Az IFS certifikációt a GS1 GLN szám is erősíti a jövőben

Az IFS Élelmiszer 7-es verziójának bevezetésével az Európai Gazdasági Közösségben (EGK) és az Egyesült Királyságban tevékenykedő vállalkozásoknak mostantól GS1 szabványos GLN számmal (Global Location Number – Globális helyazonosító szám) is rendelkezniük kell.

Az IFS Élelmiszer 7-es verziójának egyes szabályai már 2021. március 1-én hatályba lépnek, 2021. július 1-től pedig kötelező érvényű lesz az új szabályozás.

Az IFS azért döntött a GLN bevezetése mellett, hogy egyszerűsíteni tudja a kommunikációt a beszállítók és a kereskedők között, ezzel együtt pedig optimalizálni akarták az IFS tanúsítványok biztonságát és hitelességét.

A GLN a vállalkozások számára egy olyan kiegészítő eszköz, mellyel az üzleti partnereik felé bizonyítani tudják IFS tanúsítványuk eredetiségét és azt, hogy a cég megfelel a legmagasabb szintű élelmiszeripari szabványoknak.

Az IFS és a GS1 szorosan együttműködött a bevezetés folyamatában. Ez az együttműködés világszinten egyedülálló és magasra helyezi a biztonsági mércét a többi hasonló iparági minősítési rendszer számára. A GS1 szervezet világszerte az egyetlen, amelyik rendelkezik a GLN számok kiadási jogával.

A GLN szám hivatalos megszerzését követően még egy lépés elengedhetetlen: a GLN számot meg kell jelentetni az ún. GEPIR szolgáltatásban (Globális Elektronikus Partnerinformációs Rendszer). Csak ezt követően van lehetőség az IFS Élelmiszer 7-es verziójú tanúsítványának megszerzésére.

Mi a GLN szám?

A Globális helyazonosító szám (Global Location Number) vagy röviden GLN a helyi és nemzetközi üzleti tranzakciókban úgy működik, mint egy ujjlenyomat. A GLN számokkal a vállalkozások és a cégek egyes helyei, pl. a gyártás helye vagy a logisztikai központ tisztán és egyértelműen azonosítható. A GLN egy 13 számjegyből álló szám, amely egyben kulcsként szolgál a vállalkozás különböző adatbázisokban tárolt adataihoz.

Az IFS Élelmiszer Tanúsítvány esetében a GLN egyértelműen azonosítja azt az egységet, amelyre a minősítést kiadták. Mivel a GLN kizárólag egyetlen helyre vonatkozhat, egy vállalatnak annyi GLN számra van szüksége, ahány helyre szükséges megszereznie az IFS Élelmiszer Tanúsítványt.


A GLN szám megjelentetése a GEPIR-ben bizonyítja az adott GLN hitelességét

A GEPIR egy globális GS1 adatbázis, amelyben a cégeket akár a hozzájuk tartozó GLN számok alapján is meg lehet találni. Ezzel lehet ellenőrizni egyértelműen egy adott Tanúsítvány kapcsán, hogy az valóban az adott vállalkozáshoz köthető-e. A vállalkozás GLN számai mindaddig aktívak a GEPIR rendszerében, amíg az adott cég aktív partnere a GS1 szervezetnek.
Az IFS Élelmiszer Tanúsítvány megszerzéséhez a GLN szám(ok)nak meg kell jelennie a GEPIR-ben és egyben aktívnak is kell lennie. Ezen túlmenően a Tanúsítványban feltüntetett cégnévnek és címnek is egyeznie kell a GLN számhoz a GEPIR-ben rendelt adatokkal. Az IFS és a vállalkozás üzleti partnerei csak ezáltal tudják biztosan ellenőrizni mind a GLN, mind pedig a certifikáció hitelességét.

A GLN szerepe az IFS tanúsítási folyamatában>

A GLN szám megjelenik az IFS Élelmiszer Tanúsítványhoz tartozó riport legelső oldalán.
Az IFS tanúsítási folyamat során az auditor minden kötelező információt ellenőriz, amelyek feltüntetésre kerülnek a minősítési jelentésben, így a GLN számot is. A validáció a GLN szám esetében a GEPIR segítségével történik vagy a GS1-gyel kötött szerződés után kapott számla alapján.

Még nem rendelkezik GLN számmal? Bővebb információért kattintson ide!