A METRO és a P&G már tesztelte a Verified by GS1 szolgáltatást

Nemrégiben a METRO és a Procter & Gamble a Verified by GS1 közös értékelésére vállalkozott. A projekt igen sok tanulsággal szolgált. A Verified by GS1 egy olyan termékadat-nyilvántartás, amely segít megválaszolni a szervezetek számára az alábbi kérdést: „Ez az a termék, amire gondolok?”

A Verified by GS1 segítségével a márkatulajdonosok, kereskedők és piacterek gazdag felhasználói élményt képesek biztosítani, mely során megbízható, a márkáktól érkező termékadatokat kommunikálhatnak. A vásárlók ezáltal elégedettebbek és a nő a márkahűségük a vállalkozásoknak pedig mindez nagyobb hatékonyságot jobb értékesítést eredményez.

2020 novemberében a METRO összehasonlította a Procter & Gamble saját rendszerükben lévő termékadatait azokkal, melyeket a Verified by GS1 adatbázisba a Procter & Gamble vitt fel GTIN számmal. A kereskedő ezt követően nyíltan és a P&G-vel együttműködve vizsgálta meg az eltéréseket és azt próbálta meghatározni, miként segíthet az egyik fél a másikon, hogy a közös cél érdekében javíthassák az adatok minőségét.

Az adatelemzés és a pilot projekt értékes tanulságokkal szolgált mindkét vállalat számára. Ez egy olyan gyakorlati kísérlet volt, amellyel javult az üzleti partneri viszony, illetve mind a METRO, mind a P&G immár rálátott, miként hasznosíthatja a Verified by GS1 erejét a jobb és hatékonyabb működés érdekében a jövőben.

Az eltérések vizsgálatához Zaeske Laurent Seroux-t, a Procter & Gamble Vállalati törzsadatszolgáltatási igazgatóját kereste fel.


„Bár ez egyeseknek meglepő lehet, a márkatulajdonosok és a kiskereskedők nem szokták rendszeresen összevetni terméklistáikat, melyekből eladnak és vásárolnak” - jegyezte meg Seroux -, „így ez a projekt mindkettőnk számára nagyon érdekes és tanulságos volt”.

Automatizált azonosító-ellenőrzés már bevitelkor

A METRO egyik rövidtávú célja a saját üzleti rendszereiben minden szinten növelni az adatminőséget. A Verified by GS1 segítségével a saját terméklista-adatbázisuk és a márkatulajdonos üzletfelek közt úgynevezett „minőségi kapuk” hozhatóak létre.

Hosszabb távon a METRO abban reménykedik, hogy egy automatizált „határellenőrzési” rendszert alakíthat ki az újabb terméklistázásokra. „Automatizálni szeretnénk az adatbeáramlást a rendszereinkbe” - mondta Zaeske -, „Csak akkor lenne bevihető egy árucikk, ha minden attribútuma helyesen ki van töltve és meg van formázva. Máskülönben ez kézzel történő ellenőrzést vonna maga után”.

A Verified by GS1 használatával ez olyan, mintha valaki személyi igazolványát ellenőriznénk. A márkatulajdonosok arra használják a Verified by GS1-t, hogy az egyes termékeikhez hozzákapcsolhassák a hét alap attribútumot: a termék GTIN számát, megnevezését, leírását, a termék képének URL-jét, a GS1 Globális Termékkategória (Globális termékosztályozás) kódot, a nettó tartalmat és a mértékegységet, illetve az eladási országot.

A „határellenőrzés” ötletét Seroux is üdvözli: „Megértem, milyen értéket képvisel egy termék ’személyi igazolványának’ ellenőrzése. Ennek segítségével a kereskedők magabiztosan állíthatják, ’Igen, az vagy, akinek mondod magad, beléphetsz az üzletembe’”.


Előnyök a márkatulajdonosok számára

A Verified by GS1-ba történő termékfeltöltés időt és erőfeszítést igényel a márkatulajdonosok részéről, de számos előnnyel is jár.

„A Verified by GS1 segíti a márkavédelmet azáltal, hogy biztosítja, hogy a termékek a megfelelő helyeken, a megfelelő vállalatok által és a legjobb szándékkal kerüljenek értékesítésre”, jegyezte meg Seroux.

A METRO saját márkákkal is rendelkezik, így a Verified by GS1 szolgáltatást márkatulajdonosi szempontból is átlátja. Zaeske a következőket mondja a márkatulajdonosi előnyökről: „Azt láttuk, hogy ha egy szervezet képes a hét alap termékattribútumot 100 százalékos helyességgel kezelni a Verified by GS1-ben, akkor képes erre 200 vagy akár 2000 attribútummal is. Amint egy vállalat kitapasztalja, miként nyerje ki az információt a Verified by GS1-ből, könnyedén ennél többre is képes lesz. A Verified by GS1 új lehetőségeket nyit meg számunkra. Üzletünk manapság adatvezérelt, ezért mindannyiunknak jó termékadatokra van szüksége, hogy ebben az új világban érvényesülhessünk”.

Mindent a fogyasztóért

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy végső soron a fogyasztókért történik minden. Mindkettejük meggyőződése, hogy a holnap vásárlóinak alapvető elvárása lesz, hogy információkat érjenek el bármilyen termékről, melyet a boltban vagy a weben látnak.

„A P&G elkötelezett abban, hogy elnyerje fogyasztóinak bizalmát”, mondta Seroux, „A megfelelő és teljes termékinformációk biztosítása ennek egy alapvető eleme”.

"A Verified by GS1 számos üzleti folyamat fejlesztéséhez nyújt valós lehetőséget."

— Christian Zaeske, Globális törzsadatmenedzsment igazgató, METRO AG

Ha szeretné elolvasni a METRO és a Procter & Gamble teljes esettanulmányát, akkor kattintson IDE és lépjen tovább magyar nyelvű Esettanulmány platformunkra!