9 potenciális technológia, a legújabb üzleti trendek szolgálatában

Napjaink üzleti kihívásai elképesztően összetettek és sokoldalúak. Ebből következik, hogy egyetlen új technológia bevetésével nem lehet minden problémára megoldást adni. Éppen ezért a vállalkozásoknak ma fel kell mérniük több technológia alkalmazásának lehetőségét is és invesztálniuk kell ezek bevezetésébe. 

Tekintsük át azokat a top újdonságokat, amelyek nagy valószínűséggel hatással lesznek a GS1 iparágaira ma és a közeljövőben!

A GS1 nemrég összeállított és publikált egy piackutatási jelentést „Trendkutatás 2018-2019: lehetőségek azonosítása a GS1 számára, mellyel megoldhatók napjaink parági kihívásai” címmel (Trend Research 2018-2019: Identifying opportunities for GS1 to address today’s industry challenges), ennek eredményeiből mutat be néhányat jelen cikkünk.

1. Internet of Things (IoT), szenzorok és a biometria

A dolgok internete, röviden IoT hatalmas hatással volt szinte minden iparágra azzal, hogy egyfajta „dizájn platformot” hozott létre, amely alkalmas a legkülönbözőbb applikációk kifejlesztésére. Azok a kulcsszektorok, amikre leginkább hatással van az IoT, a szenzorok és a biometria: az automatizáció és az „Okos eszközök” (legyen szó bármilyen eszközről), a „Felhatalmazott fogyasztó” trendje, a logisztikai és szolgáltatási szektorok, a nyomon követés és a fenntarthatóság.

2. Mesterséges intelligencia (A.I.)

Az A.I. gyűjtőneve azoknak az okos számítógépes technológiáknak, amelyek képesek komplex problémákat és adathalmazokat analizálni. Ez a technológia pillanatok alatt ki tudja mutatni az adatokban rejlő visszatérő mintákat, ezáltal lehetőséget ad a pontosabb előzetes tervezésre.

Az A.I. támogatja az automatizációt és az „Okos eszközök” trendjét, lehetőséget ad új autonóm robottechnológiák alkalmazására, új utakat teremt a napjaink tudatos fogyasztóival történő együttműködésre, és számos új kihívást szinte azonnal, időkiesés nélkül megoldhatóvá tesz.

3. Nyílt, strukturált és összekapcsolt adatok

Szinte minden hasznos üzleti és fogyasztói applikáció több csatornán keresztül kell, hogy hozzáférjen adatokhoz. Ezeknek az adatcsoportoknak az integrálása elképesztően nehéz feladat, főleg, ha ezek az adatok nem kellően strukturáltak.

Minél inkább nyílt, strukturált és összeláncolt egy adatcsoport, annál könnyebbé teszi az interoperabilitást és annál nagyobb hatással lesz az olyan új trendekre, mint a „Felhatalmazott vásárló” – ami annyit tesz, a fogyasztók véleményét, visszajelzéseit figyelembe veszik a termékfejlesztések során -, vagy a nyomon követés, az automatizáció és az „Okos eszközök”.

4. Autonóm logisztika

Ahogyan az önvezető autók átírják a személyszállítás intézményét, hasonlóan a logisztikai szektor számára fejlesztett legújabb applikációk is lehetővé teszik az autonóm megoldások felé történő elmozdulást.

A robotika és az A.I. szintén olyan technológiák, melyek hozzájárulnak az autonóm logisztika előnyeinek kiaknázásához, amelyek kulcsszerepet játszanak az olyan új trendekben, mint az egyedi igényekre szabott logisztikai szolgáltatások, az automatizáció és az „Okos eszközök” trendje.


5. A blockchain és a megosztott adatok

A blockchain iránti érdeklődés az iparágak széles körében megnövekedett, annak köszönhetően, hogy a blockchain úgy nyújt megoldást nagyszámú partnerek közötti adatmegosztásra, hogy közben az eddigieknél nagyobb adat- és tranzakció biztonságot kínál.

A blockchain új képességeket nyújt, segítve az érdeklődés újbóli növekedését az adatmegosztás magasabb színvonalú menedzselhetőségét biztosító adatközpontok iránt. A blockchaint nagyon hamar kikiáltották az egyik legpotenciálisabb megoldásként a nyomon követés és még konkrétabban az élelmiszer biztonsági applikációk támogatásában.

6. Computeres képalkotás

Amíg a computeres képalkotás kezdeti megjelenésekor inkább csak a tárgyfelismerésre koncentráltak, mára ennek a technológiának a felhasználási köre jócskán kibővült. A vizuális computer technológiák ma már képesek egy adott környezet vizsgálatára, és az eredmények alapján történő döntéshozatalra, vagy konklúziók levonására, ezáltal a legkülönbözőbb új applikációkat képesek támogatni a logisztikai központok és raktárak minőségellenőrzésében.

Ezeken túl ez a technológia is képes más üzleti trendek támogatására, például kombinálhatók az automatizációval, az „Okos eszközökkel”, valamint hatékonyságot és gyorsabb folyamatokat eredményeznek az egyedi igényeket kiszolgáló logisztikában és egyéb szolgáltatások esetén.

7. Hangfelismerő rendszerek

A hangfelismerés és hang alapján történő folyamatvégrehajtás sokat fejlődött és nagymértékben növelte a személyi asszisztens-eszközök bevezetési törekvéseit a vállalkozások körében.

Ez az új „átalakító kereskedelem” népszerű új trendként nagy hatással van a brandekre, vállalkozásokra és a piacokra is. Az érintett szereplők egyre nagyobb számban lépnek kapcsolatba a vásárlóikkal különböző hangfelismerő applikációkon keresztül annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék a termékeikkel kapcsolatos felméréseket, hogy választ kapjanak a fogyasztóknak feltett kérdésekre és egyszerűsítsék a rendelési folyamatokat.

Ez a technológia legnagyobb hatással a következő új trendekre lesz: „Felhatalmazott fogyasztó”, automatizáció és „Okos eszközök”.

8. Robotika

A robotizált rendszerek számos formában léteznek, akár bizonyos folyamatok autonóm elvégzéséről, vagy félautomatizált elvégzéséről van szó, akár több robot, vagy ember és robot munkájának összehangolásáról, vagy egyéb komplexebb feladatok elvégzéséről.

A robotika legújabb trendje a „együttműködő robotok” melyet cobotikának, vagy co-robotikának is neveznek, ahol a robotok emberekkel lépnek interakcióba logisztikai központokban vagy a termelés, gyártás folyamata során.

A robotika kulcsszerepet játszhat az automatizáció és az „Okos eszközök” trendjének terjedésében, valamint segít az egyedi fogyasztói igények skálázásában is.

9. Kibővített, virtuális (AR/VR) és kevert vizualizáció

A digitális képek és információ kiterjesztése a valós világra mobileszközök, kiegészítők és headseteek használatával segíti a pontosságot és a hatékonyságot az iparági és a kereskedelmi tervezések és gyártási beállítások során.

Ezek a rendszerek nagy hatással lesznek arra, hogy az automatizáció és az „Okos eszközök”, valamint a „Felhatalmazott fogyasztó”, mint új üzleti trendek még szélesebb körben elterjedhessenek.

Tudjon meg többet! Töltse le a GS1 teljes jelentését az alábbi linkre kattintva:

Trend Research 2018-2019, Identifying opportunities for GS1 to address today’s industry challenges