Hogyan tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület számos partnerszervezettel működik együtt, hogy magyarországi rászorulók százezreit segítse élelemhez nap mint nap. Hogyan segíthetjük munkájukat akár gyártóként, akár magánemberként?  

Nagygyörgy Andrással, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatójával készült interjúnk második része önkéntességről, illetve a támogatói lehetőségekről szól. Az első rész itt olvasható.

A szervezetet jellemzően a nagyobb élelmiszerláncok látják el adományokkal. Magánemberként milyen lehetőség van az adományozásra?

Magánszemélyek csak időszakosan tudnak élelmiszert felajánlani a rendszerünk számára. Mivel naponta átlagosan 22.000 kilogrammnyi élelmiszert mentünk és a legnagyobb szereplőkel működünk együtt, akkora a volumen, hogy egyszerűen nem tudunk 1-2 kilogrammos felajánlásoknak eleget tenni és azokat szortírozni. Arról sem tudunk meggyőződni, hogy ezek mennyire voltak szakszerűen tárolva a háztartásokban, ez nagyon nagy kockázatokat rejt magában. A magánszemélyeknek szoktunk hirdetni olyan élelmiszergyűjtéseket, elsősorban a karácsonyt megelőző időszakban, amikor az áruházi partnereink egységeiben tudnak vásárolni karitatív szervezetek számára tartós élelmiszert a vásárlók, az Élelmiszerbank önkéntesei a kassza mellett várják a felajánlásaikat. A tavalyi évben 128 tonnányi élelmiszert vásároltak egy háromnapos gyűjtés során.

Mi a lakosságot egyfelől arra kérjük, hogy akár önkéntesként, akár támogatóként csatlakozzanak be a munkánkba. Nagyon fontos nekünk magánszemélyi minőségben a támogatás, de az élelmiszergyártók támogatására is számítunk, hiszen folyamatosan keressük az újabb együttműködési lehetőségeket velük is. Ingyen vesszük át az élelmiszereket, és ingyen adjuk tovább. Vannak logisztikai, tárolási és szállítási költségeink, de így is minden 1 Ft-nyi adományból 30 Ft értékű élelmiszert tudunk a rászorulónknak eljuttatni, tehát minden felajánlás értékét megharmincszorozzuk.

Továbbá arra próbáljuk még a lakosságot felhívni, hogy a saját élelmiszerpazarlásukat és a háztartásukban keletkező élelmiszerfelesleget próbálják minimalizálni. A NÉBIH felmérése szerint egy átlagos magyarországi háztartásban évente fejenként 65 kg-nyi élelmiszerfelesleg keletkezik. Ennek egy jelentős része megelőzhető és elkerülhető volna, ha tudatosak lennének az emberek a vásárlásaik tervezésében, vásárlás közben, illetve otthon az élelmiszerek tárolásában és a felhasználásában. Az eljmaradektalanul.hu oldalunkon hasznos tanácsokat nyújtunk arra vonatkozóan, hogy hogyan tudjuk a saját háztartásunkat fejleszteni és a fogyasztási szokásaikat fenntarthatóbbá tenni.

Önkéntesként milyen feladatokra lehet jelentkezni?

Nagyon széleskörűek a feladatok. Egy tizenhárom fős egyesületi munkatársi bázissal dolgozunk, de az Élelmiszerbank állandó csapata ennél lényegesen nagyobb. Önkéntesekkel összességében olyan 40 főig bővül ez a szám és nagyon sok felelősségteljes feladatot és pozíciót is önkéntesek töltenek be nálunk. Lehet jelentkezni adminisztratív munkákra, sofőrnek, kertésznek, a kommunikációnkat segítő fotós és videós feladatok ellátására, illetve bármire, ami egy professzionális szervezet mindennapi munkáját, üzemeltetését biztosítja. A honlapunkon kifejezetten van egy külön jelentkezési pont.


