9 divatmárka, amelyik már aktívan tesz a fenntarthatóságért

A gyakran fenntarthatóság-gurunak is titulált Stella McCartney-tól a német prémium Hugo Boss márkáig széles spektrumon mozognak azok a márkák, amelyek különböző textil innovációkkal kísérleteznek annak érdekében, hogy az ipart a körforgásos gazdaság és egy zöldebb jövő felé tereljék.

Ez a küldetés igen sürgető, mivel több jelentés is az erőforrások szűkösségét jósolja. A Természetvédelmi Világalap (WWF) statisztikájának becslése szerint 2017-ben az emberek 1,7 bolygónyi természeti erőforrást használtak el.

Az ilyen erőforrások, különösen a víz, a divatipar ellátási láncának központi szereplője. A pamutültetvények ültetésétől és öntözésétől kezdve az anyagok festésén és mosásán át – egy víz- és nyersanyaghiányos világ igen bizonytalan jövő elé állíthatja a divatipart.


A körforgásos gazdaság infografikája - Ellen MacArthur

„A legrosszabb esetben a divatipar határozott korlátozásokkal kell, hogy szembenézzen legfőbb segédanyagait illetően, melyek hatására az iparág nem fejlődhet a korábban meghatározott és elvárt mértékben, valamint hosszútávon nem követheti a jelenlegi működési modelljét”, mondta a Global Fashion Agenda „A divatipar lüktetése” című jelentésében.

Ebből az okból kifolyólag, a szektor elkezdte felfedezni a körforgásos gazdaságot, amely a divatiparban használatos hagyományos, kitermelés-előállítás-fogyasztás modell helyett inkább a zárt rendszert támogatja, ahol az árucikkeket újrafeldolgozzák, újrafelhasználják és felbontják kisebb részelemekre.

Már több startup céget láttunk, akik évekig kísérleteztek ezen a területen, különböző természetes alapanyagokkal, összetevőkkel és módszerekkel próbálkozva, hogy új típusú piacképes textileket állítsanak elő. Napjainkban több márka is úgy döntött, hogy ugyan erre az útra lép, betársul a kísérletező csapatokba és célul tűzi ki a hagyományos anyagai lecserélését.

Íme a kilenc legerősebb példa...

STELLA MCCARTNEY

Stella McCartney már sajátnevű márkájának megalapítása óta síkra száll a fenntartható divatért, mindent elkövet, hogy megismertesse, mit jelentene az iparágnak nagyléptékben a körforgásos textil innováció.

A márka kínálatából kiemelkedő textil a Re.Verso™, egy újrahasznosított kasmír anyag, mely Olaszországban a gyártásból visszamaradt kasmír-hulladékból készül. A márka által önállóan bevezetett Environmental P&L (Profit and Loss) mérőszám szerint ezen alternatív anyag használata 92%-kal csökkentette a természetre gyakorolt negatív hatást.

Az EVERLANE ReNew termékcsaládja

A közvetlenül a fogyasztónak szóló Everlane márka, amely az átlátható ellátási lánc úttörője volt azzal, hogy bevezette a „radikális átláthatóság”-megközelítést, ebben a hónapban jelentette be legújabb fenntartható anyagát, a ReNew elnevezésű szőrmét, melyet újrahasznosított műanyagpalackokból készítenek.

A márka azt is megfogadta, hogy 2021-ig minden anyagát lecseréli a nyers műanyagról (beleértve a poliésztert és a nylont is) a műanyag palackokból készült anyagokra és egyéb újrahasznosított anyagokra. Várhatóan ezzel 100 millió vizespalackot hasznosítanak újra az ellátási láncukon belül.

ADIDAS X PARLEY FOR THE OCEANS

Az Adidas társulása a Parley for the Oceans nonprofit szervezettel azt a célt szolgálja, hogy az óceánban található szemét mennyiségét csökkentse és az onnan összegyűjtött hulladékokat újrahasznosítsa - ez a márka fenntarthatósági stratégiájának fontos része.

2015-ben a két cég összefogott, hogy olyan edzőcipőt hozzon létre, amelyhez teljes mértékben óceáni hulladékból és illegális mélytengeri halászhálóból készült, újrahasznosított fonalat használnak fel. Bár a cipő mind küllemben, mind fenntarthatóságban lenyűgöző volt, az együttműködés csak tavaly ívelt fel igazán, amikorszélesebb vásárlói közönség számára is elérhetővé tették például a Parley x Adidas Ultra Boost-ot. Eric Liedtke, cég márkavezetője elmondta, hogy minden egyes pár cipő 11 műanyagpalacknyi anyagból készül, ami azt jelenti, hogy az Adidas körülbelül 55 millió műanyagpalackot hasznosít újra egy évben.

