Milyen a GS1 Egészségügyi szakértőképzés? A 2020. tavaszi végzőseink véleménye

2020. március 17-én sikeresen lezárult a GS1 Egészségügyi szakértőképzésünk ötödik képzési turnusa is. Immáron 46 fő – 30 fő kórházi képviselő, 10 fő hatósági résztvevő és 6 fő egyéb egészségügyi szervezettől érkezett szakember - büszkélkedhet hazánkban a GS1 Egészségügyi szakértő címmel, valamint azzal a széleskörű tudáscsomaggal, melyet speciálisan az egészségügyre szabva, számos nemzetközi példával fűszerezve állítottunk össze a magyar szakemberek számára.


Mind felső- és mind középvezetők részt vettek a képzésen, akik számos területről (pl.: intézeti gyógyszertár, anyaggazdálkodás, műszaki és IT részleg, ápolási osztály, logisztika, minőségbiztosítás, stb.) érkeztek.

Felkértük legfrissebb végzős szakértőinket, meséljenek ők a képzésről, motivációjukról és jövőbeli terveikről.

Bátori József – Szent Rókus Kórház és Intézményei – Informatikai és finanszírozási osztályvezető

„Azért jelentkeztem a képzésre, mert szerettem volna elmélyíteni az egyedi azonosítókkal kapcsolatos ismereteimet, ugyanis az egészségügyi feladatokban elengedhetetlenül szükséges, a precíz, pontos, informális azonosítás, a betegellátás és a háttérszolgáltatások területén egyaránt. Az EU területén már el is indult egy olyan globális szolgáltatás, aminek az alapja a GS1–es termékazonosítás.? A képzés keretében hiteles szakértőktől, első kézből tanulhattunk, akik nemzetközi és hazai gyakorlatias példákkal tudták illusztrálni a rendszer előnyeit. A képzés nagy előnye számomra: az első számú adatforráshoz való közelség, a nyilvánvaló magas elméleti és gyakorlati felkészültség, a kis színes információk, gyakorlatok.?Rendszer- és folyamatszervezési munkáimban, továbbá az általam tervezett szakmai életutamban egy új képességet jelent a képzés elvégzése. Ajánlom az egészségügy területén dolgozó rendszertervezőknek, az egészségügyi gazdasági rendszerek irányítóinak, az orvos szakmai vezetésnek., valamint az intézmények fenntartóinak.

Szvacsek Gabriella – Mediola Kft. – ügyvezető igazgató-helyettes

„A cégünk különféle orvosi eszközöket forgalmaz és szervizel. Azért jelentkeztem a képzésre, mert az európai UDI rendelet következtében a hiányzó információkat, tudást a GS1-től szerettem volna megszerezni, mert ők naprakészek és kiváló előadókkal rendelkeznek.  A képzés elvégzése az orvosieszköz nyomon követésében (elméleti és gyakorlati oldalról) fog segíteni. A képzés előnye a nagyon kellemes, baráti, igényes légkör, amiben az oktatás zajlik. A képzés elvégzését egészségügyi intézetben dolgozóknak ajánlom.”

