A GS1 szabványok és a Blockchain

A „blockchain” típusú hálózatok és rendszerek iránti egyre növekvő érdeklődés napjainkban jóval több, mint egy átmeneti trend. Könnyen lehet, hogy ez a technológia átalakítja jövőnket és újraírja a jelenlegi szabályokat a személyes és vállalati pénzügyekben, a gyógyszeriparban, az ellátási lánc átláthatóságát célzó folyamatokban, az építőiparban és még sorolhatnánk, hogy mely területeken.

Mi a Blockchain?

A Blockchain egyike azoknak a technológiai megoldásoknak, amely az üzleti partnerek közötti hálózati kommunikációban megvalósuló információ csere könyvelésével képes azt az összes szereplő által elfogadható módon „hitelesíteni”. Napjainkban azért kap meglehetősen nagy figyelmet, mert az egyszerű nyilvántartás mellett magas szintű IT biztonságot is kínál.

A rendszer a hálózati decentralizáció elvén működik és a létrehozott rekordok az alkalmazott információtechnológia jelenlegi szintjén gyakorlatilag megváltoztathatatlanok. Ettől azonban a Blockchain még továbbra sem lesz több vagy más, mint egy keretrendszer, amelyet meg kell tölteni tartalommal, adatokkal, vagyis üzleti kommunikációval és működési feltételekkel. Egy-egy speciális tranzakció-készletet használó iparágban szervezett blockchain-hálózat a szereplők által tipikusan használt üzleti folyamatban megvalósuló tranzakciókra épül. A tranzakciók rendjét a szereplők előre meghatározzák és a feltételek érvényesülése esetén automatikusan teljesülnek azok.

A GS1 szabványok és a pontos adatok kapcsolata

Minden tranzakcióhoz természetesen adatokra van szükség. Ha pedig adatokról van szó, ráadásul olyan üzleti adatokról, melyeket csak meghatározott hozzáféréssel szeretnénk elérhetővé tenni üzleti partereink számára – máris felmerül a kérdés, hogy hogyan tudunk olyan közös nyelvet teremteni az üzleti kommunikációban, amelyet bárhol, bárki megért?

Bármely üzleti tevékenység egyszerűbb és hatékonyabb, ha a résztvevő partnerek, a gyártók, a beszállítók, a kereskedők és nem utolsó sorban a vásárlók, könnyedén megértik egymást, egy nyelvet beszélnek. A GS1 a tulajdonosa és fejlesztője az egyik olyan közös nyelvnek, pontosabban szabványrendszernek, ami már több mint 40 éve működik a piacon. A GS1 szabványrendszer legismertebb és legelterjedtebb eleme a termékeken elhelyezett vonalkód, ami már 1974 óta létezik, és amire úgy tekinthetünk, hogy a digitális technológiák úttörője volt a kereskedelemben, jóval azelőtt, hogy a digitalizáció olyan méreteket öltött volna, mint napjainkban.

A Blockchain technológia is lehet egy ilyen eljövendő fejlődés úttörője. Ma még egy hálózati keretrendszer, ahol a biztonság hálózati jellegéből adódó speciális eleme az jelenti, hogy a rendszerben létrehozott rekordokat egy szervezett hálózatban gyakorlatilag nem lehet módosítani. De nem szabad elfeledkezni arról, hogy ha a rendszerbe felvitt adat hibás, vagy rossz, akkor valójában nem történt más, mint egy hamis információ megváltoztathatatlanul és felülírhatatlanul elindult a rendszerben a partnereink felé!

A GS1 szabványai gondoskodnak arról, hogy egy ellátási láncban minden szereplő egyértelműen tudja azonosítani a helyeket, és a termékeket, más fizikai egységeket vagy akár szolgáltatásokat is. Ezek az azonosítók azután vonalkódokba és RFID tagekbe kódolva rákerülnek a fizikai egységekre, biztosítva az automatikus dekódolás lehetőségét egy szkenner segítségével. Így az üzleti tranzakciókhoz szükséges adatok manuális beavatkozás nélkül bevihetők a digitális informatikai rendszerekbe, jelen esetben például egy Blockchain hálózatba, elkerülve a hibás adatok keletkezését.

Indul a hazai megvalósítás

A fenti elmélet gyakorlatba történő ültetése érdekében a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. az Erba 96 Kft. és a Blockchain Competence Center Kft. közös európai uniós pályázatot nyújtott be egy, a CEF eDelivery megoldáson alapuló, az élelmiszeripari ellátási láncok üzleti tranzakcióit kiszolgáló szolgáltatás kifejlesztésére, a termékhamisítás elleni küzdelem támogatására, melynek egyik integrált eleme lesz a Blockchain alapú üzleti folyamat-támogatás is. A létrejövő rendszer biztosítani fogja a GS1 szabványalapú üzleti tranzakciókkal kiszolgált élelmiszeripari ellátási lánc mentén mozgó termékekhez kapcsolódó események fizikai és virtuális szinteken történő nyomon követését és visszakereshetőségét a gyártástól a vevői vagy végfelhasználási pontig.

A projekt ideje alatt a fejlesztői konzorcium több csatornán keresztül, rendszeresen tájékoztatja az érdeklődőket az addig elért eredményekről és közreműködési lehetőséget biztosít a szolgáltatások iránt érdeklődőknek, többek között a fejlesztett megoldás egyedi igényekre történő testreszabásában, illetve a tesztelési és pilot üzembe történő bekapcsolódás területén.

Ha a projekt felkeltette érdeklődését, keresse bizalommal kollégáinkat:


Kecskés Katalin

kecskes@gs1hu.org


Kétszeri László

laszlo.ketszeri@gs1hu.org