A vásárlók nem kérnek az üzletek által kínált technológiai élményekből

Az üzletek rengeteg pénzt fordítanak az új technológiák és innovatív élmények bevezetésére világszerte. Az olyan újdonságok, mint a virtuális öltözőfülkék, a biometrikus fizetés és a QR kódok nagymértékű befektetést igényelnek és állítólag ezek jelentik a vásárlói ügyfélélmény jövőjét. De vajon az ügyfelek csakugyan vágynak ezekre az új technológiákra vásárlásaik során? 

Nem feltétlenül. Egy új közvéleménykutatás szerint a vásárlók többsége vagy csak minimális technológiát szeretne a vásárlási élményéhez kötni vagy arra vágyik, hogy minden maradjon a régiben. Mindössze 30%-uk szeretne ezekből a technológiákból többet a vásárlásaik során. 

Mit jelent mindez a márkák számára?

A vevők nehezen alkalmazkodnak az üzleteken belüli technológiákhoz

A kereskedők úgy gondolhatják, az új technológiák jelentik a jövőt. Sok vásárló szeretne több technológiát a bolti vásárlásai során, de a tapasztalat azt mutatja, hogy amint ezek bevezetésre kerülnek, nehezen veszik őket alkalmazásba.  

Az alkalmazkodás nehézsége különösen generációkra lebontva mutatkozik meg erősen. A milleniumi generáció 45%-a használt már virtuális próbafülkét, míg a boomer generáció esetében ez alig 2 %, a Z generáció 42%-a vett igénybe kiterjesztett virtuális valóságot vásárlásai során, míg az X generációból ezt csak 19% és a boomerekből csupán 1% tette meg. 

Az olyan, mára megszokottá vált vásárlási technológiákat, mint az önkiszolgáló pénztár is évekbe telt, mire a vásárlók megszokták. Most, hogy az önkiszolgáló pénztár vált uralkodóvá a legtöbb élelmiszerüzletben és hipermarketben, a fogyasztók 70%-a szerint könnyebbé vált a vásárlás. Ugyanez lesz igaz a vásárlási technológiák újabb hullámaira is. 

Az Amazon 2016-ban úttörő volt a teljesen automata fizetési módszerével az Amazon Go üzletekben, ám évekbe telt, mire ez a technológia szélesebb körben is elterjedt. Ma már több tucat pénztármentes Amazon üzlet létezik, a teljes mértékben automatizált fizetést már több nagy múltú kereskedő is átvette, mint például a Walmart és a Kroger, illetve számos étterem. Ugyanakkor az Amazonnál is évekbe telt, mire ez közismertté vált.  

A technológia kiegyensúlyozott megközelítése

Habár nem szükséges, hogy a kereskedők teljesen leálljanak az új technológiák bevezetésével, egy ügyesen adagolt megközelítés előnyösebb lehet a számukra. Csak azért bevezetni egy új technológiát, mert az annyira izgalmasnak tűnik, felesleges, mert a vásárlók számára ettől még lehet, hogy megterhelő és kaotikus élmény lesz. 

A legjobb technológiai alkalmazások megfelelnek a vevői igényeknek, zökkenőmentes és kényelmes élményeket nyújtva számukra. Kell, hogy legyen valamilyen stratégiai ok az új technológia bevezetése mögött, kevés az az indok, hogy valamiben úttörők kívánunk lenni.

Ha véget ér a Covid-időszak, több vásárló fog visszatérni a személyes, boltban történő vásárláshoz. A személyes vásárlások során a legfontosabb ok, amiért igénybe vesznek új technológiákat elsősorban a spórolás és a biztonság, míg az amerikaiak ingadozó 87%-a most az érintésmentes fizetési opciókat preferálja. A vevők emellett a személyre szabottságra és kényelmi funkciókra vágynak, amelyet egyes bolti technológiák nyújthatnak számukra. 

Az, hogy egyelőre a vásárlók nem különösebben lelkesednek az üzleteken belüli új technológiák iránt, még nem jelenti azt, hogy nincs igény olyan többcsatornás kereskedelemre, amely elmossa az online, illetve a fizikai boltok közti határokat. 

Így tehát noha úgy tűnhet, a vásárlók nem akarnak ennyi technológiát, a boltok ettől még nem kell, hogy teljesen leálljanak ezek bevezetésével. Mindössze a megfelelő technológiát kell nyújtani a vevők számára, kihangsúlyozva azok értékeit, illetve elfogadva a tényt, hogy ezek alkalmazásba vétele időbe fog telni.

Még mindig a technológia-vezérelt vásárlói élmény jelentheti a jövőt - amíg ezek stratégiai megfontolásból születnek és a vásárlók még jobb kiszolgálása a céljuk.

Forrás: https://www.forbes.com/