A Tesco drone-ok bevezetését teszteli

A Tesco drone-szállítási szolgáltatást tesztel, melynek célja, hogy a kisebb csomagokat a rendeléstől számított 30 percen belül házhoz tudják vinni. A Tesco tervei szerint az írországi, Oranmore-ban található áruházából (Írország, Galway megye) a „kis kosárnyi” csomagokat drónnal fogják kiszállítani a környékbelieknek.

A Manna cég által biztosított drónok - melyek már sikeresen bizonyítottak Írországban a gyógyszerek házhozszállítási tesztjén -, október hónapban kerülnek a Tesco áruházához. A közel 80 km/h (50 mph) sebességű repülésre képes gépek maximum 4 kg-os csomagok szállítására alkalmasak egy, a drón hasára szerelt szállítóegységben. Ez azt jelenti, hogy 3 perc alatt tesznek meg egy mérföldet.

A Manna cég már márciusban tervezte az élelmiszer-szállítás tesztelését, ám a koronavírus pandémia miatt végül akkor a fókusz átkerült a gyógyszerkészítmények szállítására. A drónjaik most már élesben szállítanak vényeket és egyéb alapvető eszközöket Moneygall városában.

A drónok zaja zavaró lehet

2016-ban a kereskedő-óriás Amazon véghezvitte az első drónos kiszállítását Nagy-Britanniában, amikor is 13 perccel a megrendelést követően sikeresen leszállította a rendelést a cambridge-i központjából egy helyi lakosnak.

2020 áprilisában a brit kormány bejelentette, hogy viszonylag nagyméretű önjáró repülő egységeket vezet be (ún. UAV), amelyek segítségével alapvető egészségügyi eszközöket fognak Wight szigetére szállítani a szárazföldről, az ott található kórház részére.

Az eddig folytatott drónkísérletek egy részét a helyi lakosok ellenezték, mert túl hangosnak és zavarónak találták a gépeket. Tavaly pedig egy Gépészmérnöki Szövetség által készített felmérés kimutatta, hogy a felnőtt lakosságnak csupán egynegyede támogatja a drónok alkalmazását a csomagszállításra, mivel aggályosnak tartják azok biztonságosságát és a velük járó zajszennyezést.