalomból és vissza kell hívni a fogyasztóktól. Ennek érdekében a felelős élelmiszer- vagy takarmányipari vállalkozásoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük. A Nébih a vállalkozók szakmai támogatása mellett a honlapján valamennyi érintett tétel azonosítóit közzé teszi, valamint ellenőrzi a szükséges intézkedések megtételét.

A Nébih arra kéri a forgalmazókat és gyártókat, hogy felelős vállalkozóként, a vásárlók maximális biztonsága érdekében minél előbb ellenőrizzék az általuk felhasználni kívánt E410 adalékanyagot, illetve az azt tartalmazó termékeket. Nem megfelelőség esetén pedig – a hatóság egyidejű tájékoztatása mellett – kezdeményezzék a termékek piacról történő kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

A vásárlók és a vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. Hazánkban ez idáig egy jégkrém tétel esetében – a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt – történt termékvisszahívás.

A Nébih a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzéseket indít, melynek eredményéről folyamatos, soron kívüli tájékoztatást nyújt.

A jelentés linkje: https://ec.europa.eu/food/food/rasff-food-and-feed-safety-alerts/ethylene-oxide-incident-food-additive_en 

Hivatkozott jogszabályok:

*Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete (2002. január 28.) az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról

**azaz a LOQ (0,1 mg / kg) feletti etilén-oxidot tartalmazó adalékanyag, a 396/2005/EK rendeletben előírt MRL-meghatározás alkalmazásával

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal