Önvezető járműveket fejlesztő startupot vásárol meg az Amazon

Az Amazon több mint egymilliárd dollárért megszerezte az önvezető járműveiről ismert Zoox nevű startup-ot, ezzel az e-kereskedelmi óriás újabb nagy lépés tett az önvezető járműtechnológia bevezetésének irányába.

A vállalat merész üzletként emlegeti a Zoox megszerzését és sajtóközleményében azt mondja, ez a megállapodás elősegíti, hogy a Zoox víziója az önvezető közlekedésről valósággá válhasson.

A Zoox tovább folytatja működését független vállalkozásként, de az Amazon berkein belül Aicha Evans vezérigazgatóval és Jesse Levinson társalapítóval, akik a jövőben is saját csapatuk irányításával foglalkoznak majd – derül ki a közleményből.

„A Zoox azon dolgozik, hogy elképzelje, megtervezze és megvalósítsa az önműködő vezetési élményt – mondja az Amazon vezérigazgatója, Jeff Wilke.

„Ahogyan az Amazon, a Zoox is szenvedélyesen foglalkozik az innovatív megoldásokkal és a vásárlóival egyaránt, ezért is vagyunk nagyon izgatottak, hogy segíthetünk egy ilyen tehetséges csapatnak, hogy terveik megvalósulhassanak az elkövetkező években.” – meséli a vezérigazgató.

„Ez az együttműködés megszilárdíthatja a Zoox pozícióját a független vezetés iparágában” – mondja a cég vezérigazgatója.

„Szemünk előtt tartva a célt, nagyon komoly lépéseket tettünk a biztonság és a független mobilitás biztosításáért. Kivételesen tehetséges csapatunk minden nap azon dolgozik, hogy a víziónk valósággá válhasson. Ráadásul most kezünkben a lehetőség egy önálló, független jövő megvalósítására.”Komoly üzlet az Amazon számára


A Zoox megszerzése egy nem mindennapi üzlet volt az Amazonnak, aki egyébként 2017-ben 13,7 milliárd dollárért felvásárolta a Whole Foods-ot. Az Amazon e-kereskedelmi pozíciója, valamint a pandémia alatt a raktári dolgozókkal szembeni magatartása okán a törvényhozók igyekeznek a vállalat minden mozdulatát ellenőrizni, így a Zoox felvásárlása miatt ismét az Amazonra szegeződhet minden szem. legyen szó a riválisokról vagy az ellenőrző szervekről.

Nem teljesen egyértelmű, hogy az Amazonnak pontosan milyen tervei vannak a Zoox technológiájával, de elképzelhető, hogy saját logisztikai hálózatába szeretné integrálni, hogy olcsóbb és gyorsabb szállítást tudjon biztosítani.

Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos nem titkolja, hogy mennyire izgatott az önvezető technológia nyújtotta lehetőségektől.

Ennek bizonyítéka, hogy a vállalat az Embark nevű cég által fejlesztett önvezető teherautókat kezdett el rakományszállításra használni. Egy tavalyi egyeztetésen pedig Jeff Bezos hangot is adott annak, hogy mennyire lenyűgözik az autóipari innovatív fejlesztések.

Az Amazon egyébként saját önvezető járműpark projektjén dolgozik, beleértve azokat a hatkerékkel, járdán működő robotokat, amelyek kisebb csomagok kiszállítására alkalmasak és a vásárló házáig viszik ezeket. Így tehát nem ez lesz az Amazon első beruházása az önvezető járművek területén.

A tavalyi évben az e-kereskedelmi óriás részt vett egy Aurora Innovation nevű projekt finanszírozásában, amely startup indítását a Google önvezető autóiért felelős vezető kezdeményezte. Az Amazon a Rivian nevű elektromos járműveket fejlesztő startupba szállt be.

Ahogy azt Brad Templeton fejlesztő említi, az Amazon által létrehozott robotikus szállítói flotta akár még veszélyt is jelenthet olyan nagy szállítmányozók számára, mint a FedEx vagy az UPS.

Az Amazon az elmúlt időszakban egy hatalmas szállítóvá vált, elektromos robotikus megoldással működő járművei pedig kiemelkedően gazdaságosak és hatékonyak.

Miközben az Amazon abba az irányba terelte a világot, hogy úgy csináljon mintha minden elérhető lenne szállítási költség nélkül, az igazság az, hogy ezek is a költségek nagyon is számítanak. Az Amazon versenytársai tehát egy még komolyabb küzdelemmel állnak szemben a vállalat ellen.

Forrás: www.supplychain247.com