Első lépések

GS1 Cégprefix igénylése

Ha már van terméke, sőt üzleti terve és néhány vevője is, akkor eljött az idő a következő nagy lépés megtételére. Ahhoz, hogy termékét kereskedelmi láncokon, vagy kisboltokon keresztül, esetleg online webáruházban értékesítse, vonalkódra van szüksége. A vonalkódos jelöléshez az első állomás a GS1 Cégprefix igénylése és a GS1 Partnerré válás.

A GS1 egy globális szabvány és megoldás rendszer és az ellátási láncok hatékonyságának, láthatóságának javítására szolgál. Alapját az egyedi azonosítás adja, amely egy szabályozottan karbantartott számozási rendszer, amit számos nemzetközi szervezet, így többek között az ISO is nyilvántart és elismer.

A GS1 számozási rendszer számtartományokon - GS1 Prefixeken, illetve cégazonosító GS1 cégprefixeken - alapszik. 

Az így kialakított azonosítási rendszerre épülő adatjelölési és adathordozói módozatok, – vonalkódok és elektronikus rádiófrekvenciás címkék, továbbá adattovábbítási – elektronikus kommunikációs üzenetek és az azokat kiszolgáló adatbázis szabványok, valamint az ezeken alapuló áru nyomon követési, visszahívási, fenntarthatósági és további üzleti felhasználások és megoldási rendszerek, mind a GS1 szabvány és megoldás rendszer részei, a GS1 szellemi tulajdonai, licencbe adható és licencbe vehető elemei.

Magyarországon a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. kizárólagosan jogosult a GS1 rendszer működtetésére a GS1 licenc és szellemi tulajdonjogok gyakorlására.

A GS1 Magyarország az eltérő igényeknek megfelelően különböző hosszúságú GS1 Cégprefixeket nyújt, melyet a regisztráció során kell megigényelni. Ennek érdekében már a regisztrációt megelőzően érdemes végiggondolni, hogy termékazonosítás esetén Ön hány féle terméket kíván majd vonalkóddal ellátni.

Mi a GS1 Cégprefix?

A GS1 Cégprefix egy a GS1 Magyarország által kiadott egyedi számtartomány, melyet a GS1 rendszerhez regisztrációval történő csatlakozást követően adunk használatban az Ön vállalkozásának. A GS1 Cégprefix egy olyan 6–10 számjegy hosszúságú karaktersor, amely egyértelműen azonosítja azt a jogi személyt, aki számára az ki van adva. A GS1 Cégprefix biztosítja minden egyes termék, vagy más GS1 Azonosító kulcs egyedi azonosításának lehetőségét. Ez az egyetlen módja annak, hogy saját márkáját egyedileg azonosítsa bárhol a világon a globális ellátási láncban.

További részleteket is megtudhat a GS1 Cégprefix szerepéről alábbi videónkból:


Becsülje meg, hogy hány különféle azonosítandó terméke van?

A termékek számos méretben, színben, különböző kiszerelésekben (pl. 5-ös csomagban, vagy 10-es dobozban) kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Minden olyan terméket, amely a fogyasztó számára egy másik terméket jelent, vagy amit a kereskedő saját leltárában külön kíván nyilvántartani, külön-külön kell azonosítani. Hasonlóan meg kell tudni különböztetni egymástól a terméket, valamint annak mindig azonos összetételű (homogén) magasabb szintű csomagolási egységét (pl.: az 1 darab pólót az egybecsomagolt és önállóan értékesített öt darab pólót tartalmazó kiszereléstől). Ez azt jelenti, hogy az azonosítás érdekében az eltérő termékekhez eltérő azonosító számot kell képezni.

Ha Ön például pólókat gyárt, és minden pólóból létezik 3 különböző méret (S, M, L) három különböző stílus (ujjatlan, rövid ujjú, hosszú ujjú) és három különböző szín (kék, zöld, piros) ezen kívül három különböző kiszerelésben kapható (egyedi csomagolás, két póló egy csomagban, három póló egy csomagban) akkor Önnek összesen 81 termékvariációja van (3 méret * 3 szín * 3 típus * 3 kiszerelés = 81), vagyis minimum 81 azonosítószámra lesz szüksége (ld. alábbi ábra).Nagyon fontos azt is felmérni, hogy a közeljövőben hogyan tervezi termék kínálatának bővítését, és a végső számot ennek figyelembe vételével célszerű meghatároznia.

A fentiek alapján már ki tudjuk számolni az azonosítani kívánt termékek féleségét (számát), és ez alapján az igényelendő GS1 Cégprefix típusát. Például, 100 féle kereskedelmi termék azonosítását egy 10 jegyű GS1 Cégprefixből képzett azonosító szám teszi majd lehetővé; vagy másként fogalmazva, a legkevesebb termék azonosítását biztosító GS1 Cégprefix a 10 jegyű GS1 Cégprefix, amely 100 kereskedelmi termék azonosítását teszi lehetővé. A 9 jegyű GS1 Cégprefix esetén már 1000 termékre növekszik az azonosítható termékek száma, és így tovább.

Válassza ki az Önnek megfelelő GS1 Cégprefixet!

Az azonosítani kívánt termékféleségek száma alapján kell kiválasztani az igényelendő GS1 Cégprefix típusát. Például, 100 féle kereskedelmi termék azonosítását a 10 jegyű GS1 Cégprefixből képzett azonosító szám teszi lehetővé; vagy másként fogalmazva, a legkevesebb termék azonosítását biztosító GS1 számtartomány a 10 jegyű GS1 Cégprefix, amely 100 kereskedelmi termék azonosítását biztosítja. A 9 jegyű GS1 Cégprefix esetén már 1000 termékre növekszik az azonosítható termékek száma, és így tovább az alábbi táblázat szerint.


Hogyan épül fel a GS1 Cégprefix?

Amennyiben meghatározta, hogy hány jegyű GS1 Cégprefixre van szüksége és ezt a regisztráció során megigényli a GS1 Magyarországtól, akkor az Ön rendelkezésére bocsájtott GS1 Cégprefix az alábbiak szerint fog felépülni:

A GS1 Cégprefix regisztrációját követően Ön jogosulttá válik a GS1 Azonosító kulcsok képzésére. A leggyakrabban használt GS1 Azonosító kulcs a kereskedelmi termékek azonosítását biztosító GTIN szám (Globális kereskedelmi áruazonosító szám), valamint a helyet, jogi személyt azonosító GLN szám (Globális szervezet/helyazonosító szám).

Regisztráljon most a GS1 rendszerbe! Tovább a Regisztrációs oldalra.


Rendben További információk