Mire képesek a GS1 szabványok?

Újabb tanulmány a GS1 szabványok előnyeiről az APEC jóvoltából

A közelmúltban debütált Ázsiai- és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) pilotja kiváló példa arra, hogy a GS1 szabványok miként növelik a nyomon követés hatékonyságát, és hogyan képesek redukálni a költségeket a határokon átívelő kereskedelmi színtéren.

A GS1 mint a globális ellátási láncok szabványügyi szervezete, örömmel fogadta az APEC Kereskedelmi és Beruházási Bizottsága által készített tanulmányt, melynek címe: Globális adatszabványok alkalmazása az ellátási lánc összekapcsolhatóságára.

A két szakaszból álló tanulmány hátterében 5 valódi pilot projekt megfigyelése áll, amelyekben azt vizsgálták, hogy a GS1 szabványos megoldások hogyan tudják fejleszteni a határon átnyúló kereskedelem átláthatóságát és hatékonyságát. Az eredmények magukért beszéltek, a tanulmányból a következők derültek ki:

  • a GS1 szabványok használata az ellátási lánc összes szereplője és szektora számára releváns, így pl. exportőrök, importőrök, logisztikai szolgáltatók, vámhatóság;
  • a GS1 szabványok alkalmazásával javulhat az átláthatóság, a nyomonkövethetőség, a kockázatkezelés, de pozitív irányba fejleszthető az együttműködés és az innováció is.

Ezen következtetések a már említett 5 pilot projekt elemzésére épülnek, ahol vizsgálták a költségeket és az elért előnyöket is. A pilot projektek különböző termékeket követtek nyomon a határokon átívelő kereskedelmi láncaikban: bort, marhahúst, durián gyümölcsöt, tequilát és spárgát.

A tanulmány eredményei között kiemelkedőnek számít az Ausztráliából kiinduló és Hong Kong-ba tartó bor export kikötői vámügyintézési folyamatainak jelentős felgyorsulása, vagy például az a tény, hogy 43% ról 93%-ra nőtt az Ausztráliából induló és USA-ba tartó marhahús export folyamatok átláthatósága is. A szabványalkalmazás 98%-kal csökkentette a durián Malajziából Kínába történő exportjának nyomonkövetési idejét, a tequila esetében pedig 30%-os időmegtakarítást értek el a határon zajló folyamatokban is, Mexikóból az USA-ba történő export kapcsán, végezetül kiugró eredmény, hogy 100%-os átláthatóságot értek el a spárga kereskedelmi ellátási láncában Peru és az USA közötti szállítási folyamatokban.

A pilot résztvevőit a GS1 szabványok segítették ezen eredmények elérésében: a GS1 vonalkódok, az EPC/RFID (vagyis a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló chipek alkalmazása) és az EPCIS nyomonkövetési rendszer használatával a szabványok közös üzleti nyelvet biztosítottak az ellátási lánc minden résztvevője számára az adatok azonosítása, rögzítése és megosztása során.

A GS1 szabványok közös, mindenki által használható alapot biztosítanak a gördülékeny adatmegosztáshoz – ami napjainkban kiemelt fontossággal bír, hiszen a vámügyintézési folyamatok és tranzakciók is egyre inkább elektronikusan történnek.

A teljes tanulmány innen letölthető:

https://www.apec.org/Publications/2017/11/Study-on-the-Application-of-GDS-for-Supply-Chain-Connectivity-Phase-2Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk