Első lépések

Útmutató a GS1 azonosítószámokról és vonalkódokról

Amennyiben már regisztrált a GS1 rendszerébe, és az Igazolásban megkapta GS1 Cégprefixét, elkezdődhet a GS1 Azonosító kulcsok illetve a vonalkód jelképek képzésének előkészítése.

GS1 Azonosító kulcsok képzése

GS1 azonosító kulcsok képzéséhez a GS1 Magyarország által, a regisztrációt és licenc szerződéskötést követően kiállított és kiküldött Igazolásra van szüksége. Az Igazolás tartalmazza az Ön által igényelt szolgáltatásokat, mint pl. a GS1 Cégprefixet, a szolgáltatásokhoz kapcsolódó Licenc kódokat, a Licenckódok lejáratát és a regisztráció során központilag kiadott GLN szervezetazonosító számot is.

Az Igazolást e-mailben küldjük meg a regisztráció során kapcsolattartóként feltüntetett személy e-mail címére, illetve bármikor letölthető a honlapunk jelszóval védett MyGS1 oldaláról.


Világviszonylatban legjobban elterjedt GS1 azonosító kulcs a Globális kereskedelmi áruazonosító szám (GTIN). Az áruk fogyasztói kiszerelését a GTIN-13 termékazonosító szám azonosítja, mely a GS1 Cégprefixből (számtartományból) képezhető.

Hogyan kell a GTIN-13 termékazonosító számot képezni?

A GS1 Prefixből és Beépülő számból álló 6-10 számjegy hosszúságú GS1 Cégprefix után következik az Ön által a különböző termékeihez rendelt 2-6 számjegy hosszúságú árureferencia szám úgy, hogy együttesen 12 számjegyet alkossanak.

A GTIN-13 utolsó számjegyét, azaz az ellenőrző számot a vonalkód jelképet előállító szoftver képezi, vagy az ellenőrző szám kiszámolható weboldalunkon is.

Tovább az ellenőrzőszám számítás oldalra!

GTIN-8-as termékazonosító szám kisméretű termékek azonosítását biztosítja. Ilyen típusú azonosító igénylése esetén vegye fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal!

A GS1 szabványrendszerben a GTIN azonosító kulcson kívül további 10 különböző GS1 azonosító kulcs létezik, melyről bővebb információ a Tudástárban található „Korlátlan azonosítási lehetőségek a GS1 szabvány segítségével” című kiadványban található.

Olvassa el kiadványunkat! Tovább a MyGS1-re!

Számkiadó szoftver

Kezelje könnyedén a számkiadást! Használja a termékazonosító (GTIN) szám képzésére kifejlesztett szoftverünket!

A GS1 Magyarország azért fejlesztette ki Számkiadó és nyilvántartó kliens szoftverét, hogy ezzel támogassa Partnereit a termék törzsadatok kezelésében, ezen belül kiemelten a GS1 Azonosító számok (GLN és GTIN) helyes és szabványos alkalmazását. A Számkiadó szoftver megkönnyíti a felhasználók számára az azonosítást és az azonosított termékek törzsadatainak nyilvántartását. A Számkiadó szoftver egyszerűen kezelhető, használata nem igényel szakértelmet, hiszen a számképzést és a nyilvántartást a program önállóan végzi.

A számkiadó szoftver a GS1 Start csomag része, mely egy kis oktatófüzettel kiegészített CD tokban kerül kiküldésre Partnereinknek.

Igényelje Számkiadó szoftverünket! Tovább a MyGS1-re!

Vonalkód készítése

Az azonosító számok vonalkód jelképbe történő ábrázolása lehetővé teszi egy termék kiskereskedelmi pénztárnál történő leolvasását, raktárban való átvételét, és bármilyen más üzleti folyamatban történő automatikus és gyors azonosítását.

A vonalkód jelképet nem a GS1 Magyarország hozza létre az Önök részére, azokat Önnek kell biztosítani az azonosítószámok alapján.

A vonalkód leolvasásra kerülhet pénztáraknál, logisztikai folyamatokban (raktárakban), vagy speciális leolvasási környezetben (pl.: patikákban, kórházakban).

A leolvasási környezet befolyásolja vagy akár meg határozhatja a vonalkód típusát, méretét, színét, elhelyezését, nyomdai minőségét, stb.

Fontos megjegyezni, hogy szabványnak megfelelő, jó minőségű vonalkód előállítása csak a szabványok megfelelő ismerete és alkalmazása, valamint kellő nyomtatási ismeret esetén biztosítható. 

Bővebb információt a GS1 vonalkódok felépítéséről és képzéséről a jelszóval védett MyGS1 oldalunkon a Tudástárban található "Vonalkódot 10 lépésben" kiadványban talál.

Olvassa el kiadványunkat! Tovább a MyGS1-re!

A vonalkód képzésével és elhelyezésével kapcsolatos alapvető tudást a GS1 Magyarország Azonosítószám képzés és vonalkód alapismeretek képzése biztosítja Önnek.

Jelentkezzen most képzésünkre! 

Amennyiben megbízható nyomdai- vagy eszközszolgáltatóra van szüksége, úgy a GS1 Magyarország Szolgáltató partnereit ajánljuk figyelmébe. Szolgáltató Partnereink garantáltan rendelkeznek azzal a tudással, ami a szabványos és megfelelő minőségű vonalkód létrehozásához szükséges.

Tovább a Szolgáltató Partnerek jegyzékéhez!

Ha fontos Önnek, hogy vonalkódja biztosan olvasható legyen a raktári átvételnél és a pénztáraknál, ellenőriztesse vonalkódját! Ne kockáztasson! A rossz, olvashatatlan vonalkód extra költségeket okozhat Önnek és üzleti partnereinek is.

 

Vegye igénybe a GS1 Magyarország vonalkód ellenőrzési és/vagy minősítési szolgáltatását!

Tudjon meg többet szolgáltatásainkról!

Tovább a Vonalkód ellenőrzés oldalra

Tovább a Vonalkód minősítés oldalra

Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk