Frissített GTIN számkiadási útmutató segíti az egészségügyi szektort

Mikor és hogyan szükséges azonosítani az egészségügyi termékeket? Milyen csomagolási szinteket szükséges azonosítani GTIN-nel? Mikor kell GTIN számot váltani? Ez csak néhány olyan kérdés, amellyel nap mint nap találkozunk GS1 szakértőként és amelyek megválaszolása érdekében a GS1 Healthcare csoport 2020 júniusában frissítette az ún. GTIN számkiadási szabályokat.


2020 júniusában frissítették azt az Útmutatót, amely támogatja a különböző iparágak képviselőit a GS1 szabványok egyik legfontosabb elemének, az azonosításnak a helyes alkalmazásában, elsősorban az ún. GTIN szám (Global Trade Item Number – Globális kereskedelmi áruazonosító szám) tekintetében. A frissítés most kifejezetten az egészségügyi szektor képviselőinek szól és célja, hogy a GTIN alapú azonosítás még jobban segítse a vállalkozásokat és intézményeket a jogszabályoknak történő megfelelésben, az ellátási láncokban és a kórházi alkalmazásokban pedig javítsák az azonosító gyakorlati alkalmazhatóságát. Mindezeken túl a GTIN és az új számkiadási szabályok hozzájárulnak a betegápolásban előforduló hibák kiküszöböléséhez és támogatják a hamis gyógyszerek kiszűrését is az egészségügyi ellátási láncokból.

Az egészségügyi szektornak szóló útmutatót 10 évvel ezelőtt hozták létre és azóta számos új jogszabály született meg az iparág számára, nem is beszélve a technológiai fejlődést, amely a teljes egészségügyi ellátási láncokra nagy hatással van. Eljött az ideje tehát a korábbi szabványleírás felülvizsgálatának és újragondolásának.

Az Útmutatón a GS1 Tagszervezetek szakértői mellett közel 150 iparági képviselő dolgozott több mint egy éven át. Köztük az egészségügyi szektor gyógyszer- és orvostechnikai eszközipar különböző képviselői, gyártók, nagykereskedők, importőrök, forgalmazók is. De részt vettek a munkában az egészségügyi intézmények szakértői és technológiai megoldást biztosító szolgáltató cégek is.

Az új szabályozás elősegíti, hogy az egészségügy szektorban harmonizált, konzisztens módon kezeljék az egyedi azonosítást a jövőben, ezáltal is növelve az ellátás hatékonyságát és a betegbiztonságot. A kereskedelmi termékek megfelelő egyedi azonosítása elengedhetetlen a hatékony működéshez, hiszen hozzájárul a pontos és hibamentes üzleti kommunikációhoz, ezáltal az ellátási láncok átláthatóságához. Nem utolsó sorban eszköz a vállalkozásoknak, hogy könnyebben megfeleljenek a jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek.

Az új Útmutató mellett egy interaktív eszköz is kialakításra került, amely gyakorlati példákon bemutatva segít eligazodni az azonosítási szabályok között és meghozni a megfelelő döntéseket az azonosítási folyamatban.

A dokumentum kitér a különböző esetekre, pl. hogy a termékmódosítások mikor számítanak új terméknek, vagyis mikor szükséges új GTIN szám kiadása és mikor nem. Konkrét példák is segítik az értelmezést. Az útmutatóban többek között megtalálhatók a speciális orvostechnikai eszközökre vonatkozó szabályok is, amelyek az MDR rendelet indulásával elengedhetetlenné válnak napjainkban.

Az útmutató már elérhető az alábbi linken: https://www.gs1.org/docs/gsmp/healthcare/GS1_Healthcare_GTIN_Allocation_Rules.pdf

A döntést elősegítő interaktív eszköz pedig itt található: http://www.gs1.org/1/hcgtinrules/en/
Kérdése esetén keresse szakértőinket!

Horváth-Hankó Christine (hanko@gs1hu.org)

Suppán Anna (suppan@gs1hu.org)