A Google tovább szigorította a GTIN számmal kapcsolatos előírásait


A Google nemrég arra figyelmeztette az online piacterén, a Merchant Centerben tevékenykedő összes kereskedőt, hogy a jövőben még szigorúbban ellenőrzi a rendszerben értékesíteni kívánt áruk esetében a hiteles márkajelölést és a korrekt GTIN szám megadást.


Ez a figyelmeztetés konkrétan azoknak a kereskedőknek szól, akiknél korábban már felmerült a gyanú, hogy az általuk megadott GTIN számok nem köthetőek az adott márkához (GTIN not related to brand).

Arról, hogy miért jelent az online piactérben problémát a nem megfelelő GTIN szám, a Google külön ismertetőt is közzétett: Google Help Doc.

A hivatalos figyelmeztetés szövege szerint:

„A korrekt és hiteles GTIN szám (Globális kereskedelmi áruazonosító szám) megadása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Google helyesen ismerje fel az Ön termékeit és a fogyasztónak a lehető legjobb vásárlási élményt nyújtsuk. Ennek érdekében 2019. február 18-tól tovább szigorítjuk a GTIN megadásra vonatkozó szabályainkat.

Miért tesszük mindezt?

Azt tapasztaltuk, hogy a GTIN számok hozzáadása a termékekhez olyan mértékű közvetlen előnyöket biztosít a Google hirdetési rendszerében, a Shopping ads-ben indított hirdetések során, amely minden, a rendszert alkalmazó kereskedő számára érték:


  • Jobb láthatóságot biztosít: ha a termékhez tartozó, hiteles GTIN szám hozzá van adva a termékhez, akkor sokkal több olyan vásárló számára jelenik meg a hirdetés, aki éppen ezt a terméket keresi és ezen felül az átkattintások száma a katalógusba 40%-al magasabb az ilyen esetekben ahhoz képes, mint amikor a GTIN nincs feltüntetve
  • Jobb célzási lehetőséget nyújt: a korrekt GTIN szám megadása segít nekünk (Google) abban, hogy a termékre kereső legrelevánsabb vásárlóknak mutassuk meg a terméket, cserébe a konverziók is jóval magasabbak
  • Többféle hirdetési formátumot tesz lehetővé: ahhoz, hogy a különböző hirdetések jobban teljesítsenek, a korrekt GTIN szám is szükséges, mert ez teszi lehetővé, hogy részletesebb és hitelesebb termékinformációk jelenhessenek meg a Google.com-on és a Shopping on YouTube platformunkon, valamint akkor is, ha a vásárlók mobilon keresnek rá a termékre.”

A Google mindenkitől azt kéri, hogy frissítse a termékadatait a GTIN és a márkamegnevezés hozzáadásával, melyek rendszerint rendelkezésre állnak a gyártótól.

2019. június 10-től a szigorítás életbe lép és ekkor minden olyan márkát, ahol a korrekt GTIN szám hiányzik, törölnek a rendszerükből.