A hazai építőiparban terjed a GS1 szabványok alkalmazása

A már bizonyított GS1 szabványokra épül az új építőipari anyagazonosítási standard

A globális GS1 szabványokat világszerte több mint 25 szektorban alkalmazzák,melyek közt az építőipar is jelen van egyes országokban. A GS1 Magyarország és a BauApp együttműködésének köszönhetően az idei évtől a hazai építőipar is megkezdheti a GS1 szabványok széleskörű használatát, elősegítve ezzel az iparág hatékonyabb és átláthatóbb működését, olyan előnyök elérése érdekében, mint az időmegtakarítás, az automatizálható üzleti folyamatok, a hatékony anyaggazdálkodás, illetve a felesleges költségek és az esetleges hibás megrendelések kiküszöbölése.

A globális GS1 szabványrendszer több mint 45 éve segíti elsősorban az élelmiszeripart és a fogyasztási cikkek szektorát. Ám az elmúlt évtizedek során egyre több iparág ismerte fel a szabványalkalmazásban rejlő előnyöket, így ma már 25-nél is több szektorban - köztük az egészségügyben, a szállítás és logisztikában, az államigazgatásban, a vámügyben, a bankszektorban, az építőiparban, a vegyiparban és a hulladékgazdálkodásban - vannak jelen a GS1 egyedi azonosítószámai és szabványos vonalkódjai.

A rendszer legismertebb eleme a vonalkódos azonosítás, amely a kereskedelmi folyamatok elválaszthatatlan része. A vonalkód jelképekkel megjelenített azonosító számok teszik lehetővé a gépek számára az elektronikus leolvasást, ami nagyban segíti és gyorsítja az információ áramlását a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél, illetve minden olyan helyen, ahol az üzleti folyamatokban szükséges.

Napjainkban a GS1 szabványrendszert világszerte több mint 2 millió cég használja különböző ágazatokban a világ 150 országában. A GS1 rendszert használók között egyaránt megtalálhatóak a nagy multinacionális cégek és a kis- és középvállalatok, a vezető márkák tulajdonosai és az egyéni vállalkozók is. 

Az építőipar képviselői szintén évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy az egyes építéstechnológiai eszközök és anyagok pontos, egyértelmű és egységes azonosítása növeli az üzleti folyamatok hatékonyságát és segíti az esetleges hibák kiküszöbölését, ezáltal minden felesleges kiadás és plusz időráfordítás elkerülhető. Hazánkban esősorban a barkácsszektorban van jelen a GS1 szabványhasználat, a nagy barkácseszköz-kereskedelmi áruházak beszállítóinak egy része már alkalmazásba vette a GS1 azonosítókat. Minél szélesebb körű azonban egy szektorban az egységes azonosítás, annál átláthatóbb és hatékonyabb lesz a működés minden egyes szereplő számára. A hazai építőiparban ezen a téren van még lehetőség a fejlődésre.

„Örömünkre szolgál, hogy új Szolgáltató Partnerünk, a BauApp segítségével immár a hazai építőipari szektor minden szereplője megismerkedhet a GS1 szabványokban rejlő potenciállal, és megkezdődhet a GS1 megoldások széles körű bevezetése a magyar építőipari vállalkozásoknál. Ahogyan azt a GS1 szabványok már számos szektorban bizonyították, ebben az iparágban is jelentős megtakarításokat és a folyamatok zökkenőmentesebbé válását várjuk az alkalmazásba vétel hatására. A GS1 Magyarország a BauApp-al közösen mindenben támogatni fogja a szektor képviselőit – tanácsadással, képzésekkel, szektornak szóló tájékoztató anyagokkal -, hogy a GS1 szabványokat helyesen és gyorsan az iparág szolgálatába tudják állítani.”mondta el Kétszeri Dávid, a GS1 Magyarország ügyfélkapcsolati igazgatója.

Átlátható anyagmozgás, tervezhető anyaggazdálkodás – Ezt hozza el a BauApp

A Miskolcról indult BauApp az építőipari adminisztrációs folyamatokat kiszolgáló mobil alkalmazások dobozos termékcsaládját fejleszti, mely biztosítja ügyfeleinek a költséghatékony, papírmentes építésvezetést és lehetővé teszi a távoli koordinációt.

Mára Magyarországon az egyik legelterjedtebb építőipari szoftver lett a BauApp, mely a legnagyobb magyar építőipari kivitelező cégek számottevő részét az ügyfelei között tudhatja. Összesen több, mint 100 generálkivitelező és 500 alvállalkozó használja a BauApp megoldásait 2000 projekten országszerte.

Jelenleg kettő, a piacon már elterjedt és széles körűen használt modullal rendelkezik. Ezek a BauApp Minőségellenőrzés, illetve a BauApp Eszközraktár modulok.

A cég idén fogott bele egyik legnagyobb kihívásába, hogy a hatalmas volumenű, és rendkívül átláthatatlanul és sokszor pazarlóan működő építőanyag ipart megreformálja. Új magyar építőanyag-azonosítási szabvány és az erre épülő digitális terep-logisztika rendszer kialakítása van folyamatban, ami a gyártástól kezdve az építkezések befejezéséig segít költséget csökkenteni a láncban résztvevő összes szereplőnek.

Az egységes közös anyagazonosítási standard lehetővé teszi, hogy végig követhető legyen az építőanyagok útja a teljes logisztikai folyamatban. Az erre épülő alkalmazáscsalád többek között kezeli majd a szállítóleveleket, átvétel után visszajuttatja ezeket a kereskedőhöz, gyártóhoz, akik ezáltal azonnal megbizonyosodhatnak róla, hogy sikeres volt a szállítás. A kivitelezők, mivel minden beérkező anyagot azonosíthatnak, pontosan tudják követni az aktuális készletszinteket és tervezhető lesz az akár projekteken átívelő optimális anyagfelhasználás, rendelés, minimálisra csökkenthető a maradékanyag.

A standard a BauApp vezetésével és az építőipari szereplők széleskörű bevonásával készül. A téma fontosságát mutatja, hogy a legnagyobb generálkivitelezők közül többen, illetve az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is támogatja a fejlesztést.

Kiemelten fontos a BauApp Standard elterjedéséhez a GS1-el létrejött megállapodás. A partnerség nagyban előrelendíti az új anyagazonosítási standard bevezetését. Sok gyártónak, kereskedőnek nem kell új vonalkódokat elhelyeznie a termékein, hiszen már ma is rendelkezik a GS1 szabványos egyedi azonosítókkal és vonalkódokkal. A BauApp Standard olvasni tudja GS1 vonalkódok különböző típusait, és ezáltal a vállalatok képesek lesznek a digitális terep-logisztika adta előnyökkel élni. A nemzetközi építőanyaggyártók nagy része már ismeri és használja a GS1 vonalkódokat, ami nagyban megkönnyíti számukra a bevezetést. A GS1 már számtalan iparágban bizonyított, meggyőződésem, hogy a partnerség miatt egy még biztosabb alapokon álló BauApp Standard terep-logisztikát tudunk működtetni a magyar építőipar számára.” mondta el Dálnoki Ádám, a BauApp igazgatója.