A BIM jövője összefonódik a GS1 szabványokkal

A Building Information Modeling (BIM) egy olyan szoftver alapú módszer építési projektek tervezésére és megvalósítására, amely 3D épület- vagy szerkezetmodellen alapul. A BIM-et világszerte alkalmazzák, átlátható projektkezelést és magas szintű tervbiztonságot kínál az építtetők és az építési folyamatban résztvevők számára. Éppen ezért nem hiányozhat a rendszerből a szabványos azonosítás sem, melyre egyre több országban a GS1 szabványokat alkalmazzák.

A BIM egy integrált platform, amely kiterjed az építkezés összes szakaszára. Átfogó, valós idejű képet ad az épület teljes életciklusa során minden szereplő számára. Magába foglalja a projekt fizikai és funkcionális jellemzőit, egy helyen összesíti az épület minden eleméről szóló összes információt.

A BIM 3D modell összesíti az épület során felhasznált elemek tulajdonságait, fizikai jellemzőit, vizuális és funkcionális adatait.


A modell segítségével az építkezés során együttműködő szereplők az összegyűjtött és a projekt kulcsfontosságú szakaszaiban mindig frissített információkra tudnak támaszkodni. A digitális épületinformációs modell létrehozása lehetővé teszi azoknak, akik kapcsolatba lépnek vagy feladatuk van az épülettel, hogy optimalizálni tudják tevékenységeiket.

5D BIM

Az idő- és költségtényezők további integrálásával a 3D modell fokozatosan 4D vagy 5D modellé alakítható, ezáltal még jobban segítve a projektben résztvevőket a hatékonyság követésében és a megfelelő időben történő esetleges korrekciókban.

A következő generációs 5D BIM már figyelembe veszi a projekt költségeit és ütemezését a 3D-s szabványos területrendezési paraméterek mellett. Olyan részleteket is tartalmaz, mint a geometria, specifikációk, esztétika, termikus és akusztikai tulajdonságok. Az 5D BIM platform lehetővé teszi a tulajdonosok és a vállalkozók számára, hogy azonosítsák, elemezzék és rögzítsék a változások hatását a projekt költségeire és ütemezésére. Az 5D BIM vizuális és intuitív jellege nagyobb esélyt ad a vállalkozóknak a kockázatok korábbi azonosítására és ezáltal jobb döntések meghozatalára.


GS1 és a BIM

A BIM technológia teljes előnyeinek kihasználása egyedi azonosítás alkalmazása nélkül igen bonyolult lenne, hiszen minden egyes beépítésre kerülő elemet pontosan kell ismerni ahhoz, hogy a rendszer valós értékeket mutasson. Ennek érdekében a projektgazdáknak és a kivitelezőknek a szabványos megoldások segíthetnek a tervezéstől kezdve, és minden érdekeltnek szabványosított tervezési és adatszolgáltatási formátumokat kell elfogadnia, amelyek kompatibilisek a BIM-mel.

Ebben segít a GS1, hiszen a GS1 szabványokkal egyedileg azonosíthatóak az építési termékek, elemek, eszközök - és erre számos ország építőiparában már évek óta a GS1 szabványos GTIN számokat (Global Trade Item Number – Globális kereskedelmi áruazonosító szám) alkalmazzák. A GTIN számokhoz a termékekkel kapcsolatos minden szükséges adat hozzákapcsolható egy online nyilvántartás segítségével, így a folyamatok digitalizálhatóak lesznek és minden érintett egységesen ugyan azt érti egy-egy termék alatt. A hatékonyabb építési folyamatokhoz a kiindulópont tehát a szabványosított azonosítás és strukturált termékadatok megléte.

A GTIN BIM-folyamaton belüli felhasználásának sok előnye van. A GTIN kódolható különféle típusú automatikus adatrögzítési technológiákba, például vonalkódokba és EPC-kompatibilis RFID-címkékbe. Ez zökkenőmentes adatáramlást tesz lehetővé a vásárlástól kezdve.

Például egyes piacokon már elérhető olyan applikáció, mellyel az alvállalkozó beolvashatja az összes okostelefonnal megvásárolt terméket, és teljes terméklistát küldhet a vállalkozónak. Ezután a termékadatot és a dokumentációt automatikusan eljuttathatja a digitális építési projektbe egy digitális keretrendszer segítségével. Ezután a vállalkozó könnyen ellenőrizheti, hogy az összes termék megfelel-e a tervezettnek és a rendszer specifikációinak.

A GS1 szabványokkal és strukturált adatsablonokkal a BIM támogatja a szabványok digitalizálását.


A jövő a szabványos építőipari megoldásoké

Az építőiparban még nem indult el az egyeztetés egy integrált platform bevezetésére, amely kiterjed a projekt tervezésére, kivitelezésére, üzemeltetésére és karbantartására. Ehelyett ma jellemzően egyedi szoftvereszközökre támaszkodnak a szektor képviselői. Ezenkívül a projektgazdák és a vállalkozók gyakran használnak különböző platformokat, amelyek nem szinkronizálhatók egymással. Ennek eredményeként nincs egyetlen forrás, amely integrált, valós idejű képet nyújtana a projekt tervezéséről, költségeiről és ütemezéséről.

Az építőipar jövője ugyanakkor digitális, a BIM pedig a tervezés és a hosszú távú létesítménygazdálkodás jövője. A hardver, a szoftver és a felhőalapú alkalmazások képesek a növekvő mennyiségű nyers adat és információ kezelésére, ezért a BIM használata még hangsúlyosabbá válik, mint valaha. A GS1 szabványos egyedi azonosítással pedig gyorsabb a digitalizáció és kevesebb az emberi hiba, ezáltal költséghatékonyabb a teljes építési folyamat.

Egy tanulmány szerint a BIM-et alkalmazók 75 százaléka pozitív megtérülésről számolt be. Beszámoltak a projekt rövidebb életciklusáról, valamint a papírmunka és az anyagköltségek megtakarításáról is. Ezen előnyöket figyelembe véve számos kormány, köztük Nagy-Britannia, Finnország és Szingapúr kormánya felhatalmazza a BIM használatát állami infrastrukturális projektekhez is.

A BIM előnyei GS1 szabványokkal kombinálva:

 • Nagy tervezési biztonság komplex projektek esetében;
 • Központosított adatkezelés teljes projektinformációval;
 • Strukturált kommunikáció szabványokkal;
 • Építési projektek 3D-s ábrázolása az információk és dokumentumok összekapcsolásával;
 • Folyamatosan frissített, bármikor elérhető projektinformációk;
 • Könnyebb építéshelyi felügyelet;
 • Minőség növelése a hibás tervezés korai felismerése révén;
 • Építési költségek csökkentése;
 • A munka biztonságának növelése a rendszeralapú jóváhagyási folyamatok révén;
 • Kockázatok minimalizálása a kivitelezés során;
 • A határidők könnyebb ellenőrzése az építési szakaszokban;
 • Időmegtakarítás az egész építési folyamat során;
 • Az információk további felhasználása a létesítmény üzemeltetéséhez.

Ha kérdése volna vagy többet szeretne megtudni a GS1 szabványos azonosítási lehetőségekről az építőiparban, keresse szakértőnket: Berecz Tímea szektormenedzsert (timea.berecz@gs1hu.org