Sikeres uniós pályázat keretében új nyomonkövetési megoldás készül az élelmiszer szektornak

Sikeres pályázat eredményeként, az EU támogatásával készül az az új, globális szabványalapú nyomonkövetési rendszer az élelmiszer szektor számára, mely ötvözi a GS1 szabványok, az eDelivery platform és a Blockchain típusú nyilvántartás előnyeit.

Az Európai Unió Connecting European Facility (CEF) in Telecom programjának célja, hogy a távközlés eszközeivel felgyorsítsa a határokon átívelő interakciókat a közigazgatási szféra, az üzleti szektorok és a polgárok között, digitális szolgáltatási infrastruktúrák bevezetésével és szélessávú hálózatok fejlesztésével.

A cél az élelmiszeripari ellátási láncok interoperabilitásának, átláthatóságának és biztonságának növelése GS1 szabványokra építve


A támogatott akcióknak hozzá kell járulniuk az egységes Európai ökoszisztéma és a nemzetközi szinten összeláncolt digitális szolgáltatások kialakításához, hogy létrejöhessen egy fenntartható, egységes digitális európai piactér.

2018. évi CEF felhívások között szerepelt az eDelivery DSI - Digital Service Interface – elektronikus kézbesítés digitális szolgáltatási interfésze – melynek, mint a digitális kormányzati rendszerek építő elemének – alapvető feladata az üzleti tranzakciók meghatározott rendszerben történő kommunikálásának biztosítása. A felhívás olyan pályázatok támogatására irányult, melyek előmozdítják az eDelivery kommunikációs technológia elterjesztését a különböző üzleti szektorokban.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. az Erba 96 Kft. és a Blockchain Competence Center Kft. közös pályázatot nyújtott be a CEF eDelivery megoldáson alapuló, az élelmiszeripari ellátási láncok üzleti tranzakcióit kiszolgáló szolgáltatás kifejlesztésére, a termékhamisítás elleni küzdelem támogatására. 

A létrejövő rendszer lehetővé teszi a GS1 szabványú üzleti tranzakciókkal kiszolgált élelmiszeripari ellátási lánc mentén a termékek fizikai és virtuális szinteken történő nyomon követését és a termékek eredetének visszakereshetőségét a gyártástól a vevői vagy végfelhasználási pontig. A szolgáltatás további integrált eleme blockchain alapú üzleti nyilvántartások szolgáltatásmodulja, melynek segítségével jelentősen javítható az ellátási lánc üzleti biztonsága és átláthatósága.


A projekt időtartalma alatt a fejlesztői konzorcium, időről-időre több csatornán tájékoztatja az érdeklődőket az addig elért eredményekről és közreműködési lehetőséget biztosít a szolgáltatások iránt érdeklődőknek, többek között a fejlesztett megoldás egyedi igényekre történő testreszabásában, illetve a tesztelési és pilot üzembe történő bekapcsolódás terén.