Robotkarok a megnövekedett online rendelések hatékony kiszolgálására

Az amerikai logisztikai szolgáltató, a FedEx közleményben adta hírül, hogy befejezte a négy, áruk és csomagok válogatására készült robotkar telepítését memphisi központjában. A folyamat még márciusban indult a járvány miatt megsokasodott e-kereskedelmi csomagküldési munkák kezelése érdekében.

A csúcsidőszak az idei évben korábban érkezett az e-kereskedelmi szektor életében, ennek hátterében pedig a megnövekedett online rendelések állnak. A DHL elmondása szerint már áprilisban érzékelhető volt, hogy mi várható, júniusban új alkalmazottakat kellett felvenniük, és úgy tűnik a nyár hátralévő részében ez a tendencia tovább fog folytatódni. A pandémia azonban beszűkítette a FedEx és az UPC működését is, a szolgáltatások biztosításának felfüggesztését és különdíjak kiszabását eredményezte.A munkások biztonságának garantálása mellett a működés kereslethez való igazítása aggályos, főképp a szállítmányozók és a raktárak számára, melyek nélkülözhetetlen szolgáltatásnak lettek nyilvánítva a járvány megjelenésével. Ez vezetett oda, hogy egyre több vállalat fordult az automatikus és robotikus megoldások felé, ezzel segítve a dolgozóikat, hogy be tudják tartani a szükséges távolságot munka közben is. A FedEx-nél a említett négy robotkar szívó mozdulatokkal veszi fel és szállítja a kis csomagokat a felvevőpontról a szalagra.

Bár a FedEx robotikus karjai három ember munkáját is el tudják végezni, nem az a cél, hogy helyettesítsék a humánerőt, ugyanis az alapvető szállítási igények kielégítésére továbbra is fizikai dolgozókat fognak toborozni – tudjuk meg Aaron Prathertől, a FedEx technológiai kutatási és tervezési tanácsadójától.

„Az automatizálásra úgy tekintünk, mint egy lehetőségre, amellyel javíthatjuk dolgozóink munkáját, kényelmesebbé és könnyebbé tehetjük azt, és nem utolsósorban a lehető legbiztonságosabbá” – tudjuk meg Prathertől. „Ennek a robotikus megoldásnak köszönhetően a munkavállalóink további munkafolyamatokat tudnak vállalni adott folyamaton belül.”

„Továbbfejlesztettük a munkafolyamatainkat a robotikus és automatikus megoldások terén” – meséli a tanácsadó. „A FedEx egyik leányvállalata a FedEx Ground megkezdte a közös munkát a Vecna Robotics nevű céggel annak érdekében, hogy leteszteljék automatikus vontatóikat, amelyek elősegíthetik a nagy méretű áruk mozgatását.” A szállító még 2018-ban kezdett együtt dolgozni a céggel abból a célból, hogy kiküszöbölje az emberi vezetők iránti igényt észak-karolinai létesítményében.  

A FedEx már a múlt évben elkezdte feltérképezni, milyen kisebb, automatikus szállításra alkalmas robotokat lehetne bevetni a napi kiskereskedelmi tevékenységbe, melyek a rendelés napján történő kiszállításban kapnának szerepet.

Forrás: www.supplychaindive.com