Top 11 innováció 2019-ből

11 olyan áttörést hozó technológia, amelyek átalakítják jövőnket. Melyek azok a legújabb innovációk amelyek megreformálják a munka világát és az emberek mindennapjait? Ezek az ötletek még a múlt évben kerültek napvilágra, de máris érezhető a hatásuk. 

1. A légitaxik előretörése

Az Urban Air Mobility (UAM – Városi Légi Mobilitás) számára egy döntően fontos év volt a tavalyi, amelynek eredményeként a légitaxis közlekedés hamarosan a jövő egyik vezető szállítási megoldása lehet. Ez azt is jelenti, hogy a légtér zsúfoltabb lesz, mint valaha. A hagyományos repülőgépekben vezérlőrendszert alakították át a légi taxik részére, amelynek mérete nem nagyobb, mint egy zsebkönyv.

Miért innovatív? A kompakt számítógépes rendszer a repülőgépek irányítását egy rendszerbe köti össze. A működése olyan mintha a robotpilóta állandóan be lenne kapcsolva, ami stabilitást, biztonságot és gyorsaságot jelent a jövőbeli elektronikus, virtuális fel- és leszállásokhoz.


2. Biztonsági kamerák, amelyek előre látják a vásárló viselkedését

Azok a kamerák, amelyek eddig a lopások megfigyelésére szolgáltak, mostantól a kereskedőket segítik a termékkihelyezések, a nyitvatartási idő és a dolgozókra vonatkozó döntések meghozatalában.

Miért innovatív? Ezek a biztonsági rendszerek meg tudják jósolni a jövőbeli trendeket azáltal, hogy megfigyelik a vásárlókat és a boltban zajló eseményeket. A kiskereskedők ezeket az adatokat elemezni tudják, amivel a későbbiekben növelhetik az eladásokat és hatással lehetnek a vásárlói élmények alakulására.


3. Belépés a Kvantumszámítógépek világába

Ennek a régen várt technológiának a megjelenése egy új partnerségnek, a Microsft Azure Quantum-nak köszönhető, amely a szervezetek számára egy nyílt felhőrendszeren keresztül biztosít hozzáférést a kvantumszámítámítógépekhez világszerte.

Miért innovatív? A kvantumszámítás egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a mindennapjaink részévé váljon. Általa a vállalkozások és szervezetek képesek lesznek olyan problémákkal is megbirkózni, amikkel azelőtt meg sem kíséreltek volna.


4. Intelligens hallásvédelem

A VeriShield fejhallgató és a felhőalapú technológia folyamatosan figyeli azoknak a hangoknak és zajoknak a szintjét, aminek a dolgozók ki vannak téve, és amennyiben ez meghalad egy bizonyos szintet, azonnal jelzést ad.

Miért innovatív? A vezetők akár egy okostelefonon vagy egy mobil számítógépen is megfigyelhetik, hogy milyen hanghatások és zajok érik a dolgozókat és figyelmeztethetik őket a lehetséges veszélyekre. Az első ilyen típusú fejhallgatóhoz hasonlatos eszköz adatokat gyűjt a szóban forgó zajokról és betekintést nyújt ezekbe a felvételekbe. Ez sokat segíthet a vállalatoknak egy olyan zajvédő program kifejlesztésében, amivel megóvhatják a dolgozóik hallását.


5. Robotizált szállítmány-lerakodás

Egyes robotok alkalmassá váltak egy teljes rakomány lepakolására és raktárba helyezésére a disztribúciós raktárakban. A Robotik Unloader megjelenése kiküszöböli a humánerő szükségességét, vagyis azt, hogy az embereknek egy forró utánfutóban kelljen dolgozni, ami nem csak kimerítő, de nem is biztonságos.

Miért innovatív? A mesterséges intelligencia operátor segítsége nélkül tudja elvégezni a munkát. Ez növeli a biztonságot, orvosolja a munkaerő hiányát és minimalizálja az áruveszteséget.
6. Megjósolható repülőgép-karbantartás

A Honeywell Forge for Airlanes szoftver által az egyes repülőgépadatok és a légitársaságok összes adata egy közös adatbázisba kerül, amely előre jelezheti, hogy a repülőgépek melyik része mikor szorul karbantartásra, még mielőtt az problémát okozna.

Miért innovatív? Mivel ez a szoftver nem csak a megelőzést, de az előrejelzést is szolgálja, így segíthet csökkenteni a váratlan javításokból adódó késéseket. Így a légitársaságok maximalizálni tudják a bevételeiket, fejleszteni a hatékonyságot, a biztonságot és az utasok védelmét.


