Első lépések

Útmutató a GS1 azonosítószámokról és vonalkódokról

Amennyiben már regisztrált a GS1 rendszerébe, és az Igazolásban megkapta GS1 Cégprefixét, elkezdődhet a GS1 Azonosító kulcsok illetve a vonalkód jelképek képzésének előkészítése.

GS1 Azonosító kulcsok képzése

GS1 azonosító kulcsok képzéséhez a GS1 Magyarország által, a regisztrációt és licenc szerződéskötést követően kiállított és kiküldött Igazolásra van szüksége. Az Igazolás tartalmazza az Ön által igényelt szolgáltatásokat, mint pl. a GS1 Cégprefixet, a szolgáltatásokhoz kapcsolódó Licenc kódokat, a Licenckódok lejáratát és a regisztráció során központilag kiadott GLN szervezetazonosító számot is.

Az Igazolást e-mailben küldjük meg a regisztráció során kapcsolattartóként feltüntetett személy e-mail címére, illetve bármikor letölthető a honlapunk jelszóval védett MyGS1 oldaláról.


Világviszonylatban legjobban elterjedt GS1 azonosító kulcs a Globális kereskedelmi áruazonosító szám (GTIN). Az áruk fogyasztói kiszerelését a GTIN-13 termékazonosító szám azonosítja, mely a GS1 Cégprefixből (számtartományból) képezhető.

Hogyan kell a GTIN-13 termékazonosító számot képezni?

A GS1 Prefixből és Beépülő számból álló 6-10 számjegy hosszúságú GS1 Cégprefix után következik az Ön által a különböző termékeihez rendelt 2-6 számjegy hosszúságú árureferencia szám úgy, hogy együttesen 12 számjegyet alkossanak.

A GTIN-13 utolsó számjegyét, azaz az ellenőrző számot a vonalkód jelképet előállító szoftver képezi, vagy az ellenőrző szám kiszámolható weboldalunkon is.

Tovább az ellenőrzőszám számítás oldalra!

GTIN-8-as termékazonosító szám kisméretű termékek azonosítását biztosítja. Ilyen típusú azonosító igénylése esetén vegye fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal!

A GS1 szabványrendszerben a GTIN azonosító kulcson kívül további 11 különböző GS1 azonosító kulcs létezik, melyről bővebb információ a Tudástárban található „Korlátlan azonosítási lehetőségek a GS1 szabvány segítségével” című kiadványban található.

Olvassa el kiadványunkat! Tovább a MyGS1-re!

Szabványmenedzser szoftver

A GS1 Magyarország legújabb szolgáltatásával a jövőben jelentősen csökkentheti a GS1 szabványokkal kapcsolatos feladatait és az adminisztrációt. A szabványalkalmazás sosem volt még ilyen egyszerű!

A GS1 Magyarország saját fejlesztésű legújabb szolgáltatása, a Szabványmenedzser szoftver és platform, több éves előkészítő munkát követően került megvalósításra annak érdekében, hogy jelentősen megkönnyítsük a GS1 szabványrendszerhez történő csatlakozás (GS1 Regisztráció) után a szabványelemek bevezetését, a vonalkódok képzését és az ezzel járó adminisztrációs és nyilvántartási teendőket hazai GS1 Partnereinknek. 

Tudjon meg többet a Szabványmenedzserről ide kattintva!

Vonalkód készítése

Az azonosító számok vonalkód jelképbe történő ábrázolása lehetővé teszi egy termék kiskereskedelmi pénztárnál történő leolvasását, raktárban való átvételét, és bármilyen más üzleti folyamatban történő automatikus és gyors azonosítását.

Új Szabványmenedzser szoftver szolgáltatásunk ezen a téren is teljes körű segítséget nyújt Partnereinknek.

A vonalkód leolvasásra kerülhet pénztáraknál, logisztikai folyamatokban (raktárakban), vagy speciális leolvasási környezetben (pl.: patikákban, kórházakban).

A leolvasási környezet befolyásolja vagy akár meg határozhatja a vonalkód típusát, méretét, színét, elhelyezését, nyomdai minőségét, stb.

Fontos megjegyezni, hogy szabványnak megfelelő, jó minőségű vonalkód előállítása csak a szabványok megfelelő ismerete és alkalmazása, valamint kellő nyomtatási ismeret esetén biztosítható. 

Bővebb információt a GS1 vonalkódok felépítéséről és képzéséről a jelszóval védett MyGS1 oldalunkon a Tudástárban található "Vonalkódot 10 lépésben" kiadványban talál.

Olvassa el kiadványunkat! Tovább a MyGS1-re!

A vonalkód képzésével és elhelyezésével kapcsolatos alapvető tudást a GS1 Magyarország Azonosítószám képzés és vonalkód alapismeretek képzése biztosítja Önnek.

Jelentkezzen most képzésünkre! 

Amennyiben megbízható nyomdai- vagy eszközszolgáltatóra van szüksége, úgy a GS1 Magyarország Szolgáltató partnereit ajánljuk figyelmébe. Szolgáltató Partnereink garantáltan rendelkeznek azzal a tudással, ami a szabványos és megfelelő minőségű vonalkód létrehozásához szükséges.

Tovább a Szolgáltató Partnereink bemutató oldalára!

Ha fontos Önnek, hogy vonalkódja biztosan olvasható legyen a raktári átvételnél és a pénztáraknál, ellenőriztesse vonalkódját! Ne kockáztasson! A rossz, olvashatatlan vonalkód extra költségeket okozhat Önnek és üzleti partnereinek is.

 

Vegye igénybe a GS1 Magyarország vonalkód ellenőrzési és/vagy minősítési szolgáltatását!

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról!

Tovább a Vonalkód ellenőrzés oldalra

Tovább a Vonalkód minősítés oldalra

Rendben További információk