Útmutató Ital Importőröknek

a DRS rendelet kapcsán keletkezett termékjelölési kötelezettségek gyakorlati megvalósításáról

A DRS rendelet az ital importőröket is érinti

A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék (Deposit and Return System - DRS) forgalmazásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet előírja a globális kereskedelmi áruazonosítószám, vagyis a GTIN szám használatát.

2024. január 1-vel életbe lépett a visszaváltási díjas termékekre vonatkozó kormányrendelet, mely szerint minden italgyártónak, ideértve az első forgalomba hozót is, regisztrálnia kell a termékét a magyar visszaváltási rendszert (DRS) működtető MOHU szervezetnél, és a termék regisztrációs adatai között meg kell adnia a termék Globális kereskedelmi áru azonosító számát (GTIN), ami nem lehet egyező a 2024. január 1-je előtti számmal. Ezzel egyidejűleg új termékjelölési kötelezettsége is keletkezik a visszaváltást jelölő új logó elhelyezésére és az új GTIN szám vonalkódban történő feltüntetésére.

A Kormányrendelet elérhető ide kattintva

EM rendelet a DRS díjakról

MOHU - Visszaváltási rendszer - Első forgalomba hozók (gyártók)

Tekintettel arra, hogy a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. nem rendelkezik hatáskörrel a jogszabályok szövegének értelmezésére, oldalunkon az említett DRS érintettségtől függetlenül, kizárólag a GS1 szabvány használatáról tájékoztatjuk partnereinket. 

Ital importőrként milyen lehetőségei vannak
a kötelezettség teljesítésére?

Konzultáció az eredeti gyártóval/márkatulajdonossal 

Konzultálhat a termék eredeti gyártójával/márkatulajdonosával és egyezségre juthatnak abban, hogy az eredeti gyártó/márkatulajdonos saját jogon maga oszt ki új GTIN azonosítót a termékére, amit feltüntet egy új EAN vonalkódban, valamint elhelyezi a terméken a visszaváltási logót is. A termék eredeti gyártója/márkatulajdonosa által kiadott új GTIN számot, a MOHU-hoz belistázva mindegyik importőr használhatja. 

Importőrként vállalja a termék azonosítását, regisztrációját és jelölését

Ha az eredeti külföldi gyártó/márkatulajdonos nem azonosítja a terméket, a jogszabály betartása miatt a termék azonosítása, regisztrációja és jelölése az első forgalomba hozó/importőr felelőssége. Ez esetben az importőr a GS1-től kapott saját számtartományából oszt ki egy saját GTIN számot a termékre és azt tünteti fel egy EAN vonalkódban, melyet a visszaváltást jelölő logóval együtt úgy helyez el a terméken, hogy kizárólag ez az azonosító látszódjon a terméken és a korábbi GTIN számot tartalmazó vonalkódot teljesen eltakarja. Az importőr a saját jogán kiadott GTIN számot belistázza a MOHU DRS regisztrációs rendszerébe. 

Amennyiben vállalkozása érintett a DRS visszaváltási rendszer importőrökre vonatkozó jogszabályával kapcsolatban, és így a forgalmazott termékeire az előírt szabályok szerint saját GTIN termékazonosító számot kell elhelyeznie a saját számtartományából kiadva, ehhez szerződéses jogviszonyt szükséges létesítenie a GS1 Magyarországgal. 

3 egyszerű lépéssel regisztrálhat a GS1 szabványrendszer felhasználói közösségébe:

GTIN termékazonosító számok használatához a regisztráció során egy ún.cégprefix számtartományt kell igényelnie. A választandó számtartomány hosszúsága attól függ, hogy hány különböző entitást - pl.: terméket vagy telephelyet - szeretnének azonosító számmal ellátni.
A cégprefix kiválasztásával kapcsolatos további információ itt érhető el: gs1hu.org/cegprefix-igenyles

Ha kiválasztotta az Önnek megfelelő Cégprefixet, következő lépésként csatlakozzon a GS1 Magyarországhoz és töltse ki az online regisztrációs űrlapot:

TOVÁBB AZ ONLINE REGISZTRÁCIÓS ŰRLAPRA

Az online regisztrációról itt olvashat további részleteket: https://gs1hu.org/csatlakozas-a-gs1-magyarorszaghoz

Kérjük, hogy a regisztrációs űrlap kitöltését követően kiküldött visszaigazoló e-mailben található linkre kattintva a regisztrációját feltétlenül erősítse meg.

Az online regisztráció során választhatja ki, hogy a számláinkat elektronikus vagy hagyományos postai úton kívánja befogadni.
A regisztrációkor kiállított számlán szereplő díjak (Regisztrációs díj, GS1 rendszer licencdíj és Globális cégprefix regisztrációs díja) az igényelt szolgáltatásokhoz kapcsolódó licenckódok lejáratáig, vagyis 365 napig biztosítanak felhasználási jogosultságot.
Az első licenckódok lejáratát követően a mindenkor hatályos Díjjegyzék szerinti licencdíjakat szükséges megfizetniük (GS1 rendszer licenc díj – Díjjegyzék 2. pont -, Globális cégprefix számtartomány licencdíja - Díjjegyzék 3c. pont).

