Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma a GDSN mellett döntött

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy mindazon élelmiszer beszállítóknak, melyek részt vesznek a Nemzeti Iskolai Ebéd Programban, meghatározott élelmiszerek kapcsán adatokat kell szolgáltatniuk a GS1 Globális Adatszinkronizációs Hálózatán keresztül (GDSN).

A Határozat célja, hogy a Nemzeti Iskolai Ebéd Törvényben előírtak szerint biztosítani tudják az élelmiszerekről a megfelelő tápértékre-, allergénekre- és összetevőkre vonatkozó információkat a Nemzeti Iskolai Ebéd Programban résztvevő diákoknak.

Az új határozat a 2021. szeptember 1. után megkötött szerződésekre vonatkozik első körben és az adatokat legkésőbb 2021. december 31-ig kell feltölteni a GS1 Globális Adatszinkronizációs Hálózatába.

Arról, hogy pontosan milyen adatokra lesz szükség, ha részt kívánnak venni a Minisztérium élelmiszer programjában, webinar előadást tartottak a GS1 globális szervezet Amerikai tagszervezetének közreműködésével az érintett élelmiszeripari vállalkozásoknak (az előadás videofelvétele és PDF kivonata elérhető a cikk végén).

Az állami ügynökségek és az iskolai étkeztetést biztosító szolgáltatók bizonyosan fel fogják keresni az Élelmiszer és Táplálkozási Szolgálat weboldalát (Food and Nutrition Service), hogy tájékozódjanak az élelmiszerek tápértékéről, az esetleges allergénekről és az összetevőkről minden olyan élelmiszer kapcsán, mely bekerül a Nemzeti Iskolai Ebéd Programba.