Változást hozó top trendek az élelmiszeriparban

Az élelmiszeripar nagyon gyorsan és a korábbitól igencsak eltérő irányokban fejlődik. Cikkünkben meghatározó iparági szereplők és innovátorok nyilatkoznak azokról a top trendekről, amelyek a jövőben az egészségesebb és fenntarthatóbb ételek irányába vezethetik az élelmiszer szektort.

Az átláthatóság egyre erősödő fogyasztói igény


Az étel- és italgyártásban elindult legjelentősebb változások hátterében az aktuális trendek közül az átláthatóság áll. A vásárlók egyre inkább szeretnék érteni és tudni, hogy milyen összetevőket tartalmaznak az általuk fogyasztott élelmiszerek, ezért láthatunk egyre több olyan innovatív terméket, amelyeknél ez a feltüntetett összetevői lista a korábbiakhoz képest lecsökkent. A fogyasztók ugyanis egyre inkább keresik az egyszerűséget is a jobb minőségű termékek mellett. Korábban nem volt jellemző, hogy a vásárló elolvasta a választott termék hátoldalán található információkat mielőtt a kosarába tette azt. A vásárlók ma jóval többször nézik meg és olvassák el a termék hátoldalát, mint valaha - mondja Samantha Abrams, az Emma Organics alapítója. 

A vásárlók azokat a márkákat keresik, amelyek transzparenssé teszik a termékinformációkat, illetve tükrözik az egyén számára fontos értékeket is. A márkát választók szokásai az étel-ital fogyasztás és az öltözködés terén a saját személyes vágyaikat tükrözik, ezért egyre érzékenyebbek a döntéseik során az alábbiakra:

  • Kellően eredeti és érdekes-e az adott vállalkozásnak története,
  • Kellő figyelmet fordít-e az adott márka a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvésekre,
  • Fel tud-e mutatni az adott brand társadalmi szerepvállalást,
  • Hogyan jelenik meg a cég a közösségi médiában, és másoknak mi a véleménye róla,
  • Mennyire biztosít átláthatóságot a vállalkozás a vásárlóinak.

A letisztult, informatív és etikus címkék értéke magasabb, mint valaha, legfőképp azoknak az egyre növekvő számú fogyasztóknak a szemében, akik speciális diétát igényelnek vagy valamilyen összetevőre érzékenyek. Számukra a mesterséges és „természetazonos” ízesítő adalékok nem jelentenek vonzerőt; a fogyasztók valódi, természetes összetevőket keresnek. A fogyasztók vásárlási döntéseiket úgy tekintik, mint egyfajta támogatást és elköteleződést az adott márka mellett, „a pénzükkel szavaznak” elv alapján azokat a cégeket részesítik előnyben, amelyek az ő személyes meggyőződésük és az általuk elképzelt jövőkép megvalósításával összeegyeztethetők. Vannak olyan úttörő cégek, akik ezen értékeket képviselték már jóval azelőtt, hogy az a köztudatban ilyen hangsúlyt kapott volna, és most láthatóan az élelmiszeripar egy szélesebb köre is elindul ezen az úton. Az élelmiszeripar legnagyobb szereplői is beállnak a sorba és figyelmesen hallgatják a fogyasztók igényeit. Ezek a cégek már megértették, hogy hatalmas, rendszerszintű változtatásokat kell bevezetniük a versenyben maradáshoz, a bolygónk és az azon élők jóléte érdekében. – mondja el Ahmed Rahim, a Numi Organic Tea alapító-vezérigazgatója.

Hiszem, hogy a fogyasztók egyre növekvő igénye az átláthatóságra az élelmiszerek tekintetében, a jövőben még erősebb érv az érdekelt cégek számára, és ez folyamatos változásokat generál az iparág egészében. Úgy vélem ez a trend befolyással lesz az élelmiszerek címkézésére, az élelmiszer termékek gyártására és a marketing tartalmakra is, nem utolsó sorban az érintett cégek egészen odáig fognak elmenni, hogy betekintést engednek saját szervezeti kultúrájukba és belső számadataikba is. Ez egy igazi áttörés kezdete, hiszen a fogyasztók egyre többet informálódnak egyes termékekről és egyre nagyobb számban választják a tápanyagban gazdag termékeket, melyek jobban megfelelnek az igényeiknek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a túlzottan feldolgozott, sok adalékkal (ízfokozókkal, színezékekkel) kiegészített termékeket egyre inkább a részben feldolgozott, teljes kiőrlésű, természetes és tápanyagban gazdag összetevőket tartalmazó élelmiszerekre cserélik. Ettől függetlenül a termékfajták sokszínűsége még mindig fontos, mivel egyénenként más és más tápanyag pótlása szükséges, így egyes élelmiszerek pozitív tápérték-tulajdonságainak kommunikációja a következő években létfontosságú lesz. Ez a növekvő tudatosság az oka annak, hogy a fogyasztók megkövetelhetik a változásokat a gyártóktól - mondja Stephanie Perruzza a KIND márka képviselője.

