A minőségi adat a kulcs az átláthatósághoz az élelmiszer- és italgyártásban

Cikkünkben bemutatjuk, hogy az élelmiszer és italgyártó cégek esetében milyen előnyökkel jár az olyan új technológiák, mint például a Dolgok Internete (IoT) bevezetése, és hogyan lehetséges leghatékonyabban felhasználni a rendelkezésre álló adatokat a teljes ellátási lánc átláthatóságának biztosítása érdekében.

Az átláthatóság,vagyis a teljes ellátási láncra vonatkozó nyomon követés bevezetésén gondolkodóvállalatok számára az elsődleges lépés az adataik szabványosítása és digitalizálása. Ez nehéz feladatnak bizonyulhat, különösen, ha nulláról kezdik, azonban megfelelő tervezéssel megvalósítható.

Az új technológiák hatalmas lehetőségei

Az IoT tökéletes példa arra, hogy egy új technológia miként ösztönzi a teljes ellátási lánc átláthatóságát és a nyomon követési megoldásokat, áthidalva a különböző rendszerek közötti eltéréseket és lehetővé téve az információ zavartalan áramlását. A valósidejű nyomon követést biztosító IoT-kompatibilis, tételszinten alkalmazható érzékelők lehetővé teszik többek között a lehetséges károk vagy negatívesemények, például hőmérsékleti eltérések és lopások észlelését. Ha az adatokat egy teljes körűen bevezetett, IoT képességekkel is felruházott nyomon követési platform kezeli, akkor bármilyen kritikus esetben szinte azonnal megkezdődhet a visszahívás, a folyamat vakfoltjainak kiküszöbölésével, a szűk keresztmetszetekés veszélyek azonosításával, és a beszerzési követelmények érvényesítésével.

Négy módszer a teljes ellátási lánc átláthatóságának eléréséhez

1. Digitalizálja az ellátási láncát

A modern ellátási lánc egyenlő a digitalizált ellátási lánccal. Minden érintett félnek digitalizálnia kell adatait a valós teljes körű láthatóság elérése érdekében. Nem számít, ha csak egy kisvállalkozása van vagy globális szinten szállít: digitalizált adatok nélkül az ellátási lánca soha nem fogja elérni a csúcsteljesítményt.

Ha még nem kezdte el az átállást a digitalizált ellátási láncra, akkor most valóban eljött az ideje. Ez egy olyan fejlődési út, ami megéri a befektetett erőfeszítéseket. Nem csak a teljes ellátási lánc átláthatóságát fogja elérni – hanem biztos lehet abban,hogy adatai aktuálisak és pontosak lesznek, megfelelnek majd az előírásoknak,képesek kiszolgálni az ügyfelei igényeit és a zavartalan kapcsolattartást a kereskedelmi partnereivel, és ezáltal proaktívan járhat el minden üzleti folyamata során.

2. Szabványosítsa adatait

Napjainkban az élelmiszer- és italgyártás összetett ellátási láncában a vállalatok hatalmas mennyiségű nem szabványos adatot kezelnek. Ezeknek az adatoknak a szabványosítása elkerülhetetlen ahhoz, hogy az átláthatóság és a biztonság garantálható legyen az ellátási lánc minden pontján.

Sok dolog okozhat következetlen, rossz adatokat. Az adatok gyakran korlátozottak vagy nem mindenki számára hozzáférhetők, és a cégeken belüli belső csoportok saját kezdeményezésekkel és egyedi adatigényekkel rendelkeznek. Holisztikus megközelítés nélkül az adatok hiányosak, részlegesek lesznek vagy eltérő rendszerekben szerepelhetnek. Például,egy adatminőséggel foglalkozó csoport használhat egy szoftvermegoldást a minőségellenőrzések testreszabására, valamint a kártérítések vagy kivizsgálások kezelésére és ellenőrzésére, az élelmiszer-biztonságért felelős csoport kereskedői platformot használhat, és az operatív csoport jelentéseket kérhet le egyvállalati forrástervező rendszerből. Az adatforrások közötti ilyen jellegű összeférhetetlenség problémás - még inkább, ha papír alapú rendszerben történik az adminisztráció.

Az ellátási láncvizsgálata csak annyira lehet pontos, mint az adatok, amelyekkel a vizsgálatot elősegítették.

Amennyiben az adatok nem szabványosak és megfelelő minőségűek, úgy a vállalatok nem tudják elérni azt a szintű és színvonalú információt, amely számukra szükséges lenne. Számos megoldás létezik az adatok szabványosságának biztosítására és az érdekelt felek közötti megosztására, mint például a GS1 szabványrendszer. A visszahívások és egyéb problémák közelmúltbeli növekedése miatt az ellátási lánc átláthatósága és az információáramlás ezen szintje még kritikusabb.

3. Adatbiztonság

Az adatbiztonság elengedhetetlen a sikeres digitális ellátási lánc teljes átláthatósága szempontjából, ezért ennek megfelelően kell stratégiailag is megtervezni azt. Gondoskodni kell arról, hogy adatai a nap 24 órájában biztonságban legyenek. Biztosnak kell lennie abban is, hogy adatait csak olyan emberekkel/szervezetekkel osztjameg, akiket ismer és akikben megbízik. Védelmet kell biztosítania a hackerek általi feltörések és egyéb rendszerzavarok ellen. Az adatbiztonság elérésének legjobb módja a megfelelő szolgáltatóval történőegyüttműködés.

4. Ösztönző struktúrák

Az élelmiszer- és italgyártás ellátási láncának egyes részein még mindig hiányoznak az adatok digitalizálásának és szabványosításának ösztönzői, az érdekelt felek nem ugyanazon az oldalon állnak,amely növeli a problémák esélyét. Azok a vállalatok, amelyek a nyomon követrésre továbbra is plusz költségként tekintenek, nem pedig úgy, mint befektetésre az optimális működéshez és a márkabiztonsághoz, valószínűleg mind pénzügyi,mind szabályozási szempontból versenyhátrányba kerülnek. Ez stratégiai hiba, mivel az ellátási lánc átláthatóvá tételének előnyei szinte azonnal érzékelhetőek, és csak növekedni fognak a jövőben, mivel a fogyasztók továbbra is nagyobb transzparenciát és pontosságot várnak el. Fel kell ismernünk,hogy a fogyasztói szükségletek nyomása befolyásolja ezeket az igényeket.

Összegzés

A jövő kulcsa aminőségi és megtámadhatatlan adatok gyűjtésében rejlik. Azok az iparági vezetők, akik ezt felismerik, gyorsan és határozottan járnak el,versenyelőnyhöz jutnak; míg azok, akik hezitálnak, könnyen olyan hátrányban találhatják magukat, amelyből talán soha nem tudják majd visszaszerezni az elveszített pozícióikat. 

Az élelmiszer- és italgyártó cégeknek érdemes együttműködniük egy olyan szolgáltatóval, amely tanácsadói tevékenységeket és teljes körű implementációt biztosít. A megfelelő szolgáltató segít meghatározni a cég igényeit, és olyan megoldást hoz létre, amely biztosítja a különböző szempontoknak történő megfelelést és a termékek biztonságát. Segít továbbá az implementáció azonnali és hosszútávú következményeinek mérlegelésében is; megmutat, hogy az új technológiák miként fogják időtállóvá tenni a jövőbeni működést, mert ezeket a rendszereket lehet és érdemes úgy tervezni, hogy alkalmazkodjanak az elkövetkezőévtizedek változásaihoz.

Forrás: scmr.com