GTIN Kisokos

A GTIN szám nem más, mint termékének a személyi igazolványa. Épp ezért fontos, hogy a helyes logika szerint képezze. Ezen az oldalon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a GTIN számok helyes kialakításáról.


Miért fontos a helyesen képzett GTIN szám?

Egy kisebb vállalkozás életében meghatározó pont, amikor a termékeivel piacra lép. A nagyobb cégek esetében egy új termék bevezetése, meglévő fejlesztése hasonló mérföldkő lehet. Cégmérettől függetlenül azonban mindig figyelni kell arra, hogy megfelelő módon azonosítsuk a termékeinket, így azok probléma nélkül juthatnak el a fogyasztóhoz.

A GTIN Kisokos oldalunkon a GTIN számképzéssel kapcsolatos problémákra és azok megoldási módjaira hívjuk fel a figyelmet – amennyiben Önöknél hasonló kérdés merül fel, esetleg ismerősek a problémák, bátran keressék szakértőinket!

A termékek eladásához akár üzletekben, akár online, akár mindkét csatornán értékesít, vonalkódra van szükség, melyhez minden esetben tartozik egy azonosítószám is.


A vonalkódok (és a hozzájuk tartozó azonosítószámok) alapja egy egyedi GS1 számtartomány, másnéven GS1 Globális Cégprefix, melyet Magyarországon kizárólag a GS1 Magyarország ad ki. Ezen GS1 Cégprefix felhasználásával lehet GTIN azonosítószámot létrehozni.

Mire kell figyelni a GS1 Cégprefix kapcsán?

Különösen figyelni kell arra, hogy minden cég az általa igényelt GS1 Cégprefixet használja és abból hozza létre azonosítószámait.

A GS1 Cégprefixek kiosztásának rendszerét hazánkban a GS1 Magyarország tartja karban. Minden GS1 Cégprefix más cégre mutat, így amennyiben hibás GS1 Cégprefixből hoznak létre GTIN számot, az más vállalkozás adataira fog mutatni.

Az Árureferencia szám helyes képzése

A GTIN számban a Cégprefix után az ún. Árureferencia számot kell megadni a termékéhez. Különösen fontos, hogy a GS1 Cégprefix és az Árureferencia szám együttesen 12 numerikus karaktert alkosson. A 13. karakter minden esetben az ellenőrző szám.

Ha a 12 karaktert már összeállította, Ellenőrzőszám-számítás aloldalunkon képezheti hozzá az utolsó karaktert, mely így biztosan helyes lesz.

Vegye igénybe a GTIN számvizsgálati lehetőséget most!

Küldje el GTIN számait szakértőinknek az alábbi űrlap segítségével már most!

Töltse ki az alábbi online űrlapunkat és küldjön be akár több GTIN számot is ellenőrzésre! Szakértőink minden esetben felveszik Önnel a kapcsolatot és segítenek a felmerülő kérdéseinek megválaszolásában.


Olvassa el kiadványunkat a GTIN számról! 


Kiadványunk bemutatja a GTIN szám szerepét és ennek a GS1 szabványos azonosítószámnak a helyes felépítését is, példákkal illusztrálva.

Töltse le kiadványunkat most a képre kattintva!

Praktikus tanácsok a kivitelezéshez

Hogyan hozhat létre helyesen GTIN-13 azonosító számot?

  • Használja a SzabványMenedzser szoftvert! A platformon néhány kattintással új azonosító számokat képezhet termékeire. A rendszer lehetőséget biztosít a kapcsolódó adatok nyilvántartására, biztonságos tárolására, folyamatos hozzáféréssel. A szoftver a GS1 Magyarország Partnerei számára az éves licenc keretében biztosított szolgáltatás.
  • Vonalkód-vizsgálati szolgáltatásunk igénybevételével megbizonyosodhat arról, hogy vonalkód jelképei szabványosak, jól olvashatóak, a kereskedelmi forgalomban való használatra alkalmasak. Az éves GS1 licenc 5 db vonalkódvizsgálatot tartalmaz.

Mi a teendő, ha mégis rossz számot hozott létre?

A termékek elosztási rendszerének komplexitása miatt kiemelten fontos a termékek globálisan egyedi azonosítása a GTIN szám segítségével. Amennyiben ez az egyedi azonosító hibás, a kereskedelmi folyamatok során fennakadások keletkeznek. Az első és legfontosabb teendő ilyenkor, hogy kérje a GS1 Magyarország szakértőinek segítségét! (szakerto@gs1hu.org)

Természetesen a hibák megelőzése a legfontosabb. Így minden esetben javasolt rendszeresen ellenőrizni az azonosítóikat annak érdekében, hogy a hasonló problémák kiküszöbölhetők legyenek.

Kérdése van? Forduljon bizalommal kollégáinkhoz!