LEI kódot is a GS1-től igényeljen, gyorsan és hatékonyan!

GS1 Partnereink közül többen rendelkezhetnek már az ún. LEI azonosítóval, illetve 2018. január 3-tól még több Partnerünk válhatott érintetté a vonatkozó uniós rendelkezések módosítása miatt, amelyek értelmében az értékpapír ügyleteket kezelő befektetési vállalkozásoknak, a bankoknak, a befektetési alapoknak vagy biztosító társaságoknak, minden ügyfelüket LEI kóddal kell azonosítaniuk az értékpapírokkal vagy származtatott eszközökkel kapcsolatos ügyleteik során, ezért ügyfeleiktől elvárják, hogy érvényes LEI kóddal rendelkezzenek és azokat részükre megadják. 

Amennyiben a bankja az kéri, hogy a LEI globális jogalany-azonosítóját szerezze be, lehetőleg minél hamarabb, a GS1 Magyarország ebben is segíthet! 


A LEI Globális jogalany-azonosító angol elnevezése szerint Legal Entity Identifier, azaz a 20 jegyű, betűkből és számokból álló kód és az erre épülő globális rendszer nem újkeletű találmány, 2014 óta alkalmazzák a pénzügyi piac szereplőinek egyértelmű, világszinten egyedi azonosítására. Bevezetésének oka a biztonság és átláthatóság megteremtése volt a pénzügyi tranzakciók világában, mert arra fejlesztették ki, hogy hibamentesen és összetéveszthetetlenül azonosítson egy pénzügyi piaci szereplőt, globális szinten, a pénzügyi ügyletek nyomonkövethetősége érdekében.

A LEI nem választható opció, mindenkinek kötelezően rendelkeznie kell ilyen azonosítóval, ha pénzügyi ügyletet végez, vagy annak szereplője. Ide tartoznak első körben a bankok, biztosítótársaságok és befektetési alapok, de a származtatott kereskedésben résztvevők és az exportorientált cégek is. Minden olyan szervezetnek szüksége van a LEI azonosítóra, amelynek a 2014-es vonatkozó EU rendelet kapcsán EMIR adatszolgáltatási kötelezettsége van.

A rendeletet hatálya 2018. január 3-tól a vállalkozások szélesebb körére terjed ki. Az érintetti körbe kerültek például a különböző értékpapír-ügyletet bonyolító cégek és az alapítványok, ami azt jelenti, hogy ezeknek a cégeknek is ellenőrzik a LEI azonosítójának meglétét és érvényességét, úgy ahogyan erről a MiFID II. irányelv rendelkezik a MiFIR rendeletnek megfelelően.

A LEI azonosítás rendszerét a GLEIF - Global Legal Entity Identifier Foundation – a Globális jogalany-azonosító Alap működteti és tartja fenn.

A GLEIF olyan szervezeteket akkreditál, amelyek ezt követően jogosultakká válnak a LEI azonosítók kiosztására, karbantartására és kezelik a pénzügyi ügyletekben érintett szereplők számára a LEI azonosítókat (e szervezetek hivatalos neve Local Operating Unit – Helyi operációs egység).

A LEI azonosítót tehát közvetlenül ezek a hivatalosan elismert kibocsájtó szervezetek adják ki egy éves intervallumra, vagyis a LEI érvényességét évente meg kell újítani.

A GS1 Németország a GLEIF által hivatalosan akkreditált LOU és a GS1 Magyarország 2017 decemberétől hivatalosan elismert Regisztrációs képviselőjeként, magyar nyelven segíti az érintett szervezeteket a LEI kód zökkenőmentes igénylésében, megújításában és a LEI szolgáltató váltásban.

 2018 januárjától számos GS1 Partnerünk döntött úgy, hogy szeretné egy helyen kezelni az üzletmenetében használt globális GS1 azonosítókat és a pénzügyeihez használt globális LEI azonosítót és ezért LEI azonosítójának beszerzéséhez és kezeléséhez a GS1 lei.direct szolgáltatását és az ebből származó előnyöket választotta.

A LEI kód díja: 89 EUR

A GS1 Magyarországgal jogviszonyban álló Partnereinknek szóló díjtételeket az Általános Üzleti Feltételeink 2. sz. Mellékletét képező Díjjegyzékben tüntettük fel.

Kérdezzen rá a pénzügyeit, befektetéseit kezelő bankjánál, pénzintézeténél vagy befektetési társaságánál a LEI azonosító fontosságára, szükségességére.

A GS1 több, mint negyven éves tapasztalattal rendelkezik a globális azonosítás területén és célunk, hogy GS1 Partnereinket teljes körűen támogassuk a globális azonosítók gyors és hatékony beszerzésében és implementációjában. Ha szeretné biztonságban tudni és egy helyen kezelni az üzletmenetében használt globális GS1 azonosítókat és a pénzügyeihez használt globális azonosítókat, kérje LEI azonosítóját a GS1 Magyarország közreműködésével itt és most!

Miben segít Önnek a GS1 Magyarország?

  • Szakszerű segítséget nyújtunk a LEI azonosító beszerzéséhez a szükséges lépések megismeréséhez;

  • Magyar nyelven biztosítjuk a LEI azonosító kezelő regisztrációs weboldalt és űrlapokat;

  • Ha meglévő LEI azonosítóját szeretné áthozni a GS1 kezelésébe, segítünk ennek lépéseinek megismerésében, megvalósításában és mindez Önnek nem jár dupla költséggel;

  • Ha új igénylő, mind az egyedi, mind pedig a csoportos LEI igénylésben segítséget nyújtunk Önnek.

Keressen minket kérdéseivel a lei@gs1hu.org e-mail címen vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a + 36-1-237-7242 telefonszámon!

Az igénylés módjára vonatkozó részletes információkért látogasson el a www.gs1hu.org/lei oldalunkra.


Rendben További információk