Az Amazon mesterséges intelligenciát vet be a raktári dolgozók védelmére

A tech óriás – akit nem olyan régen perbe fogtak a dolgozóik járvány elleni védelmének elmulasztása miatt – egy új, mesterséges intelligenciára épülő eszközt mutatott be, amely segít betartani a munkavállalóknak a közösségi távolságtartással kapcsolatos szabályokat.

A vállalat „távolsági asszisztense” tulajdonképpen egy tv-képernyő, egy mélyérzékelős szenzor és egy mesterséges intelligencia által vezérelt kamera, amely követni tudja a dolgozók mozgását és valós időben ad visszajelzést nekik. Amikor valaki a meghatározott távolságnál közelebb megy egy másik kollegájához, a lábuk körül futó, alapesetben zöld körök pirosan kezdenek villogni a tv-képernyőn ezzel jelezve a dolgozóknak, hogy tartsák be a biztonságos távolságotegymástól. Az eszközök önálló működésre képesek, ami azt jelenti, hogy bárhol gyorsan áthelyezhetők és alkalmazhatók, ott, ahol szükség van rájuk.

A cég a sebességmérő radarokhoz hasonlította az új megoldást, melyek azonnali visszajelzést tudnak adni a vezetőknek arról, hogy milyen gyorsan haladnak a járművükkel. Az Amazon házon belül, egy maroknyi ember segítségével tesztelte a rendszert – tudjuk meg Brad Porter-től, az Amazon Robotics verzérigazgatójától, aki arról is beszámol, hogy a vállalat több száz további ponton szeretné bevezetni az „asszisztenseket” az elkövetkező időszakban.


Fontos kiemelni, hogy az Amazon a technológiát elérhetővé teszi, így más vállalatok számára is lehetővé válik ennek a rendszernek a gyors bevezetése a legszélesebb körben.

Az Amazon nem az egyetlen vállalat, aki ilyen módon alkalmazta a mesterséges intelligenciát. Nagyon sok cég, akik ebben utaznak és például videó analitikai vagy megfigyelési megoldásokat kínálnak, mióta a járvány megjelent, hasonló közösségi távolságtartási eszközöket kezdtek fejleszteni. Néhány startup olyan hordható eszközökkel operált, mint pl. karkötők és medálok, amelyek bluetooth jelekkel dolgoznak és hangjelzést adnak, ha valaki közelebb lépett a megengedettnél a másikhoz, ezzel is emlékeztetve a dolgozókat a szabályok betartására.

Bár ezekere a megoldásokra szükségük van a dolgozóknak, hogy könnyebben vissza tudjanak térni a megszokott munkamenethez az a zsúfoltabb épületekben, mint egy a logisztikai raktár, mégis számos adatvédelmi szakértő aggódik, hogy ez változást idézhet elő és magasabb szintre emeli  a dolgozók feletti felügyeletet. Ezek az eszközök nagy számban adatokat szolgáltatnak a dolgozók napi mozgásáról, így lehetővé téve azt, hogy a vezetők folyton ellenőrizzék a munkavállalókat a produktivitásra hivatkozva. A dolgozók pedig, ha meg akarják tartani az állásukat, el kell fogadniuk, hogy ilyen formában monitorozzák és követik őket.

Az, hogy az Amazon részt vállal ilyen típusú technológiai fejlesztésekben újabb gyanút kelt, ugyanis a vállalatot gyakran bírálják a nem megfelelő munkafeltételek miatt a már említett létesítményeikben. 2018-ban egy csuklópántot szabadalmaztatott a cég, amely valós időben követte a dolgozók mozgását, és nem csak abban irányította őket, hogy mi a következő munkafolyamat, de akkor is jelzést adott, ha például rossz polcra nyúltak.

A vállalat úgy jellemezte a „távolsági asszisztensét” mint egy önállóan működő egység, ami csak energiát igényel, és ami nem tárol adatokat a dolgozók mozgásáról.

Forrás: www.theverge.com