A Waitrose modern függőkerteket telepít a boltjaiba

A vezető brit szupermarketlánc, a Waitrose azt tervezi, hogy a kiskereskedelmi boltjaiban „függőleges gazdaságokat” létesít az idei év végére, melyekben helyben termeszthető például a fejes saláta.

Biomérnökök nemrég terveket dolgoztak ki ún. függő kertek felállítására a szupermarketekben. Persze, itt nem a világ hét csodája közé sorolt ókori függőkertekre kell gondoolni, az ő elképzelésük egy annál jóval modernebb megoldás. Az új növénytermesztő rendszerekben már nem használnak talajt, és a fő cél, hogy a kertek hordozhatóak legyenek és el lehessen őket helyezni az üzletekben, valamint a szupermarketekben is. A salátafejeket függőlegesen termesztik, a gyökereiket egy hengerbe téve, ahol tápanyaggal dúsított vízpárával táplálják majd őket.

A Waitrose prémium szupermarketlánc -  a John Lewis kereskedelmi cégcsoport egyik divíziója - nemrégiben a The Telegraph-ban is megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a LettUs Grow nevű biogazdálkodó céggel, akik már többféle zöldség termesztésével is kísérleteznek egy elhagyott vasúti alagútban, Bristolban.

„Nincs más út, mint a fogyasztók ösztönzése és boldoggá tétele”

John Lewis elképzelése szerint függőleges hengereket használnának a saláták termesztésére az üzletekben is, így a vásárlók ott helyben tudnának vásárolni a legfrissebb salátákból. Az éles projektet még az idén, de legkésőbb 2020-ban akarják útjára indítani. „Ezzel a megoldással még jobban elköteleződünk az élelmiszerellátási rendszerünkkel és az ételeink származási helyévé válunk” – mondja Jack Farmer társalapító.

 „Azt gondolom, hogy mindez onnan indul, hogy hogyan látják a fogyasztók a kiskereskedelmet a jövőben: az Amazon és más online kereskedők térnyerése miatt a fizikai kiskereskedelemnek is sokkal élménygazdagabbá kell válnia" – nyilatkozta a BBC Farming Today című műsorában Jack Farmer. Peter Cross, a John Lewis ügyfélélményekért felelős igazgatója is egyetért ezzel: „Az elmúlt években robbanásszerű változások következtek be a szektorban, az új fogyasztói igények mentén. Az üzletek egyszerűen csak ösztönözni szeretnék és új módszerekkel boldoggá is szeretnék tenni a vásárlóikat – ennek érdekében kiváló terméket és személyre szabott élményeket kínálnak egyszerre.”

Forrás: https://www.retaildetail.eu/