Az Amazon 100 000 új raktárost és kézbesítőt alkalmaz a koronavírus ideje alatt

Az Amazon bejelentette, hogy újabb 100 000 raktári dolgozó és kézbesítő alkalmazását tervezi az elkövetkező időszakban Amerika-szerte, ugyanis az emberek rohamtempóban váltottak át az online vásárlásra, ezzel is segítve a koronavírus terjedésének visszaszorítását. A toborzás célja, hogy lépést tudjon tartani a járvány következtében megnövekedett tömeges rendelésekkel.  

Az Amazon a megváltozott helyzetre való tekintettel április végéig 2 dollárral növeli azoknak a munkatársaknak az órabérét, akik a raktárakban, a kézbesítési központokban vagy az Amazon élelmiszerekkel foglalkozó üzleteiben dolgoznak. Az órabérben dolgozók hasonló emelésre számíthatnak Angliában és a többi európai országban is.

„Jelentős keresletnövekedéssel találtuk szemben magunkat, ami azt jelenti, hogy olyan mértékű a munkaerőszükségeltünk ebben az időszakban, ami az év ezen szakaszában eddig nem volt jellemző” – tudjuk meg Dave Clarktól, az Amazon raktár- és kézbesítési hálózatának vezetőjétől. Március közepén olyan hatalmas rendelési hullám indult el, ami komoly nyomást gyakorolt az online kereskedőóriás működésére.

Ennek következtében figyelmeztették a vásárlóikat, hogy a megszokott 2 nap helyett több napot is igénybe vehet a csomagok kiszállítása. Dave Clark azt is elmondta, hogy hiánycikk lett számos háztartási tisztítószer, jelenleg is ezeknek a készleteknek a pótlásán dolgoznak.

A seattle-i központú vállalat nyitott pozíciói közt vannak teljes- és a részmunkaidős állások vegyesen, és többnyire kézbesítői, valamint raktári munkát jelentenek, vagyis a rendelések csomagolása és kiszállítása szerepel a feladatkörök között.

Az Amazon több mint 350 millió dollárt különít el globálisan az órabérek növelésére, így az amerikai dolgozók munkabérét óránként 2 dollárral, az angolokét 2 fonttal illetve az EU-s országokbeli munkavállalókét 2 euróval tervezik emelni. Ez azokat a dolgozókat és partnereket is érinti, akik a raktárakban, logisztikai központokban, üzletekben dolgoznak vagy a kiszállításért felelnek, mindezt annak érdekében, hogy minél többen maradhassanak otthon.Ahogyan a járvány tovább terjed, az Amazon a partnereivel karöltve segíti a közösségek mindennapjait világszerte és a legkritikusabb ellátmányok kiszállítását úgy oldja meg, ahogyan arra a fogyasztóknak most szükségük van: közvetlenül az ajtóig viszik a csomagokat. Az alapvető fontosságú tételek ajtóig törtnő szállítása létfontosságú lehet főleg az idősek és az egyéb egészségügyi problémákkal küzdők számára, nem véletlenül minimalizálják a közösségekben a társasági érintkezést. A kereslet növekedése számottevő, ezért is fontos a megfelelő munkaerőszükséglet biztosítása ebben az időszakban.

A nagyszámú most alkalmazásba vett munkaerővel is az a céljuk, hogy ki tudják szolgálni azoknak az embereknek igényeit, akik kifejezetten az Amazon szolgáltatásaiban bíznak ebben a stresszes helyzetben, és azokét, akik rászorulnak erre a segítségre.

A vállalat tisztában van a járvány negatív gazdasági hatásaival, és azzal, hogy a válság miként érinti a vendéglátóipart és az idegenforgalmat. Ezzel együtt szeretnék megadni a lehetőséget minden munkáját elvesztett embernek, hogy csatlakozzanak az Amazon csapatához, akár csak addig amíg nem normalizálódik a helyzet és a korábbi munkáltatójuk vissza nem veszi őket.

Az egészség és a biztonság áll mindenekelőtt, legyen szó bármilyen pozícióról. Az Amazon tovább folytatja az egyeztetést az egészségügyi szakértőkkel és minden intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék dolgozóik egészségét a raktárépületekben és az üzletekben egyaránt. Lépéseket tettek a munkahelyi társasági érintkezések minimalizálására, és még jobban ügyelnek majd a takarításra és a tisztításra.