 
Egyre növekvő igény a növényi alapú élelmiszerek iránt


Egy saját kutatás szerint az amerikai lakosság 17%, még a kanadai fogyasztók 23%-a állítja magáról, hogy a növényi étrend híve. Ez nem vonja maga után azt, hogy valaki vegán vagy vegetáriánus is legyen, sokkal inkább azt jelenti, hogy az étrendjük 70%-a növényi alapú, és 100%-ban tiszta összetevőkből áll. Mivel az ezirányú fogyasztói igények gyorsan nőnek, az élelmiszergyártóknak újra kell tervezniük a növényi alapú ételek termesztésének, előkészítésének, szállításának és végül az asztalra kerülésének folyamatát. A friss és csak természetes összetevőket tartalmazó élelmiszerek biztosításához a gyártóknak és kereskedőknek újra kell strukturálni az ellátási láncok infrastruktúráját hogy a friss és rövid lejáratú élelmiszerekhez ne legyen szükséges mesterséges tartósítószereket vagy összetevőket adagolni. Ez egy nagyon komoly feladat. –  fejti ki Molly Hemmeter, a Landec cégcsoport elnök-vezérigazgatója. 

A növényi alapú, tejtermékmentes alternatív megoldások hatalmas változásokat hoznak. A növényi étrend egy hosszútávú formátumváltást indít útjára, amely véleményem szerint drámai változásokat generál a fogyasztói szokások terén. Korábban a zeneiparban dolgoztam, ahol szintén történt egy nagy váltás, amikor a fizikai hordozók helyét átvették a digitális hordozók; a tejtermékmentes termékek térhódítása hasonló jelentőséggel bír az élelmiszeriparban. – fejti ki Edward Averdieck, a The Coconut Collaborative elnök-társalapítója.

Egészség és wellness


Az egészség és wellness egy olyan trend, ami alapvetően megváltoztatta az ital- és élelmiszerfogyasztási szokásokat, és nem csak az várható, hogy ez a trend tovább folytatódik, de jelentősen fel is gyorsul. Az elmúlt 5 évben ez egyértelműen megmutatkozott a tisztább és érthetőbb címkéken, az organikus termékek számának növekedésében és a piacvezető kereskedőktől érkező „ez még jobb neked” ajánlásokban, valamint az ebben a kategóriában megjelenő új szereplők előretörésében.

A trend három indikátora a következő:

1. A fogyasztók egyre tájékozottabbak az egészségesebb élelmiszerek előnyeivel kapcsolatban.
 2. A kereskedők egyre több új, kisebb, innovatívabb céggel kerülnek kapcsolatba, ezzel is szélesítve a beszállítóik körét az árbevételeik növekedése érdekében.
 3. A vállalatok újratervezik azokat a termékeket, amelyeket az elmúlt 100 évben vezettek be a piacra, a legnépszerűbbeknek megalkotják azok cukor nélküli, telített zsírsavakkal készülő, mesterséges színezék nélküli, valamint GMO mentes és alacsonyabb tartósítószertartalmú verzióit.


Az elmúlt 5 évben visszaesés tapasztalható árbevétel tekintetében a tradicionális fogyasztói termékek (CPG) piacvezető gyártói és kereskedői körében. Ezt az űrt az egészségesebb élelmiszerek előállítására fókuszáló vállalatok töltik be azáltal, hogy gyorsabb, jóval innovatívabb működést valósítanak meg, mint amire a régi nagy piacvezető vállalatok képesek.

Amíg a nagyobb cégek továbbra is küzdenek a növekedéssel, a kereskedők számára azok jelentik az új utat a fogyasztók ízlése felé, akik az egészségtudatosság trendjét választották – mondja Brent Willis, a New Age Beverages vezérigazgatója.

Az élelmiszer és italgyártásban a funkcionális összetevők dominálnak. A fogyasztók egyre inkább a „mindent egyben” megoldásokat igénylik. Azok a termékek, amelyek egyszerre több igényt képesek kielégíteni, sokkal inkább megragadják a fogyasztók figyelmét és így növelik a jelentőségüket. Az étrendek összetett diétás követelményeinek történő megfelelés, valamint a sajátos funkcionális elemek jelentik a kulcsot ahhoz, hogy egy márkát meg lehessen különböztetni a többitől, és ezáltal ki is tudjon emelkedni a többi közül – nyilatkozta Janine Zappini a Gutsii vezérigazgatója.

Forrás: https://www.forbes.com/