A jelenleg érvényben lévő Díjjegyzékünket itt találja: https://gs1hu.org/aktualis-araink

A 3 LÉPÉSES REGISZTRÁCIÓS FOLYAMATOT KÖVETŐEN:

 • Rendszerünk visszaigazoló e-mailt küld, melynek csatolmánya tartalmazza a vállalkozás Licenc Szerződését;
 • A Licenc Szerződésben szereplő adatok ellenőrzését követően a szerződést cégszerűen aláírva kérjük küldje meg Társaságunk részére.

  SZÁMLÁNK PÉNZÜGYI TELJESÍTÉSÉT KÖVETŐEN MEGKEZDHETI A GTIN SZÁMOK ÉS AZ EAN VONALKÓDOK LÉTREHOZÁSÁT:

  • E-mailben megérkezik az igényelt szolgáltatásokat (pl. a GTIN számképzéséhez kiadott számtartomány), és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó licenckódokat tartalmazó Igazolás, valamint
  • az azonosítószámok és vonalkódok helyes képzését segítő Vonalkódmenedzser szoftverhez kapcsolódó aktiváló link.
  • A VonalkódMenedzser szoftver, használatának kezdeti lépéseivel, illetve annak tömeges számkiadást biztosító funkciójával kapcsolatban forduljon helpdesk csapatunkhoz a helpdesk@vonalkod.io email-címen.
  • A Vonalkódmenedzser szoftver gyakorlati alkalmazásáról bővebb információ itt érhető el: https://gs1hu.org/vonalkodmenedzser

  DRS-MOHU tanácsadási szolgáltatás

  Nehézségekbe ütközik az első lépéseknél? Gyorsan vonalkód kell a termékre, de nem tudja hogyan fogjon hozzá? Új munkatárs vette át a vonalkód karbantartását?

  Kérjen időpontot, hogy szakértőink az Ön igényeire és kérdéseire szabva segíthessenek. 

  Cégre szabottan támogatjuk folyamatait, segítünk a MOHU regisztrációban elvárt adatok összegyűjtésében, ellenőrzésében és a feltölthető CSV-fájl előállításában is.

  Tovább a DRS-MOHU tanácsadás oldalára

  Ismerje meg Szövetséges szolgáltató partnereinket!

  Olyan címke-szolgáltató céget keres, amelynek szakemberei tisztában vannak a GS1 szabványok helyes alkalmazásával és megfelelő minőségű vonalkódot tartalmazó címkét gyártanak, ami kielégíti a GS1 szabványok elvárásait így a MOHU igényeit is? 

  Címketervezés, címke nyomtatás, címkefelrakás, gyártósori címkézés, vonalkód nyomtatás, címkenyomtató és címkefelrakó eszközök kapcsán forduljon bizalommal alábbi alábbi partnereinkhez:

  Vonalkód vizsgálati szolgáltatás

  Szeretne megbizonyosodni arról, hogy vonalkód jelképei megfelelnek az olvashatóság kritériumainak, illetve a GS1 szabványnak és a vonatkozó előírásoknak? 

  Olvassa el kapcsolódó kiadványainkat!

  GTIN számkiadás a DRS rendelethez kapcsolódóan

  Kiadványunk bemutatja az italtermékek kapcsán felmerülő GTIN számkiadási szabályok helyes alkalmazását konkrét gyakorlati példákkal illusztrálva azokat.

  Töltse le kiadványunkat most!

  Az EAN-13 vonalkód

  A DRS rendszerben használt EAN-13 vonalkódtípus a leggyakrabban használt szimbólum a GS1 szabványos vonalkódok közül. A legtöbb kiskereskedelmi értékesítési ponton áthaladó kereskedelmi terméken megtalálható. 
  Töltse le kiadványunkat most!

  Vonalkód készítése 10 lépésben

  A GS1 szabványok napjaink legfontosabb alkalmazási területe a vonalkódos azonosítás több mint 100 országban, a világ minden részén. Ez a tájékoztató az új vonalkód alkalmazók számára nyújt alapvető információkat a vonalkód alkalmazás elindításához.

  Töltse le kiadványunkat most!

  GS1 vonalkód füzet

  Megismerheti a GS1 rendszer termékazonosító számok képzésére és azok vonalkódos megjelenítésére vonatkozó nyomtatási paramétereit és elvárásait a kiskereskedelmi pénztári (PoS) értékesítésben érintett termékekhez kapcsolódóan. 
  Töltse le kiadványunkat most!

  Javasoljuk, hogy az adatkezeléssel és az új GTIN számok kiadásával kapcsolatban kérje munkatársaink segítségét a szakerto@gs1hu.org e-mail címen.