Az ALLBIRDS Sugar Zeffer flip-flop papucsai

2018 augusztusában a közvetlenül a fogyasztónak szóló cipőket gyártó Allbirds bevezette a „SweetFoam”-ot egy biológiailag lebomló és környezetbarát alternatívát a cipőtalpak hagyományos gyártási folyamatának kőolaj-alapú alapanyagai helyett. A márka első SweetFoam-mal gyártott terméke a Sugar Zeffers elnevezésű fenntartható flip-flop kollekció volt.

Az új cukornád-alapú anyag fontos eredménynek számít az iparban, mivel ez az első szénsemleges zöld alternatívája a hagyományos EVA habnak. Hogy elősegítse a divatiparban a szélesebb körű elterjedést, az Allbirds nyílt forráskódúvá tette ezt a technológiát, így az bárki számára elérhető.

REEBOK

A Pamut + Gabona kezdeményezés részeként a sportruházatot gyártó Reebok piacra dobta az első biológiailag lebomló sportcipőkollekcióját 2018 augusztusában. A termék bevezetése a márka azon nagyobb célkitűzésének része, hogy a biológiailag lebomló termékek által az ökológiai lábnyomát is csökkentse.

A cipő, melyet Pamut + Gabona (Cotton + Corn) edzőcipőnek is hívnak, pamut felsőrésszel és egy gabonából nyert alternatív anyagból, az ún. bioműanyag talppal készül. Kategóriájában ez az első, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által hitelesített cipő, mely 75%-ban bioalapú tartalommal bír.

REFORMATION

A Los Angeles-i székhelyű, fenntarthatóságot zászlajára tűző divatmárka, a Reformation évek óta használ maradék anyagokat a divatcikkei gyártására, ám a legújabb kategóriájában, a fehérneműgyártásban még egy lépéssel tovább megy.

Az intim kollekció maradék kevert anyagokból készül, úgy mint újrahasznosított csipke, öko háló (egy újrahasznosított fonaltípus), és Lenzing TENCEL, egy fa cellulózból nyert szabadalmaztatott anyag felhasználásával.

ADAY

Az Aday, közvetlenül a fogyasztóknak szóló divatmárka, új, Plant Bae kollekciója számára egy új kevert anyagot szeretett volna kipróbálni, a SeaCell-t, melyhez az izlandi partokról származó hínárt vették alapul.

A hínárt négyévente gyűjtik be és lyocellel keverve sodorják, a stabilitás érdekében. A Plant Bae kollekció számára mindezt még cellulózzal javították fel, hogy még puhább anyagkeveréket hozhassanak létre. Ez az innovatív anyag először a Falke zoknikban és a Lululemon sportruházatban öltött testet a VitaSea kollekcióban.


SALVATORE FERRAGAMO

Salvatore Ferragamo 2017-ben létrehozta kapszulakollekcióját, egy innovatív új anyag felhasználásával, melyet hulladék narancshéjból nyernek ki. A márka társult az olasz Orange Fiber céggel egy selyemtapintású kollekció gyártása céljából, amelyben olyan ruházati cikkek is fellelhetők, mint a pólók és finom sálak.

Ez az alapanyag pedig manapság bőségesen elérhető: az Olasz Mezőgazdasági Minisztérium legutóbbi adatai szerint a narancslégyártás 700 000 tonnányi kidobásra ítélt narancshéjat termel évente csak Olaszországban.

HUGO BOSS „Boss”

A német Hugo Boss márka 2018 áprilisában egy olyan limitált cipőkollekciót dobott piacra, amely lehullott ananászlevelekből készült, ezzel utánozva a bőranyag textűráját. A Piñatex elnevezésű anyagot már több kisebb cipőmárka alkalmazta, mint például a Bourgeois Boheme, de a Hugo Boss az egyik első mainstream márka, aki szintén átvette.

A Piñatex az ananászfa leveléből készül, az aratáskor keletkezett melléktermékből, amellyel a földművesek sem tudnak mit kezdeni. A textilanyag létrejötte így a helyi földműveseknek extra bevételt is hoz.

Forrás: https://thecurrentdaily.com