A 3000 négyzetméteres raktárunk kertjében, kialakítottunk egy rendezvényhelyszínt is, hangulatos kerti bútorokkal. Ez a JótéKonyha Kert, ahol pazarlásmentes és a fenntarthatóságot kifejezetten szem előtt tartó eseményeket, rendezvényeket, főzéseket szervezünk. A JótéKonyha, mint az Élelmiszerbank Egyesület önálló szolgáltató lába egy társadalmi vállalkozás: catering szolgáltatást nyújtunk a pazarlásmentesség szemléletével, kisebb rendezvényektől az egészen komolyakig. A JótéKonyha Kertünkben esküvőket, jótékonysági főzéseket szervezünk vállalati önkéntes programokként. Volt olyan jótékonysági főzésünk, amikor egyszerre ötezer rászoruló számára készült meleg étel egyazon napon.

Az önkéntesek működnek közre a főzésben is, a JótéKonyha bevételeit pedig szintén az élelmiszermentésre tudjuk fordítani.

Elmondható, hogy újabban „divat” lett jótékonykodni? Most már egyre inkább felvállalják az emberek, hogy szabadidejükben önkénteskednek vagy ilyen ügyek mellé nyilvánosan beállnak?

Igen, mi is egyértelműen látjuk ezt a fajta pozitív változást. Ez nem is feltétlenül csak az adományozói kultúra változásának köszönhető. Amikor esetleg csökken a felajánlások száma, akkor sem feltétlenül az emberekre kell mutogatni, hanem nekünk, szervezeteknek, akik ezzel foglalkozunk, is van feladatunk. Tehát az adománykérő kultúrát is fejlesztenünk kell.


A már említett közösségi térben korábban több rendezvény is helyet kapott. A közeljövőben a nagyközönség számára lesz valamilyen rendezvény, amire érdemes lenne felhívnunk az olvasók figyelmét?

Az újranyitás után a JótéKonyha Kertben sok pár jelentkezett be esküvőkre, és vállalati partnerek is érdeklődtek csapatépítő jótékonysági főzések iránt – akár a saját a telephelyeiken is. Októberben például Jászberényben, Nyíregyházán és Budapesten 3000 fő számára fogunk jótékonysági főzést szervezni. Ezekhez is lehet önkéntesként jelentkezni a JótéKonyha programba a honlapunkon. Emellett is tervezünk olyan programokat, amihez lehet kapcsolódni: idén rendezzük meg 10. alkalommal az Élelmiszerbank Egyesület Együnk Egymásért akcióját és programsorozatát. Ezek olyan vállalati, munkahelyi jótékonysági sütisütések és közös étkezések, ahol munkatársak tudtak gasztronómiai élményeket biztosítani egymásnak, miközben adományokat gyűjtöttek az Élelmiszerbank számára. A 2021-es Együnk Egymásért programhoz augusztustól lehet csatlakozni, az akció szeptemberben indul. Az Élelmiszerbank honlapján erről is sok információt találhatnak az érdeklődők. Továbbá idén is megszervezzük a nagy karácsony előtti élelmiszergyűjtést is, ami november 19-20-21-én lesz a legnagyobb láncok üzleteiben. Ekkor tudnak magánszemélyek kifejezetten maguk is tartós élelmiszert vásárolni a rászorulóknak.

Ezekben a nyári hónapokban nagy kihívás számunkra a sok hőhullám. Ilyenkor még nagyobb körültekintést igényel a szállítás, a tárolás, illetve a partnerszervezeteknek az élelmiszerosztás. A múlt héten indítottunk egy adománygyűjtést thermoládák beszerzéséhez. Szeretnénk 300 thermoláda értékét összegyűjteni, hogy ilyenkor se legyen kockázatos a hús- és tejtermékek vagy akár csokoládék osztása. Most aktuálisan ebben tudnak segíteni az emberek készpénzadománnyal vagy akár meglévő thermoládával. Erről is van a honlapunkon információ.

Ezúton is köszönjük Nagygyörgy Andrásnak, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatójának az interjút.