7. Hatékonyabb munka valós idejű adatokkal

Napjainkban globális értelemben sem jellemző már az íróasztal mellett végzett munka. Az íróasztal nélkül dolgozó munkaerő például a reptereken vagy kórházakban, de más egyéb iparágakban is gyakran írótáblákat használnak a napi teendőikhez. A Honeywell Forge technológiájával a papíralapú munka lecserélhető mobil számítógépekre, amelyek azonnali adatbevitelre adnak lehetőséget. A szoftver elemzi is adatokat és kimutatást ad ezekről.

Miért innovatív? A papírmunka kevésbé hatékony lépéseinek csökkentésével pénzt és időt lehet megtakarítani. Emellett pedig átláthatóvá válik a dolgozók produktivitása és az intézményes tudás felhasználásának képessége is.


8.A „digitális ikrek”, amely egyre ügyesebb a karbantartás során

Azok a vállalkozások, amelyek működése valamilyen eszköztől függ a digitális ikrek – a fizikai és a digitális világ összekapcsolásával létrejött rendszer - technológia alkalmazásával leképezhetik a fizikai eszközeiket. A digitális verzió a fizikai gépekből kinyert adatokkal előre megjósolja egy gép elérhetőségét, a figyelmeztet a kevésbé hatékony műveletekre és jelzi a karbantartás szükségességét.

Miért innovatív? Az előrejelzés lehetőséget biztosít a hatékonyság optimalizálására. Így most bizonyos műveletek vagy éppen a karbantartás leállítása helyett a gépek pénzt és időt tudnak megtakarítani.


9. Gyors kommunikáció vészhelyzetek esetén

Minden másodperc számít krízishelyzetben. A hagyományos vészhelyzeti kommunikációt alapvetően lassú értesítés vagy valamilyen színes kódjelzés kíséri. Mostantól a kórházak, iskolák, reperek vagy bármilyen más zsúfoltabb intézmény rendelkezésére áll a Command and Control Suite rendszer, amely testreszabja a speciális csapatok közötti kommunikációt, az egyes helyzetek súlyossága alapján.

Miért innovatív? Ez az irányító és ellenőrző rendszer nagyon gyorsan képet nyújt a felszereltségről, fejlettebb térképnavigációval rendelkezik és kiterjedtebb szerkesztési lehetőségeket biztosít.


10. Virtuális műszaki munka és irányítás

Az irányítási rendszertechnológia új generációja – vagyis az ipari gépek működtetésére szolgáló hardware és szoftver – a jövőben már nem függ a projektek egymást követő folyamataitól. Az Experion PKS (Process Knowledge System) HIVE (Highly Integrated Virtual Environment) néven működő rendszerek a virtuális működésük általfüggetlenítik a vezérlőket és a vezérlő alkalmazásokat a fizikai eszközöktől és a munkások napi menedzselésétől, az adatokat egy központosított rendszerben gyűjtve. Az operátorok számára így lehetővé válik, hogy később végezzék el a szükséges változtatásokat a korábbi kockázatok nélkül.

Miért innovatív? Ez a technológia egyszerűsíti a vezérlőrendszer tervezési, megvalósítási és életciklussal kapcsolatos folyamatait. Így megtörténhet, hogy kevesebb idővel, költséggel és kockázattal fejezzenek be egy projektet, miközben ez idő alatt javul a minőség és a működés is megbízhatóbbá válik.


11. Tanuló gépek a kibertámadások ellen

Az ipari környezetben léteznek olyan algoritmusok, amelyek azonnal azonosítják az egyes anomáliákat melyek kockázatot hordozhatnak magukban.

Miért innovatív? A kockázatok felismerése egy plusz védelmet jelent a kibertámadások ellen. Az algoritmus elemzi azokat a kockázati tényezőket, amelyek kimaradhatnak az általános kiberbiztonsági ellenőrzések alkalmával. Ide sorolhatjuk a fenyegetések közül például a poliform vagyis rosszindulatú programokat, amelyek folyamatosan módosulnak pontosan azért, hogy észrevétlenek maradhassanak és itt említhetjük az összes újabb típusú programot is. Mindez valós idejű adatokkal operál, hogy azonnal azonosítani tudja az ipari vezérlőrendszerekre és az ipari IoT technológiára leselkedő új veszélyeket.

Forrás: Honeywell.com, Top 11 Innovations of 2019