34 epres jégkrémet vett górcső alá a TVE

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 34 eper / epres / eper ízű jégkrémet tesztelt, összetételük alapján. Elsősorban a termékek gyümölcstartalmát és cukortartalmát vizsgálták, de emellett az aromák, emulgeálószerek és stabilizátorok jelenlétét is szemügyre vették, hiszen még ha ezek nem is jelentenek nagyobb egészségügyi kockázatot, de jelenlétük a termék minőségére nagyban utal.

Ebben a nagy hőségben jólesik egy kis jégkrémmel hűsíteni magunkat, és ha már kanalazgatjuk ezeket a csodákat jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mit is fogyasztunk pontosan. Ha épp nincs kedvünk, időnk, lehetőségünk otthon magunknak készíteni jégkrémet, vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk, hogy melyik jégkrémmel jár legjobban nemcsak az ízlelőbimbónk, de a szervezetünk is. Az pedig már tényleg csúcs, ha újrahasznosítható papír vagy üvegcsomagolásban tudunk hozzájutni valamelyikhez. Most egy kattintással meg is tehetjük, hogy utána olvasunk egy-egy termék összetevőinek. Nem kell sorba járni az összes boltot, mert a Tudatos Vásárlók jégkrém tesztje nem csak arról nyújt tájékoztatást, hogy milyen eredményt értek el az egyes termékek az említett kritériumok szerinti értékelés során, hanem a jégkrémek összetevőinek teljes listáját is feltünteti a tesztben szereplő termékeknél, így teljes és pontos információhoz juthatunk még boltba indulás előtt.


Első pillantásra nem is olyan könnyű eligazodni az elnevezésekben, és könnyen félrevezetnek minket a marketingfogások. Pedig a jégkrémekkel kapcsolatos, elég szigorú előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A szabályzat alapján a gyümölcsjégkrémeknek legalább 15% gyümölcsöt kell tartalmazniuk. Az ennél kisebb gyümölcstartalmú jégkrémet csak gyümölcsös jégkrémnek nevezhetik. Azt a terméket azonban, amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. A szorbé (sorbet) pedig olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és legalább 25%-os gyümölcstartalommal rendelkezik.

A vizsgált termékeknél a gyártók általában megfelelően használták az elnevezést, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és figyelembe veszik-e ezt vásárlásnál. Ezt elősegítendő a Tudatos Vásárlók Egyesülete most ajándékba adja legújabb jégkrém tesztjét a vásárlóknak.


Innen már tényleg csak egy kattintás, és mi is megtudhatjuk, melyik a leggyümölcsösebb epres jégkrém, vagy melyik tartalmaz esetlegesen allergizáló anyagot (például szentjánoskenyérmag-liszt, guargumi), esetleg pálmaolajat.

Annyit elárulunk, hogy a lista elején két magyar fejlesztésű termék végzett, az All in food eper és az Anjuna eper&mangó jégkrémei, mindkettő papírdobozos kiszerelésben forgalmazva, ezzel tovább minimalizálva a környezetterhelést. És szerencsére mindkettő elérhető néhány nagyobb hagyományos boltláncban is.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt:
https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/epres-jegkremek/teszt

Forrás: Store Insider

Fotók: Boga Emese