Az OpenPEPPOL és a GS1 szervezet Egyetértési egyezményt írt alá

2019 március 27-én az OpenPEPPOL éves közgyűlésén hivatalos keretek között Egyetértési egyezményt írt alá a GS1 és az OpenPEPPOL. A stratégiai együttműködés célja, hogy a jövőben még több előnyt biztosíthassanak a felhasználóik számára.

Mind az OpenPEPPOL, mind a GS1 szervezet világszerte fontos szerepet játszik az elektronikus üzleti folyamatok lehetővé tételében, és biztosak abban, hogy a most kötött együttműködés jelentős hozzáadott értéket képvisel majd a felhasználóik számára. Mindkét társaság semleges piaci szereplőként vesz részt a szervezetek közti és határokon átnyúló elektronikus kereskedelem lehetővé tételében, interoperabilitást nyújtva a rendszerek között, mely az üzlet, a közszféra és az állampolgárok számára is előnyökkel bír.

A két szervezet szorosabb együttműködésbe kezd, hogy a tagoknak még több előnnyel szolgálhasson: megosztják egymással technikai szakértelmüket és közös aktivitásokat terveznek, melyek célja szolgáltatásaik és megoldásaik harmonizációja. A szolgáltatások végfelhasználói számára az átláthatóság érdekében az OpenPEPPOL és a GS1 összhangba hozza a promóciós és kommunikációs anyagait is.

Az egyezmény bejelentésekor André Hoddevik, az OpenPEPPOL főtitkára azt nyilatkozta: „Örömömre szolgál, hogy ilyen fontos egyezményt írhattunk alá a GS1-el. Nagy lehetőség rejlik abban, ha a szabványaink összhangba kerülnek és ezáltal biztosíthatjuk a szolgáltatóink és a végfelhasználóink számára a maximális előnyöket, amelyek a GS1 és a PEPPOL szabványainak és megoldásainak bevezetéséből fakadnak. Örömmel nézek az elkövetkező közös munka elébe a GS1-el”.

„A nemrégiben elfogadott GS1 Elektronikus adatcsere („EDI”) stratégiája képezi az alapot az olyan új technológiák zökkenőmentes bevezetésére, mint például az Univerzális Üzleti Leírónyelv („UBL”). Az Egyetértési Egyezmény lehetővé teszi, hogy felmérjük a GS1 Azonosító kulcsok, illetve a GS1 EDI szabványok legjobb gyakorlat szerinti használatának lehetőségeit a PEPPOL-ban, csakúgy, mint a PEPPOL szolgáltatások használatát a GS1 tagvállalatok, felhasználók számára. Nagyon várjuk az OpenPEPPOL-lal való közös munkát, mely a GS1 teljes felhasználói közössége számára hasznos lesz.”- mondta Miguel Lopera, a GS1 elnök-vezérigazgatója.

Az Egyetértési Egyezmény első szakasza két évre szól, melyet évente fognak megújítani közös megegyezéssel.

Az OpenPEPPOL-ról

Az OpenPEPPOL lehetővé és egyszerűvé teszi az üzleti vállalkozásoknak a közszféra szervezeteivel való elektronikus kereskedelmet a beszerzést megelőző és az utána következő folyamatok során, ezáltal a kormányzati és közszférában kiírásra kerülő közbeszerzéseknél szélesebb körű piaci versenyt tesz lehetővé, illetve hatékonyabb tranzakciós folyamatokat eredményez.