Ausztrál szőlőtermés nyomonkövetési projektje

Az Ausztrál Csemegeszőlő Szövetség (ATGA) jelentős innovatív projektet valósított meg a szőlő nyomon követésének erősítése érdekében a nagy értékű exportpiacán.  A 2021. júniusában kezdődött kísérleti projekt a 2021/22-es évi csemegeszőlő betakarítási szezon idejére szól, és célja az export kiépítése, a kockázatok csökkentése és a termékek védelme a termelőktől egészen a fogyasztókig történő nyomon követés fejlesztésével.

Az ATGA a kormány segítségével egy 650 000 dolláros projektet indított Ausztráliában, Victoria szövetségi államban, amelyet a kormány finanszíroz az élelmiszer-piac programjából.

A 2021. júniusában kezdődött kísérleti projekt a 2021/22-es évi csemegeszőlő betakarítási szezon idejére szól, és célja az export kiépítése, a kockázatok csökkentése és a termékek védelme a termelőktől egészen a fogyasztókig történő nyomon követés fejlesztésével.

Ausztráliában a csemegeszőlő az ország legjelentősebb friss gyümölcsexport terméke, összesen 800 millió dollár értékre becsülik az ebből származó jövedelmet. Ausztrália csemegeszőlő exportjának 90%-át a termelők és exportőrök állítják elő, 562 millió dollár értékben, 152 000 tonna tömegben.

A csemegeszőlő-termelők és -exportőrök felelősséggel tartoznak a fogyasztók biztonságáért és a termékek minőségi színvonalának fenntartásáért és fejlesztéséért, valamint az exportkapacitás megerősítéséért a változó globális piacon.

Az új nyomonkövetési rendszer bevezetése, (beleértve a címkézést és az egész ellátási láncon való nyomon követést) elősegíti az ausztrál exportmárkák értékének növelését. Ezt megelőzően előfordult néhány alkalommal, hogy a korlátozott termék és hűtőlánc nyomon követés megakadályozta a gyümölcsök beléptetését a célországokba.

Mary-Anne Thomas földművelésügyi miniszter bejelentette a program első, 8,4 millió dollár összegű részét, amelynek keretében az ATGA-13 nevű iparági és regionális szervezet olyan támogató finanszírozásban részesül, amely a hozzáadott értéket teremtő projekteket segíti a Victoria-ban termesztett és feldolgozott élelmiszerek esetében.

„A „Food to Market” program kiváló példa arra, hogy miként támogatjuk a járvány által érintett mezőgazdasági vállalkozásokat, miközben kihasználjuk az új piacokra való hosszabb távú terjeszkedés lehetőségeit is” - mondta Mary-Anne Thomas.

Jeff Scott, az ATGA vezérigazgatója szerint a nyomon követés kulcsfontosságú a nemzetközi piacokon, mivel erősíti a versenyképességet: „Fontos, hogy minden termelő elfogadja a termékek nyomon követését, hogy a termelő és a fogyasztó közötti kapcsolat erősödjön e minőségi termék ellátási láncában és ezáltal az élelmiszerbiztonság terén is.”

A Fruit Master, egy nagy ausztrál gyártó és exportőr, a következő szezonban már fejlett nyomonkövetési technológiát fog alkalmazni a prémium gyümölcs-márkákra és -fajtákra egyaránt.

Christian Jones, a Fruit Master exportértékesítési vezetője elmondta, hogy a Fruit Master termelői jelentős időt és pénzt fektetnek a prémium termékek kifejlesztésébe, és olyan technológiák alkalmazása, amelyek kiemelik, hogy a minőség létfontosságú előrelépést jelentenek a szektor számára.

A nyomon követés fejlesztése 12 hónapnyi kemény munkával járt." - mondta Jones. „A nyomon követés fejlesztése erősíti a csemegeszőlő ellátási láncot, és közelebb hozza a fogyasztói tapasztalatokat a termelőkhöz és kereskedőkhöz.”

A Result Group technológiai szolgáltató egyedi, sorozatszámos GS1 Digital Link-kompatibilis QR-kóddal ellátott címkéket alkalmaz a csemegeszőlő exportálásához, ezzel lehetővé téve a termelőktől és az ellátási lánc különböző pontjaiból származó adatok automatikus gyűjtését. Ezeket az adatokat megoszthatják a fogyasztókkal az élelmiszer pontos eredetének hitelesítése és a márkával való kapcsolattartás érdekében egy nyílt platformú okostelefonnal történő szkennelésen keresztül.

A QR-kóddal ellátott címkékbe ágyazott Active Digital Identity ™ biztosítja, hogy mindegyik termék egyedileg nyomon követhető legyen - ez fontos újítás az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben. A címkék nemzetközi nyomonkövetési adatokat is tartalmaznak, a GS1 jelenlegi szabványai alapján, beleértve a fogyasztói, a gyűjtő és a raklap csomagolási egységeket, valamint az idő- és hőmérsékletnaplózást, amelyeket az EVRYTHNG Product Cloud® adatbázisban rögzítenek.


Michael Dossor, a Result Group vezérigazgatója elmondta, hogy büszkék arra, hogy őket választották a program nyomonkövetési technológiai szolgáltatójává.

„Összegyűjtöttük a világ legjobb technológiáit, és helyi szakértőkkel úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy az megfeleljen az  igényeknek.” - mondta Dossor. „A fogyasztók a termékek útja kapcsán világszerte az átláthatóságot keresik, ami megmutatja nekik, hogy az a bizonyos termék hogyan jutott el hozzájuk a termelés helyéről az ellátási láncon keresztül.”

A GS1 nyomonkövetési szabványok, melyeket beépítettek a kísérleti rendszerbe, javítja ezen ellátási lánc nemzetközi kompatibilitását a globális export tekintetében.

A GS1 Ausztrália ügyvezető igazgatója, Marcel Sieira elmondta, hogy a GS1 örömmel támogatja a nyomonkövetési projekteket a GS1 szabványaival és a címkézési lehetőségekkel kapcsolatos tanácsokkal. „A GS1 szabványok lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy zökkenőmentesen azonosítsák, rögzítsék és megosszák egymással az információkat, és létrehozzanak egy közös nyelvet, amely a világ minden táján megalapozza a rendszereket és a folyamatokat” - mondta Sieira.

A kísérleti projekt 2023. januárjában fejeződik majd be.

Az ausztráliai Victoria szövetségi állam kormánya számára a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási lánccal kapcsolatos „Food to Market” program 15 millió dolláros kötelezettségvállalással járt.

Forrás: https://www.australiangrapes.com.au/atga-secures-major-pilot-project-on-traceability/