Egészségügy

Gyógyszer nyomon követés

Az Európai Unió jogalkotói – a nemzetközi vonalat követve, elsősorban az USA FDA, Japán, Ausztrália és India hatóságaival azonos elvekre épülő – új előírásokat határoztak meg az orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek azonosítását, eredetvédelmét és nyomonkövethetőségét szolgáló biztonsági elemek elhelyezésére vonatkozóan. 

Ehhez kapcsolódóan 2016. február 9-én kihirdetésre került egy kiegészítő rendelkezés (2016/161 Rendelet), amely 2019. 02. 09-től egyedi azonosítóval teszi csak lehetővé a vényköteles gyógyszerek forgalmazását (termékkód, sorozatszám, Lot szám, lejárati dátum; és DataMatrix kétdimenziós vonalkóddal feltüntetve azt).


A fent hivatkozott európai uniós Rendelet a gyógyszerekre vonatkozóan konkrét ISO szabványoknak való megfelelést ír elő, amelyeknek a GS1 szabványrendszer teljes mértékben megfelel. Más, hasonlóan alkalmazható szabványokkal ellentétben a gyógyszer esetében minden gyártó a GS1 szabványt kezdte bevezetni. Így megteremtődik (megteremthető) egy ágazati szinten egységes termékazonosítási- és jelölési megoldás alkalmazásának lehetősége, nem csak a gyártóktól induló ellátási lánc mentén a patikákig bezárólag, hanem az európai uniós rendeletekben jelenleg nem szabályozott, kórházi betegellátási és logisztikai folyamatokban is.

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz:


Horváth-Hankó Christine
egészségügyi szektor menedzser
Krázli Zoltán
implementációs igazgató+36 30-162-6782
+36 30-740-6526Rendben További információk