Ehető rovarok: új élelmiszerek megjelenése a piacon

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos tudományos véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek. Biztonsági értékeléseik szükséges lépést jelentenek az új élelmiszerek szabályozásában, mivel tudományos szakvéleményük támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozókat, akik engedélyezik ezeket a termékeket az európai piacon.

Az új élelmiszerekről szóló rendelet 2018. január 1-jei hatálybalépése óta az EFSA felé sok kérelem érkezett, amelyek sokféle újszerű és hagyományos élelmiszer-forrást tartalmaznak. Ide tartoznak a növényekből, az algákból és a nem őshonos gyümölcsökből származó növényi termékek az ehető rovarfajták mellett.


Dr. Helle Knutsen, molekuláris biológus és toxikológus, az EFSA táplálkozással foglalkozó szakértői testületének tagja és az EFSA új élelmiszerekkel foglalkozó munkacsoportjának elnöke kijelentette, hogy: „Az új élelmiszer-alkalmazások olyan változatosak, hogy sokféle tudományos szakértelemre van szükségünk az értékelésükhöz: táplálkozási-, toxikológiai-, kémiai- és mikrobiológia vizsgálatokra. A munkacsoport összetétele ezt tükrözi, és tudósaink együtt egy tapasztalt multidiszciplináris csoportot alkotnak."

Ehető rovarok

Ermolaos Ververis, az EFSA vegyészének és élelmiszer-tudósának véleménye a rovarokról, mint új élelmiszerekről: „A rovarok összetett organizmusok, ezért kihívást jelent a rovarokból származó élelmiszerek összetételének jellemzése. A mikrobiológia megértése elsődleges fontosságú és figyelembe kell venni azt is, hogy az egész rovart elfogyasztják a fogyasztók.”

A különböző rovarokból származó élelmiszereket gyakran az étrend fehérjeforrásaként reklámozzák.

A rovarokból származó készítmények magas fehérjetartalmúak lehetnek, viszont sok ételallergia kapcsolódik a fehérjékhez, ezért fel kell mérni, hogy a rovarok fogyasztása kiválthat-e allergiás reakciókat. Ezeket okozhatja az egyén érzékenysége a rovarfehérjék iránt, keresztreaktivitás más allergénekkel vagy a rovar-takarmányából származó maradék allergének is (pl. glutén).

"Kihívást jelentő munka, mert az adatok minősége és elérhetősége változó, és a rovarfajok nagyon sokfélék."

Vannak további nem tudományos okok, amelyek miatt az új élelmiszer-alkotás kihívást jelent.

"A különböző tudományos adatokat nélkülöző hírek áradata jelentős megterhelést jelent a rovar alapú élelmiszerek megítélésére " - nyilatkozott Helle. "De a szakértők közötti együttműködés ösztönző és hasznos, ha tudjuk, hogy hozzájárulunk az élelmiszerek biztonságának megőrzéséhez."

A tudományos kockázatok felmérésén túl

A rovarok élelmiszerekben történő felhasználásának újdonsága nagy érdeklődést váltott ki a nyilvánosság és a média részéről, ezért az EFSA tudományos értékelése elengedhetetlen a döntéshozók számára, akik mérlegelik, hogy engedélyezik-e ezeket a termékeket, mielőtt forgalomba kerülnének.

Giovanni Sogari, a Parmai Egyetem társadalom- és fogyasztóvédelmi kutatója kijelentette: „Vannak olyan társadalmi és kulturális tapasztalatainkból származó kognitív okok, az úgynevezett „yuck factor”, amelyek miatt a rovarok fogyasztásának gondolata sok európai fogyasztó számára taszító lehet. Idővel és expozícióval az ilyen hozzáállás megváltozhat.”

Mario Mazzocchi, gazdasági statisztikus, a Bolognai Egyetem professzora elmondta:Világos környezeti és gazdasági előnyök származnak abból, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanokkal helyettesítjük, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatású gáz-kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot, és az új kereslet gazdasági lehetőségeket is nyit."

Az EFSA tudósai továbbra is értékelni fogják a „tennivalók listáján” szereplő számos új élelmiszer-alkalmazást, és a brüsszeli, valamint a nemzeti fővárosokban működő döntéshozók meghatározzák, hogy engedélyezni kívánják-e ezeket az európai élelmiszerpiacon. Így végső soron a fogyasztók magabiztosan választhatják meg, hogy mit esznek, tudván, hogy annak biztonságosságát alaposan megvizsgálták.

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/edible-insects-science-novel-food-evaluations