A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform új munkacsoportokat indít

Az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztálya és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2019. október 22-én tartotta a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform idei Nyitókonferenciáját, melynek keretében két új munkacsoportot indítottak útjára. A munkacsoportokba – gabonaalapú termékek és édességek - folyamatosan várjuk a regisztrációkat, az első munkacsoporti ülések pedig november 11-én és december 9-én kerülnek megrendezésre.

A NÉNYP Nyitókonferenciájára az Agrárminisztérium Kupolatermében került sor, melynek keretében az Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály képviselőjének bevezető szavait követően Kétszeri Dávid, a GS1 Magyarország üzletkapcsolati igazgatója az élelmiszer nyomon követés nemzetközi trendjeiről beszélt. 

Előadásában kiemelte, hogy 2019-ben az élelmiszertermékek nyomon követése globális szinten az élelmiszeripar TOP 5 legfontosabb témája között szerepelt. Ennek első számú oka a fogyasztói attitűdök jelentős átalakulása: számos kutatás támasztja alá, hogy a fogyasztói bizalom egyre inkább azok felé az élelmiszertermékek felé fordul, amelyeknél a vásárló széleskörű tájékoztatást kap annak eredetéről, és az előállítás módjáról, körülményeiről. Az egyre komplexebb, országhatárokon átnyúló kereskedelmi folyamatokban a magas szintű nyomon követés megteremtése nagy kihívás az ellátási lánc szereplőinek – ebben nyújt támogatást a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform.

2015 októberében a Földművelésügyi Minisztérium (jelenleg Agrárminisztérium) Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. közös együttműködésének köszönhetően jött létre a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform (NÉNYP).

A Platform célja, hogy folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, széleskörű kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbi-tevékenységgel segítse a vállalkozásokat a kötelezettségek azonosításában, a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében.

A Nyitókonferencián Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország üzletfejlesztési igazgatója, a NÉNYP program koordinátora mutatta be a Platform korábbi eredményeit és ismertette a munkacsoportok gyakorlati működését.

A NÉNYP korábbi munkacsoportjai (hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, zöldség és gyümölcs) kidolgozták az adott ágazatra vonatkozó nyomonkövetési útmutatókat. Ezek egységes szerkezetbe foglalt verziója lett, a Magyarországi útmutató az élelmiszerek nyomon követésére vonatkozó előírások betartásához című kiadvány, melynek összeállításában szervesen részt vettek mind a NÉBIH és az Agrárminisztérium, mind a hazai piacot meghatározó kereskedők és gyártók munkatársai is. Az egységesített útmutató bárki számára elérhető a GS1 Magyarország honlapján: https://gs1hu.org/szolgaltatasaink/alkalmazas-tamogatas/nyomon-kovetes

Az Útmutató tartalmazza a több évnyi közös együttműködés során kialakított tudásanyagot, mely a nemzetközi tapasztalatokra épül, figyelembe véve a hazai szereplők igényeit; és kifejezetten a gyakorlati alkalmazáshoz szükséges támogatást biztosítja a vállalkozások számára.

Vatai Krisztina előadásában rámutatott, hogy igény mutatkozott további területeket érintő nyomonkövetési útmutatók létrehozására is, így 2019-ben új munkacsoportok indítása mellett döntöttek azzal a céllal, hogy az e szektorokban működő vállalkozások is megismerjék a korszerű eszközökre és megoldásokra támaszkodó nyomonkövetési lehetőségeket.

 A 2019. októberében induló munkacsoportok az alábbiak:

- Gabonaalapú termékek (malomipar, a tésztagyártás, a sütőipar – ideértve a pékségeket és cukrászatokat, valamint a snackgyártást),
- Édességek (édesipari termékek)

Az új munkacsoportok első két, összevont ülésének időpontja és helyszíne:

  • 2019. november 11. 9.00 – 11.00
  • 2019. december 9. 9.00 – 11.00

Helyszín: Agrárminisztérium, Budapest, Apáczai Csere János u. 9.

A munkacsoportokba várjuk a hatóság, a szakmai szervezetek és az üzleti vállalkozások képviselőinek csatlakozását is! A regisztráció folyamatos, és ezen az oldalon érhető el: https://gs1hu.org/nenyp/regisztracio

A munkacsoportba történő regisztrációt követően jelentkezzen be a NÉNYP oldalon, majd a választott munkacsoportja aloldalán található űrlapon jelezheti részvételi szándékát a munkacsoporti üléseken. A regisztrált munkacsoporti tagok külön e-mailben is kapnak majd értesítést a munkacsoporti ülések pontos helyszínéről.

Kövesse a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform munkáját a GS1 Magyarország erre a célra kialakított weboldalán: www.gs1hu.org/nenyp

Iratkozzon fel FMCG hírlevelünkre és értesüljön az élelmiszeripar legfrissebb híreiről!

Tovább a feliratkozáshoz