A konténerek mintájára szabványosítsuk a kommunikációnkat is!

A szállítmányozással foglalkozók körében köztudott, hogy a konténerek bevezetését megelőzően a nemzetközi tengeri szállítmányozást rendszertelen működés jellemezte – írja Andre Simha, a Mediterranean Shipping Company információs vezérigazgatója alábbi szakmai cikkében. Miért lenne nagy lépés a szektor számára, ha a konténerekhez hasonlóan az adatkommunikáció is szabványos megoldásokra épülne a hajózásban? A cikkből minden kiderül.

Az áruk szállítása korábban hordókban, zsákokban, ládákban és kartondobozokban történt. Hetekig tartott amíg a rakodók felpakolták a szállítmányt a hajókra, legjobb tudásuk szerint elrendezve a rakományt a fedélzeten. 1937-ben Malcom McClean amerikai kamiontulajdonos megelégelte az áruszállításban tapasztalt szakszerűtlenséget és kidolgozott egy intermodális szállítási eszközt vagyis konténert – egy olyan univerzális méretű dobozt, ami teherautón, vonaton, hajókon egyaránt szállítható, szerte a világban.

Pár évtizeddel később Malcolm ötlete célba ért és forradalmasította a szállítmányozást. A ki- és berakodás idejét már nem hetekben, hanem órákban mérték, így vált könnyebbé és költséghatékonyabbá az áru mozgatása a szárazföldről tengerre, majd vissza a szárazföldre a föld bármely szegletében. A konténeres szállítás egységesítése fellendülést hozott az iparágban, számtalan lehetőséget nyitott meg és a globális kereskedelemben is robbanásszerű fejlődést eredményezett.

Most 2019-ben azonban újabb kihívásokkal állunk szemben.


A fejlődéssel együtt különböző kommunikációs formátumokat, rendszereket és protokollt kezdtünk el használni. A folyamatok komplexitása megnőtt, az átjárhatóságuk még nehezebbé vált. Vagyis visszatértünk a hajók ládákkal, zsákokkal és kartonokkal való megrakodásához. Ez lehet, hogy működképes, de nem hatékony. Egy digitálisan folyamatosan fejlődő világban a vásárlói elvárások mellett nem szabad elmenni, mert azok egyre csak növekednek. Annak érdekében, hogy ki tudjuk használni a kínálkozó lehetőségeket (IoT, big data, blockchain csak hogy néhányat említsek) első körben fejlesztenünk kell a szabványosítást az iparágon belül.

Eljött az idő, hogy ne csak a konténerek legyenek szabványosak, hanem az üzleti kommunikációnk is!

Érvek a szabványosítás mellett

Az természetes, hogy kiszolgáljuk a vásárlóinkat, kezeljük és megoldjuk a problémáikat, amivel reméljük versenyelőnyt is tudunk szerezni. De számolnunk kell azzal is, hogy ezzel nem kívánt helyzeteket idézhetünk elő. A kikötők, a szállítmányozók és a vásárlók ritkán üzletelnek csak egyetlen beszállítóval. Ez a versenyhelyzet szintén előidézhet nézeteltéréseket, mivel az információáramlás nem úgy valósul meg, ahogy kellene. Egy olyan iparágban, ahol ennyire intenzív a párbeszéd ott a szabványosítás létfontosságú.

A fogyasztói technológia világában a Bluetooth az egyik legjobb példája a sikeres szabványosításnak. Ez a közös technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználók bármilyen eszközzel könnyedén és zökkenőmentesen tudjanak csatlakozni egy másik eszközhöz. Ennek során egy új piac született meg, amely magával hozott egy újfajta vásárlói élményt is. Egy másik ehhez hasonló példa tapasztalható a távközlés területén. A SIM kártyák és a mobilhálózatok globális szabványosításával szabadon utazhatunk és válthatunk eszközt problémamentesen, anélkül, hogy az egymással versengő típusok inkomaptibilitása gondot okozna a felhasználóknak. Az ilyen nyitott üzleti környezet elsőre ellenérzéseket válthat ki, addig a pillanatig ameddig meg nem látjuk a benne rejlő lehetőségeket.  

A különbözőség alkalmazása ott, ahol az valóban előnyt jelent.


A versenyképesség érdekében fontos, hogy a piaci szereplők megkülönböztethetők legyenek, de csak ott érdemes erősíteni a különbözőséget (egyediséget), ahol ez valódi értéket teremt a vásárlóknak. Képzeljük csak el mennyi fejfájást okozhatna az iparágban, ha minden szállító másféle méretű konténerrel akarná megkülönböztetni magát a szállítási szektorban! Egy olyan iparágban, amelynek működése az egymás közötti interakciótól jelentősen függ, nagyon fontos és logikus lépés megállapodni olyan szabványokban, amelyek minden szereplő számára hasznosak. A légitársaságok például szorosan együttműködnek a kódmegosztással kapcsolatos tevékenységeik terén. Azáltal, hogy egységesen bevezettek néhány szabványos megoldást, mindannyiuk számára új lehetőségek nyíltak meg és olyan erőforrásokat tudtak felszabadítani, amelyekkel az ügyfélélmények terén kínált egyediségre tudnak fókuszálni.

A verseny és az együttműködés együtt tud létezni, és ez előnyt jelenthet a vásárlónak is.

Többek között ez a gondolat vezetett engem és más szállítmányozási vállalkozás vezetőit is az elmúlt évben, hogy bejelentsük tervünket egy új iparági egyesülés létrehozásáról. Célunk, hogy közös munkával megoldást találjunk az iparágat érintő legnagyobb adatkommunikációs kihívásokra az iparág és az ügyfelek érdekében egyaránt.

Az előttünk álló út

Ez egy izgalmas időszak az iparág számára. Öt vezető vállalkozás (az A.P. Moller — Maersk, a CMA CGM, a Hapag-Lloyd, a MSC és az Ocean Network Express) létrehozott egy erős platformot annak érdekében, hogy jelentőségteljes változást idézzen elő a szektornak szánt digitális ipari szabványok létrehozásával. A hajózási szektor minden szereplőjének érdeklődését és elköteleződését üdvözölni fogjuk a projekt iránt. A valódi változás azonban csak akkor következhet be, amikor a szektor meghatározó kritikus tömege hajlandó lesz implementálni az újdonságokat, amelyekből mindenkinek előnye származhat.

Ezzel együtt az iparágban nagyon fontos az együttműködés a továbblépés érdekében, ahhoz, hogy a konténereink után szabványosíthassuk az adatkommunikációnkat is.

Forrás: medium.com
The Containerisation of Communication — Why Now is the Time for Standardisation by Andre Simha