40 éves a GS1 Magyarország

A GS1 Magyarország a globális GS1 szervezet kizárólagos hazai képviselete, a hazánkban hivatalosan működő GS1 Tagszervezet.

Ismerkedjen meg a GS1 globális szervezet 50 éves és a GS1 Magyarország 40 éves történetével!


A HAZAI KEZDETEK….

Idén 40 éve annak, hogy az EAN (az Európai Termékszámozási Társaság) tagjai közé fogadta Magyarországot és a Magyar Kereskedelmi Kamara égisze alatt néhány hazai szakember megkezdte a termékszámozási szabványrendszer hazai bevezetését, terjesztését.

Viszkei György - aki a mai napig a GS1 Magyarország elnöke - 1983. február 15-én kapta meg a kinevezést az iroda vezetésére, amely ETK/EAN Iroda néven, 3 fővel kezdte meg hazai működését.

A kezdetben kockás füzetben vezetett számkiadási gyakorlatban az első nagyobb technológiai lépést egy Commodore 64 számítógép beszerzése jelentette. Megkezdődtek az egyeztetések a hazai gyártókkal.

Az első gyártó, aki elkezdte az EAN rendszer alkalmazását, a Caola volt és az első termék, amire azonosító került Magyarországon egy Caola szappan lett.

Az első vonalkód-leolvasásra az 1984-ben megnyílt Skála Metróban került sor - ennek állít emléket Kolodko Mihály miniszobra a Nyugati téren, amely Skála Kópét ábrázolja egy vonalkód címkén ülve.

Néhány dolog, amit érdemes tudni rólunk:

1951

A vonalkódot Norman Joseph Woodland találta fel, és 1951-ben szabadalmaztatták az Egyesült Államokban.

1974

1974. június 26-án 8:01-kor került sor a történelem első valódi vonalkód leolvasására: egy Marsh szupermarket kasszájánál, Ohio állam Troy városában. A termék egy 10 darabos Wrigley’s Juicy Fruit rágógumi volt.

1977

12 európai ország megalapítja az EAN (The European Article Numbering Association) szervezetet és együtt fejlesztik ki a ma GS1 néven ismert azonosítási rendszert.

1983

A Magyar Kereskedelmi Kamara égisze alatt megkezdi működését a hazai ETK/EAN iroda. A hazai szervezet 2006-tól veszi fel a GS1 Magyarország nevet.

2005

Az európai és az amerikai szabványrendszert felügyelő Társaságok egyesültek és létrejött a globális GS1 szervezet és a globális GS1 szabványrendszerelősegítve a világszintű kereskedelem hatékonyságát és a rendszerek átjárhatóságát.

2015

A GS1 globális szervezet teljes arculati és kommunikációs megújulása. Az új szlogenünk: „A GS1 hisz abban, hogy a szabványok ereje jobbá teheti azt, ahogyan dolgozunk és élünk.”

2019

A GS1 Magyarország elindította egyedülálló szakértőképzéseit (GS1 Egészségügyi szakértőképzés és GS1 Nyomonkövetési szakértőképzés) valamint debütált komplex, szoftverrel támogatott szaktanácsadási szolgáltatásunk.

2019. február 9.

Először jelennek meg a kétdimenziós, ún. GS1 DataMatrix kódok a hazai vényköteles gyógyszerek csomagolásán.

2020

A legnagyobb hazai e-piactér, az eMAG is úgy döntött, hogy értékesítőinek jobb kiszolgálása és saját folyamatai hatékonyságának optimalizálása céljából elkezdi alkalmazni a GS1 szabványát, a GTIN számot.

2020. június

Útjára indul a Magyar Lean & Green Program, melynek célja segíteni a hazai vállalkozásokat fenntarthatósági stratégiájuk kialakításában és szén-dioxid kibocsátásuk hatékony csökkentésében.

2022

Zászlóshajó szolgáltatásunkat, a VonalkódMenedzsert (korábbi nevén: SzabványMenedzser) már több mint 3000 GS1 partnerünk használja. A felhő-alapú platform megoldást ad az üzleti adminisztrációra és segít könnyedén alkalmazásba venni a GS1 szabványokat.

2023

Felsőoktatási programunkban már közel 20 hazai Egyetem és Főiskola vesz részt.

2023

A GS1 Magyarország újjáéleszti Magyarországon az ECR Platformot, hogy a kereskedelmi szektor képviselői számára egy olyan közösséget teremtsen, amelybe az iparág képviselői együttműködhetnek szektorszintű, harmonizált legjobb gyakorlatok kialakításában.

Nézzen be a színfalak mögé Gyetván Csabával! Filmet forgattunk a vonalkódok és más GS1 megoldások szerepéről a mindennapokban.

Mi történne a világunkkal a GS1 vonalkódok nélkül?

Nézd meg videónkat, melyben Gyetván Csaba mutatja meg a színfalak mögött a vonalkódok feladatait, hogy hány különböző helyen és milyen módon támogatják a mindennapjainkat ezek a fekete-fehér jelképek!

50 éve formáljuk a jövőt

A vonalkód mögött álló nemzetközi szervezet, a GS1 idén ünnepli fennállásának félévszázados évfordulóját

A GS1 egy semleges, globális együttműködési platform, amely egy asztalhoz ülteti az iparág vezetőit, a kormányt, a szabályozókat, a tudományos köröket és az egyesületeket, hogy szabványokon alapuló megoldásokat dolgozzanak ki az adatcsere kihívásainak kezelésére.

Méretünk és elérésünk – 116 ország helyi tagszervezetei, több mint kétmillió felhasználó vállalat és napi 6 milliárd tranzakció – segítenek biztosítani, hogy szabványaink az üzleti élet közös nyelveként működhessenek az egész világon.