Varsányi Attila – Zirci Erzsébet Kórház – gazdasági igazgató

„Az egészségügy folyamatosan változó környezete igényli, hogy újabb rendszereket, új (vagy újnak tűnő) folyamatazonosításokat ismerjünk meg. A különböző adatokat tartalmazó rendszerek kapcsolódásával, adatok cseréjének módszerével tisztában kell, hogy legyen egy vezető. Úgy gondolom, hogy a mai digitalizált világban a szabványos adat-azonosítás az ipar területén már elengedhetetlen, de az egészségügy speciális belső azonosításai terén is egyre fontosabb. Fontos, hogy - láthatóan - szakértő csapat áll a magyarországi GS1 mögött, akikkel esetleg a jövőben is együtt tudunk dolgozni. A jövőre nézve (is) fontos a személyes kapcsolatok kialakítása. A képzés elvégzésével a kórház belső folyamatait jobban átlátom. Látom intézményünk fejlődési lehetőségeit, a megfelelő adatkezelés által nyerhető előnyöket. Az oktatás folyamata jól felépített. Nagyjából egyensúlyban vannak az egészségügyspecifikus témakörök, a GS1 szabványrendszer általános bemutatásával, nemzetközi esetpéldákkal. Kiscsoportos oktatás keretében az oktatók-hallgatók személyes kapcsolatai folyamatosan erősödtek az oktatás előrehaladtával. Az oda-vissza csatolások által kölcsönös tanulás valósult meg. Az oktatás környezete kellemes – megfelelő szemléltető eszközök, kiszolgálás (kávé, tea) és finomak a déli szendvicsek. A képzés elvégzését ajánlom: anyaggazdálkodás-, tárgyieszköz-gazdálkodás vezetőinek; gazdasági és főigazgatóknak; a betegazonosításért felelős vezetőknek (stratégiai-, orvos igazgatók, informatikai vezetők), különböző projektek előkészítésében döntéshozók részére.”

Résztvevőink, akik név nélkül mondták el véleményüket:

„Lehetőséget kaptam a munkahelyemtől a képzés elvégzésére, amelynek kifejezetten örültem, mert a megszerzett tudást jól tudom hasznosítani a feltételezetten a közeljövőben megvalósítandó projekt kapcsán. A képzés jól felépített volt, megfelelő tartalommal, a gyakorlati alkalmazás számos területeit is bemutatva. A képzés előnyei között szerepel a személyes hangnem, a kiscsoportos oktatás, az oktatók hozzáállása és segítő szándéka a lehető legtöbb tudás elsajátítása érdekében.  Ajánlom az egészségügyben dolgozó szakembereknek, akik részt vesznek a kórházi folyamatok irányításában, fejlesztésében, függetlenül attól, hogy a szolgáltatói oldalon vagy az EMMI háttérszervezeteiben tevékenykednek.

„A küszöbön álló ráfordítás-gyűjtésre történő felkészülésképpen jelentkeztem a képzésre. A képzés előnye, hogy az esetpéldák életszerűvé teszik az elméleti anyagot, továbbá a Kahoot kvízek feldobják az előadásokat. AEEK vezetőknek és alkalmazottaknak ajánlom a képzés elvégzését.”

„A munkaadóm stratégiai megfontolásból engem választott ki a képzés elvégzésére. ?Mivel ebben a témakörben a GS1 a legfőbb szakértő, ezért szerintem nagyon hasznos, hogy első kézből kapunk információkat. A képzés szakmai előnye, hogy segít jobban megismerni a szabványosítást, amiről, a képzés elején nem sok fogalmam volt. Ezáltal bízom benne, hogy a munkám egy szegmensét adó részében hasznosítani tudom. A témát igyekeztek interaktívan, változatosan és játékosan bemutatni, aktiválva a csoport összes résztvevőjét. Kiemelném, hogy a vonalkódok már nem csak vonalkák változatos elrendezése a számomra. Továbbá érdekes volt, hogy számos külsős előadót meghívtak. A képzés elvégzése a szállítmányozással, logisztikával, áruk forgalmazásával foglalkozóknál lehet fontos, természetesen a kórházakon túl.

Ha frissen végzett szakértőink véleménye alapján a GS1 Egészségügyi szakértőképzés felkeltette az Ön érdeklődését, keresse fel weboldalunkat (https://gs1hu.org/eu-szakerto-kepzes), és jelezze következő képzésünk iránti érdeklődését az űrlap kitöltésével. A képzés következő kijelölt időpontjáról így e-mailben is tudjuk majd tájékoztatni.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Krázli Zoltán implementációs igazgató (krazli@gs1hu.org)

Horváth-Hankó Christine egészségügyi szektor menedzser (hanko@gs1hu.org)

Suppán Anna egészségügyi szakértő (suppan@gs1hu.org)