40 éves a GS1 Magyarország

A vonalkód és a mögötte álló szervezet, a GS1 immár fél évszázada segíti szakértelmével a globális kereskedelmet, a nemzetközi szervezet hazai kizárólagos képviselete, a GS1 Magyarország pedig idén ünnepli alapításának 40. évfordulóját.

A HAZAI KEZDETEK….

Idén 40 éve annak, hogy az EAN (az Európai Termékszámozási Társaság) tagjai közé fogadta Magyarországot és a Magyar Kereskedelmi Kamara égisze alatt néhány hazai szakember megkezdte a termékszámozási szabványrendszer hazai bevezetését, terjesztését.

Viszkei György - aki a mai napig a GS1 Magyarország elnöke - 1983. február 15-én kapta meg a kinevezést az iroda vezetésére, amely ETK/EAN Iroda néven, 3 fővel kezdte meg hazai működését.

A kezdetben kockás füzetben vezetett számkiadási gyakorlatban az első nagyobb technológiai lépést egy Commodore 64 számítógép beszerzése jelentette. Megkezdődtek az egyeztetések a hazai gyártókkal.

Az első gyártó, aki elkezdte az EAN rendszer alkalmazását, a Caola volt és az első termék, amire azonosító került Magyarországon egy Caola szappan lett.

Az első vonalkód-leolvasásra az 1984-ben megnyílt Skála Metróban került sor - ennek állít emléket Kolodko Mihály miniszobra a Nyugati téren, amely Skála Kópét ábrázolja egy vonalkód címkén ülve.

Az egykori ETK/EAN Iroda ma már önálló szervezetként, közel 30 szakemberrel segíti a hazai vállalkozásokat és úgy hívják:

GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.

Nézze meg a GS1 Magyarország 40 évéről szóló videót!

A JÖVŐNK...

Küldetésünk

Lehetővé tesszük a hazai vállalkozások és szervezetek, valamint a fogyasztók számára, hogy a megbízható adatok cseréje által javuljon a hatékonyság, a biztonság, az átláthatóság és a fenntarthatóság.

Új stratégiánk

1. Szabványokra épülő megoldások

2. Értékláncok támogatása

3. Megújult szervezet

4. Ügyfélélmény

5. Stratégiai Partnerség


Missziónk

Hiszünk abban, hogy a jövőben a GS1 Magyarország megújult szervezetként, megerősített stratégiai partnerségekkel, szabványokra épülő megoldásokkal támogatja az értékláncok hatékony és fenntartható működését.

A GS1 szabványok megkönnyítik bármely iparág legkülönbözőbb méretű vállalkozásainak működését, mert általuk:

  • Az üzleti folyamatok gyorsabban és pontosabban zajlanak;
  • A működési költségek és a hulladéktermelés csökkenthető, az üzleti tevékenység fenntarthatóbb;
  • A fogyasztók és a betegek biztonsága magasabb szinten érhető el.
Ismerje meg a különböző szektoroknak szóló GS1 megoldásokat ide kattintva!

50 éve formáljuk a jövőt

A vonalkód mögött álló nemzetközi szervezet, a GS1 idén ünnepli fennállásának félévszázados évfordulóját

A GS1 egy semleges, globális együttműködési platform, amely egy asztalhoz ülteti az iparág vezetőit, a kormányt, a szabályozókat, a tudományos köröket és az egyesületeket, hogy szabványokon alapuló megoldásokat dolgozzanak ki az adatcsere kihívásainak kezelésére.

Méretünk és elérésünk – 116 ország helyi tagszervezetei, több mint kétmillió felhasználó vállalat és napi 6 milliárd tranzakció – segítenek biztosítani, hogy szabványaink az üzleti élet közös nyelveként működhessenek az egész világon.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a GS1 nemzetközi szervezet kizárólagos magyarországi képviselője, ahol a hazai vállalatok szabványos GS1 azonosító számokat és GS1 vonalkódokat igényelhetnek, kiválthatják szervezetazonosító (GLN) számukat, megismerhetik az azonosítás legújabb technológiáit, és részt vehetnek az azonosítási megoldásokról és módszertanokról szóló képzéseken, szakmai konferenciákon.
A cég elnevezése:

GS1 MAGYARORSZÁG Globális Azonosító és Kommunikációs Rendszereket Működtető Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Rövidített név:

GS1 MAGYARORSZÁG Nonprofit Zrt.

Cím:

H-1139 Budapest, Fáy utca 1/b
H-1388 Budapest, Pf.73


Cégjegyzékszám:

01-10-045991


Adószám:

14300011-2-41

Bankszámlaszám:

Raiffeisen Bank

12001008-01718964-00100001