A Walmart további 650 áruházában bővíti a robot-munkaerőt

A polcokat önállóan szkennelő robotok célja, hogy minimalizálják a kifogyott termékeket, vagyis a polchiányt, amelyek együttesen évente 1 trillió dollár plusz költséget jelentenek a kiskereskedőknek. 

A Walmart robot-hadserege folyamatosan növekszik.

A világ legnagyobb kiskereskedője nyár végéig további 650 amerikai áruházába telepít polc-szkennelő (shelf-scanning) robotokat, flottája ezzel 1000 darabra növekszik. A hat láb magas, 15 kamerával felszerelt Bossa Nova készülékek végig barangolják a sorokat és figyelmeztetéseket küldenek az alkalmazottak kézi készülékeire, ha egy termék kifogyott. Így segítenek megoldani azt a bosszantó problémát, amely a kiskereskedőknek évente az IHL Group kutatása szerint mintegy 1 trillió dollárjába kerül.

A San Francisco-i székhelyű Bossa Nova Robotics Inc. által kifejlesztett új robotok csatlakoznak a Walmart egyre inkább automatizált munkaerejéhez, amelybe beletartoznak a takarításhoz, a teherautók kirakodásához és az online rendelések összegyűjtéséhez használt eszközök is. A gépek részét képezik Doug McMillon vezérigazgató azon kezdeményezésének, melynek célja, hogy csökkentse a költségeket, javítsa az áruházak teljesítményét és elnyerjék a hiteles technikai innovátori címet az Amazon.com Inc.-el versenybe szállva. A Walmart szerint a polc-szkennelők a korábban két hétig is eltartó feladatot naponta kétszer elvégezhető rutinra csökkenthetik.


„Felgyorsítja az egész munkafolyamatot” - mondta egy interjúban John Crecelius, a Walmart üzleteinek innovációjáért felelős elnök.

A vásárlók először nagyon meglepődtek, amikor a Walmart 2016-ban az első Bossa Nova robotot munkába állította egy pennsylvaniai vidéki üzletében. Egyesek lopásgátló eszköznek nézték, mások megpróbáltak beszélni hozzá. A gyerekek ölelgették őket, ujjlenyomatokat hagyva a kamerákon. Mostanra már sokkal hétköznapibb látványnak számítanak az üzletekben, ugyanúgy, mint a versenytárs élelmiszerláncok, a Giant Eagle, a Schnucks és a Stop & Shop polcai között szolgálatot teljesító többi robot.

Az NCR Corp. - amely évek óta szállítja a Walmart részére a pénztárgépeket és az önkiszolgáló pénztárakat -, kezeli majd a Bossa Nova gépek telepítését és karbantartását is. David Wilkinson, az NCR alelnöke és kiskereskedelmi ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy várhatóan a robotok egy napon jelen lesznek a Walmart 4750 amerikai áruházának „többségében”. De lehet, hogy azok nem mind Bossa Nova-k lesznek: a Walmart az egyik Kentucky-ban található üzletében tesztelt egy, a Badger Technologies által gyártott polc-szkennelő eszközt is. Eközben a Bossa Nova-t tesztelték a Walmart riválisánál, az Albertsons Cos-nál.

A John Crecelius elnök azzal kapcsolatban nem árult el részleteket, hogy a robotok pontosan mennyivel csökkentették a polchiányok arányát. Csak annyit mondott, hogy a mérőszám javult, mialatt az eszközök összesen 50 000 mérföldet jártak be, egymillió folyosót és 500 millió terméket szkenneltek. A versenytárs eszközt gyártó Simbe Robotics azt állítja, hogy robotjai akár felére csökkenthetik a kifogyott termékeket, és általuk a munkaerő-költség is kevesebb.


A lehetséges megtakarítások azonban sok kiskereskedelmi alkalmazottban keltenek félelmet, aminek van némi alapja.  A polc-feltöltők és más munkások nem nézik túl jó szemmel a robotok terjedését. A McKinsey & Co. tanácsadóinak májusi jelentése szerint az összes kiskereskedelmi tevékenység körülbelül fele automatizálható a meglévő technológiával.

A Walmart a maga részéről következetesen állította, hogy robotjai elősegítik az alkalmazottak áthelyezését a kevésbé monoton munkakörökbe és nem vezetnek a munkahelyek megszüntetéséhez. Világos azonban, hogy a robotflotta növekszik, és egyre intelligensebbé válik: a Bossa Nova legújabb modelljének van egy további kamerája, mellyel lefelé nézve a friss termékek állványait is szkennelheti, amire a jelenlegi modellek nem képesek.

Forrás: Bloomberg.com

Írta: Matthew Boyle