Új technológiai megoldások az élelmiszerbiztonság erősítésére

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) egy olyan kiadvánnyal jelentkezett, amelyben állást foglalnak a technológiai fejlesztések által megvalósuló nyomon követés, a megelőzés és az élelmiszer eredetű megbetegségek kezelésének érdekében használt okos eszközök mellett, törekednek az új üzleti modellek alkalmazásárat és a kiskereskedelem korszerűsítésére is. Az „Intelligens élelmiszerbiztonság új korszaka” elnevezésű tervezet továbbá azt is kimondja, hogy az élelmiszerbiztonság erősítésével és támogatásával csökkenteni lehet az élelmiszerek okozta megbetegedéseket is.

A tervezet egy 10 éves időszakot ölel át és az Élelmiszerbiztonsági Modernizációs Törvényen alapszik – amelynek 2011-es életbe lépése komoly változást eredményezett az élelmiszeriparban. A tervben megfogalmazták, hogy a kormányzat és az ipar milyen technológiai megoldásokat használ majd a törvény erősítésére és az élelmiszerek okozta betegségek számának csökkentésére. A kézikönyvnek, amelynek megjelenését a világjárvány némileg késleltette, négy alappillére van: digitális eszközök használatának szükségessége a blockchaint is beleértve, teljes körű nyomon követés, e-kereskedelem,  az ellátási lánc adatok és prediktív elemzések az élelmiszerbiztonság korszerűsítése érdekében.

A visszahívások adták meg a kezdőlökést az élelmiszerbiztonsági törvény alapjainak lefektetéséhez. Azonban az élelmiszerbiztonságot támogató szigorú intézkedések ellenére az élelmiszerekkel terjedő betegségek továbbra is sújtják a gyártókat és a gazdálkodókat egyaránt. Bár azt is érdemes hozzátenni, hogy a Food Safety News felmérése szerint az FDA által elrendelet visszahívások hátterében egyre gyakrabban az allergének állnak és csökkent az olyan esetek száma, amelynek az e-coli baktérium, a lisztéria vagy a szalmonella volt az okozója.

Bár a bevezetés önmagában is egy lassabb folyamat volt, egy évtizeddel később aktualizálták a törvényt sokkal inkább digitális szellemben és proaktívan megközelítve. Az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet vezetésével megvalósult kezdeményezések egyike mesterséges intelligenciát és gépi megoldásokat használna az importált élelmiszerek ellenőrzésére, ami még az USA kikötőiben megtörténik. A mesterséges intelligencia segítségével áttekintenék a termékek szállítmányozási történetét ezzel is biztosítva a transzparenciát, majd meghatároznák, hogy adott termék megfelel-e az USA élelmiszerbiztonsági előírásainak.

Az élelmiszergyártók és szakértők évek óta törekednek a blockhain alapú technológiák bevezetésére annak érdekében, hogy növelhessék az ellátási lánc nyomon követhetőségét és hogy a fogyasztóknak még több információt biztosítsanak a termékek eredetével kapcsolatban. A legnagyobb kereskedők – így például az amerikai élelmiszer vállalat, az Albertsons és olyan nemzetközi cégek, mint például a Nestlé már beépítettek folyamataikba ezt a technológiát, de többen még nem jutottak el idáig.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet ezzel a technológiával próbálja a digitális fejlődés még szélesebb körben való terjedését támogatni azáltal, hogy az alacsony beruházási igényű és költségmentes megoldások létrehozására ösztönöz és lehetővé teszi minden gyártó részvételét mérettől függetlenül. Ezen kívül a szervezet be fog építeni a folyamatokba egy belső digitális technológiai rendszert az iparági szereplők és a szabályozásért felelős partnerek egyes adatelemeinek nyomon követésére.

A tervezet olyan üzleti modellekre is kiterjed, amelyek az élelmiszerbiztonsági törvény elfogadásakor még nem léteztek, de manapaság már igen. Ez magában foglalja az élelmiszerszállítás biztonságához kapcsolódó szabványok megjelölését, a személyes kézbesítést végző dolgozók képzését és oktatási anyagok létrehozását a fogyasztók részére a szállított élelmiszerek biztonságáról. Emellett a kereskedőkkel együttműködésben kíván olyan terveket létrehozni, melyek áttekintve az élelmiszerek okozta megbetegedések megelőzésére irányuló eddigi módszereket, ezek hatékonyságát igyekszik tovább növelni.

Tavaly ősszel az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet egy új platformot mutatott be a fejlődéssel kapcsolatos mutatók és a nyomon követés mérésére az élelmiszerbiztonsági törvénynek megfelelően. Azonban az adatok még nem kellően részletesek ahhoz, hogy megmutassák, hol és milyen okokból történtek a termékvisszahívások, így ez a felület még hasznosabb lehet a kormányzati ügynökségek és a gyártók számára, mint a fogyasztóknak. Az új tervezet ennek az eszköznek a fejlesztését is tervezi, tesztelve, hogy az új technológiák mennyire hatékonyak arra, hogy a visszahívási információk a fogyasztókhoz is eljuthassanak és létrehozva egy olyan applikációt , ahol ezeknek az információknak a forrása követhető lenne.  

Miután a tervezet megjelent, Frank Yiannas, élelmiszerbiztonságért felelős megbízott helyettes úgy nyilatkozott, hogy a cél a végponttól-végpontig (farmtól az asztali) történő nyomon követés a fogyasztók érdekében. Azt javasolja, hogy az ügynökség azokat a technológiákat vizsgálja, amelyek lehetővé teszik például egy zacskónyi saláta kódjának beolvasását, amiből azonnal kiderül, hogy az honnan származik, vagy éppen egy sms-t küld a fogyasztónak, hogy tájékoztassa arról, ha a megvásárolt termékét valamiért időközben visszahívták.

Sokan üdvözölték a tervezetet. Az Élelmiszeripari Szövetség elnök-vezérigazgatója Leslie Sarasin azt mondta, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet jól döntött, amikor a technológiát helyezte a tervelőterébe. „Továbbra is szemtanúi vagyunk, hogy az élelmiszeriparban milyen gyorsan változnak az üzleti modellek; minden új keretrendszernek a jövőben alkalmazkodnia kell a fejlődő üzleti gyakorlatokhoz” – mondta Sarasin. „Ezzel együtt fontos, hogy az új tervek az eredményekre fókuszáljanak; kihasználva a rendelkezésre álló eszközöket, növelve a kommunikációt a partnerekkel és a partnerek között egyaránt; számba véve a különféle forrásokat és képességeket, valamint biztosítva az egységességet a siker érdekében.”

Alison Bodor, az Amerikai Fagyasztott Élelmiszerek Intézet elnök-vezérigazgatója is örömmel fogadta a tervezetet. „A fagyasztott élelmiszerek iparága elkötelezett amellett, hogy folytassa az átfogó és kockázatalapú megközelítést az élelmiszerbiztonság kapcsán” – derül ki Bodor nyilatkozatából. „Nagyon várjuk a közös munkát az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettel, annak érdekében, hogy minél korszerűbbé tegyük az élelmiszerbiztonság felügyeletét.”

Forrás: www.supplychaindive.com