40 éves a GS1 Magyarország

Köszöntjük a Profi-t-ability társasjáték döntőseit!

A vonalkód és a mögötte álló szervezet, a GS1 immár fél évszázada segíti szakértelmével a globális kereskedelmet. Nem véletlen, hogy vele kapcsolatban a BBC úgy fogalmazott: „egyike annak az 50 dolognak, ami megalapozta a világgazdaságot”

Ismerkedj meg a GS1 globális szervezet 50 éves és a GS1 Magyarország 40 éves történetével!


A HAZAI KEZDETEK….

Idén 40 éve annak, hogy az EAN (az Európai Termékszámozási Társaság) tagjai közé fogadta Magyarországot és a Magyar Kereskedelmi Kamara égisze alatt néhány hazai szakember megkezdte a termékszámozási szabványrendszer hazai bevezetését, terjesztését.

Viszkei György - aki a mai napig a GS1 Magyarország elnöke - 1983. február 15-én kapta meg a kinevezést az iroda vezetésére, amely ETK/EAN Iroda néven, 3 fővel kezdte meg hazai működését.

A kezdetben kockás füzetben vezetett számkiadási gyakorlatban az első nagyobb technológiai lépést egy Commodore 64 számítógép beszerzése jelentette. Megkezdődtek az egyeztetések a hazai gyártókkal.

Az első gyártó, aki elkezdte az EAN rendszer alkalmazását, a Caola volt és az első termék, amire azonosító került Magyarországon egy Caola szappan lett.

Az első vonalkód-leolvasásra az 1984-ben megnyílt Skála Metróban került sor - ennek állít emléket Kolodko Mihály miniszobra a Nyugati téren, amely Skála Kópét ábrázolja egy vonalkód címkén ülve.

Néhány dolog, amit érdemes tudni rólunk:

1951

A vonalkódot Norman Joseph Woodland találta fel, és 1951-ben szabadalmaztatták az Egyesült Államokban.

1974

1974. június 26-án 8:01-kor került sor a történelem első valódi vonalkód leolvasására: egy Marsh szupermarket kasszájánál, Ohio állam Troy városában. A termék egy 10 darabos Wrigley’s Juicy Fruit rágógumi volt.

1977

12 európai ország megalapítja az EAN (The European Article Numbering Association) szervezetet és együtt fejlesztik ki a ma GS1 néven ismert azonosítási rendszert.

1983

A Magyar Kereskedelmi Kamara égisze alatt megkezdi működését a hazai ETK/EAN iroda. A hazai szervezet 2006-tól veszi fel a GS1 Magyarország nevet.

2005

Az európai és az amerikai szabványrendszert felügyelő Társaságok egyesültek és létrejött a globális GS1 szervezet és a globális GS1 szabványrendszerelősegítve a világszintű kereskedelem hatékonyságát és a rendszerek átjárhatóságát.

2015

A GS1 globális szervezet teljes arculati és kommunikációs megújulása. Az új szlogenünk: „A GS1 hisz abban, hogy a szabványok ereje jobbá teheti azt, ahogyan dolgozunk és élünk.”

2019

A GS1 Magyarország elindította egyedülálló szakértőképzéseit (GS1 Egészségügyi szakértőképzés és GS1 Nyomonkövetési szakértőképzés) valamint debütált komplex, szoftverrel támogatott szaktanácsadási szolgáltatásunk.

2019. február 9.

Először jelennek meg a kétdimenziós, ún. GS1 DataMatrix kódok a hazai vényköteles gyógyszerek csomagolásán.

2020

A legnagyobb hazai e-piactér, az eMAG is úgy döntött, hogy értékesítőinek jobb kiszolgálása és saját folyamatai hatékonyságának optimalizálása céljából elkezdi alkalmazni a GS1 szabványát, a GTIN számot.

2020. június

Útjára indul a Magyar Lean & Green Program, melynek célja segíteni a hazai vállalkozásokat fenntarthatósági stratégiájuk kialakításában és szén-dioxid kibocsátásuk hatékony csökkentésében.

2022

Zászlóshajó szolgáltatásunkat, a VonalkódMenedzsert (korábbi nevén: SzabványMenedzser) már több mint 3000 GS1 partnerünk használja. A felhő-alapú platform megoldást ad az üzleti adminisztrációra és segít könnyedén alkalmazásba venni a GS1 szabványokat.

2023

Felsőoktatási programunkban már közel 20 hazai Egyetem és Főiskola vesz részt.

2023

A GS1 Magyarország újjáéleszti Magyarországon az ECR Platformot, hogy a kereskedelmi szektor képviselői számára egy olyan közösséget teremtsen, amelybe az iparág képviselői együttműködhetnek szektorszintű, harmonizált legjobb gyakorlatok kialakításában.

Játssz velünk és ha helyesen válaszolsz, máris megajándékozunk!

Az alábbi kérdésekre minden helyes választ megtalálsz ezen az oldalon, csak nézz körül figyelmesen!

Nézz be a színfalak mögé Gyetván Csabával! Filmet forgattunk a vonalkódok és más GS1 megoldások szerepéről a mindennapokban.

Mi történne a világunkkal a GS1 vonalkódok nélkül?

Nézd meg videónkat, melyben Gyetván Csaba mutatja meg a színfalak mögött a vonalkódok feladatait, hogy hány különböző helyen és milyen módon támogatják a mindennapjainkat ezek a fekete-fehér jelképek!

50 éve formáljuk a jövőt

A vonalkód mögött álló nemzetközi szervezet, a GS1 idén ünnepli fennállásának félévszázados évfordulóját

A GS1 egy semleges, globális együttműködési platform, amely egy asztalhoz ülteti az iparág vezetőit, a kormányt, a szabályozókat, a tudományos köröket és az egyesületeket, hogy szabványokon alapuló megoldásokat dolgozzanak ki az adatcsere kihívásainak kezelésére.

Méretünk és elérésünk – 116 ország helyi tagszervezetei, több mint kétmillió felhasználó vállalat és napi 6 milliárd tranzakció – segítenek biztosítani, hogy szabványaink az üzleti élet közös nyelveként működhessenek az egész világon.